Piše: Saša Pešikan

Svi mi, filmoljupci, se „zakačimo“ za neke režisere, glumce, žanrove. Nešto nas privuče i redovno gledamo filmove iz tog, „svog“ miljea, koji smo stvorili baš za sebe. E pa u gomili tih mojih miljea, nagomilan na svom mjestu stoji i Džejk Gilenhal (Jake Gyllenhaal). Počevši od Doni Darka, pa redom, Džejk bira neobične uloge, mijenja žanrove, igra u “čudnim” filmovima, što mu samo učvršćuje poziciju u mojoj gomili. Njegov zadnji rad je još jedan “čudan” film, po imenu Demolition.

DEMOLITION

Demolition je Drama prožeta komičnim elementima, koju je režirao Jean-Marc Vallée, poznat svima po Dallas Byers Club, za koji je Metju Mekonahi dobio Oskara za najbolju mušku ulogu. Vale je režirao i dobru biografsku dramu sa Reese Witherspoon. Dakle dva potvrđena kvaliteta bila su dobra pretpostavka za dobar film, a tako se na kraju i pokazalo.

demolition 01

Film prati Davisa (Džejk Gilenhal), uspješnog bankara, koji radi u firmi svog punca, ima veliku prelijepu kuću i ženu koja ga voli. Reklo bi se savršen život. Međutim, sve se iz korijena mijenja kada idući zajedno na posao, na auto Davisa i Julije, naleće drugo. Ona gine, dok Davis prolazi bez povreda. Šokiran, satima posle nesreće, u bolnici pokušava da uzme čokoladicu iz aparata, ali isti zaglavljuje, a Davis ostaje i bez čokoladice i bez novca. Nedugo zatim koračajući kroz naredne sate svog života, kao kroz maglu, dolazi na ideju da piše korisničkoj službi firme kojoj pripada aparat za slatkiše u bolnici. Njegovo pismo je sve samo ne obično, a posle njega piše ih još, a potom dobija čudan poziv koji će mu promijeniti život….

Rekoh na početku „čudan“ film, što Demolition stvarno jeste. Mnogo toga je u njemu netipično, počevši od likova, njihovih djela kao i načina pričanja ove priče. Malo na početku vam treba da se priviknete na način na koji je Vale želio da nam predstavi ovu priču. Tako da će uvodni trenutci biti, onako, uz komešanje, lagani otpor, ali potom jednostavno kliknete sa svim time što gledate i nakon uvodnog meškoljenja, jednostavno uživate.

demolition 02

U centru svega je Davis, tj sjajni Gilenhal, koji opet uvjerljivo pokazuje svoj talenat i ulogu čudaka, tj. „čudnih“ uloga koje nam iznova donosi. To samo pokazuje širinu njegovog glumačkog umijeća, koje izgleda teče u porodici. Davis, kako je rečeno, ima sve. Čitav život mu se posložio na izvolte, brzo i bez muke, kao što i sam reče na pitanje zašto se oženio Julijom: „Bilo je lako“. Taj njegov savršen život biva naglo presječen, kao sabljom. Nakon prvobitnog šoka, nastupa otupljenost, odsustvo emocija, empatije. Nastupa stanje ravne ploče, a kao takvo postaje idealna meta za nove senzacije, koje će izazvati neočekivane emotivne reakcije kod našeg junaka. Upravo reagujući na te senzacije živog svijeta oko njega, Davis radi, za njega, potpuno neočekivane stvari, samo njemu, možda mrvicu, razumljive.

U svemu tome sreće Karen (Naomi Watts), takođe ophrvanu svojom kolekcijom problema, sa kojima se nosi na neki svoj način. Ali Karen, jedan emotivni haos, je možda i jedina koja ga može razumijeti i dati mu to nešto, što trenutno treba, iako ni sam ne zna šta je to. U svemu tome Davis ni ne sluti da je i on sam odgovor na mnoge Karenine probleme. Gledati ta dva čudna svijeta kako su melem jedno drugom je izuzetno zabavno.

U svemu tome Davis dolazi na čudnu ideju, a sjećajući se nečega što je čuo od svog punca, „da nešto možeš potpuno shvatiti, jedino ako razumeš kako to funkcioniše“. Tako Davis krene da rastavlja sve čega se dohvati, razne mašine i uređaje po kući, kancelariji, itd. Međutim ono što je sa tim započelo, a potom se sve brže razvilo, je rastavljanje ili kako naslov kaže Demolition, svog života koji je do tada živjeo.

demolition 03

Upravo ovo slaganje kockica kroz čitav film je zasluga odlične Valeove režije kao i čitave glumačke ekipe koja je jednostavno sjajno odradila posao. Preturajući razne dijelove, na najčudnije načine, miješajući različite životne situacije, neočekivane reakcije, emocije i dela svih uključenih likova, kako bi se na kraju dobila jedna potpuno jasna i zaokružena cjelina, tj. srž priče je i najveća snaga ovog filma. Umijeće režisera i cijele ekipe koja je pod njegovom palicom sve ovo izvela svakako zaslužuje i opravdava vrijeme koje ćete utrošiti da odgledate Demolition.

Priča o gubitku, ljubavi, bolu, životu i suočavanje sa istim na najčudniji mogući način, garantuje i odličnu filmsku zabavu, što Demolition svakako jeste. Vrijeme koje ćete provesti razmišljajući o istom, iznalazeći nove sitne detalje potvrđujući vam da ste gledali nešto posebno, samo govori o kvalitetu filma i zasigurno je potvrda pravog filmskog izbora.

Ocjena: 8/10

www.filmskerecenzije.com

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Kako prošle tako i ove nedelje najgledaniji film širom svijeta je The Secret Life of Pets, koji je zaradio ukupno do sada 250 miliona $

Slijedi ga jedan novitet imena dobto poznatom svim filmskim ljubiteljima. U pitanju je rimejk, ako se tako može nazvati kultnog filma Ghostbusters (Istjerivači duhova). Umjesto Den Akrojda i Bil Mareja, u ovoj verziji gledamo ženski tim istjerivača duhova sa preludom Melisom Mekarti na čelu. Za prvi vikend zarada je 65 miliona $. Moraće to biti mnogo bolje, jer budžet za film je iznosio oko 150 miliona $.

Treći je još jedan film koji se bori da povrati uloženo. The Legend of Tarzan je stigao na pola puta, obzirom da je zaradio oko 190 miliona $ što je otprilike iznos budžeta filma. Po nepisanom pravilu još toliko treba kako bi se „izbili“ troškovi promocije, zarade bioskopa, itd.

Četvrti je opet crtać. Finding Dorry nastavlja da hrabro gazi box office i ukupno je zaradio fenomenalnih  720 miliona $ i potpuno opravdao očekivanja.

Posljednja je komedija Mike and Dave Need Wedding Dates, sa Zak Efronom i Anom Kendrik, koji je zaradio sasvim solidnih 38 miliona $.

Sledećeg vikenda stvari će se sigurno promjeniti jer dolaze dva velika hita od kojih se mnogo očekuje. Prvi je crtać, još jedan u nizu filmova o ekipi iz Ledenog doba, ovaj put sa naslovom: Ice Age: Collision Course i treći nastavak oživljene franšize Star Trek, sa naslovom: Star Trek Beyond.

Do sledećeg vikenda uživajte u filmskim naslovima, a ja bi vam preporučio svakako dramu Demolition.

filmski 5 top

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. The Secret Life of Pets
  2. Ghostbusters
  3. The Legend of Tarzan
  4. Finding Dory
  5. Mike and Dave Need Wedding Dates

 

Hercegovina Promo, jul 2016.