piše: Saša Pešikan

Sasvim je jasno bilo da će nakon prvog dijela, biti snimljen odmah i drugi. Fenomenalan uspjeh na R Rated krilima i sveopšta pomama za otkačenim crvendaćem ucrtali su put nastavku (ili više njih), a pomenuti crveni dobio je status ultra super mega popularnog anti heroja. Naravno radi se o Deadpool-u i novom prezabavnom nastaku komplikovanog imena Deadpool 2.

Film počinje sa neobičnom scenom gdje Deadpool sam sebe rastavlja na atome uz pomoć 4500 litara kerozina. Potom priču vraća 6 sedmica unazad da bi objasnio svoj potez. Dok pretrčimo tih 6 sedmica radnja se dalje nastavlja, a sa njom i naša luda bioskopska vožnja. Upoznajemo nove likove i njihove pričice, psovke i politički nekorektne izjave sijevaju na sve strane, a krv teče li li teče. Ima tu i malih nogu, penisa i drugih creepy stvari i sve skupa tjera vam suze na oči, a kez na usta.

Režiser je promjenjen, dok je Rajan Rejnolds dobio dosta veću ulogu u odlučivanju. Glasine kažu da je to bio i osnovni razlog promjene režisera jer njih dvojica su imali različitu viziju daljeg razvoja franšize. Kako bilo novi režiser je sjeo u stolicu i zajedno sa Rejnoldsom (koji je potpisan kao i scenarista i producent) napravio novu priču o zasigurno najluđen super (anti) junaku kojeg smo gledali

Moram reći da sam na početku im neki slabašan osjećaj (ali ipak je bio tu) da neke stvari su malo usiljene. Bolje možda reći humor na mišiće. Međutim, ubrzo radnja dobija drugi tok i kao da se sve kockice poslože i kliknu, a vi budete uvučeni u more budalaština i zabave, što Deadpool u osnovi i jeste. Sve tada funkcioniše na najvišem nivou. Priča, likovi, fraze koje svi redom ispaljuju. Fenomenalne akcijske scene i koreografije. Efekti su na najvišem nivou, a čini se da su dobili i neki dinar više pa ubacili još X-Men likova (makar i na sekund). Scena onh sa R oznakom ima na svakom koraku. Od tekstualnih iliti zvučnih, ispaljenih iz „poganih“ usta protagonista, pa do onih gdje udovi i raznrazni dijelovi tijela lete unaokolo, krv s eprelijeva na sve strane, a sijevne i poneki „mali“ penis (oni koji budu gledali ili su to već uradili tačno znaju o čemu pričam).

Posebno je dobro smišljen dio priče sa X-Force timom i njihovim djelovanjem (ili bolje reći nedjelovanjem). Ništa drugačije ne biste od Deadpoola ni očekivali. Jednostavno ništa ne ide ustaljenim tokom, već na neki iskrivljen, crvendaćev način i to je ono što ovu franšizu i čini posebnom.

Likovi i glumci koji ih tumače, svi odreda su genijalni. Svaki dobije svoj mali dio i isti iskoristi do maksimuma. Postoji nek posebna hemija među njima i djeluju odlično na ekranu. Poseban šmek daju konstantne dosjetke i reference na raznorazne druge likove Marvel i DC univerzuma koje svi, a najviše Deadpool ispaljuje. Tako počasti Brolina (Cable) sa imenom Tanos itd. Iako je ovo Marvelov film, nije im bio problem da prave stalne reference na likove DC svijeta i neke su zaista urnebesne.

Pisati o Deadpool franšizi nije lako, niti se može to raspredati kao sa drugim filmovima. Ovaj jednostavno morate osjetiti na svojoj koži, po mogućnosti u bioskopu i upiti sve što ima da ponudi. Opisivati ga riječima jednostavno ne može dočarati ni blizu njegovu posebnost. Ono što ćete zasigurno dobiti sa ovim filmom je dva sata čiste zabave, akcije, spektakla, more humora i neprikladnih šala koje su tim još bolje. Dva sata odmora od svega što vam je svijet u kom živite navalio i odlepršate iz bioskopa potpuno zadovoljni. Za one bolje poznavaoce filmova, posebno superherojskih i svega što uz to ide, Deadpool je nepresušni izvor referenci na druge filmove i heroje. Mnoge šale vezane upravo za taj svijet dobijaju tada još veću snagu i ostavljaju jači utisak.

Kako god okrenete, ovo je film za vaku preporuku, onaj koji ćete sigurno gledati više puta i iznova se smijati sve više i više. Onaj koji će vas potpuno oraspoložiti, podići i napuniti vam baterije. I na kraju, onaj na koji nikako ne vodite malu djecu.

Ocjena 9,5/10