Piše: Saša Pešikan

Jasno je da živimo u svijetu superjunaka (onom filmskom). Zaposjeli su sve moguće ekrane, od onih u kućnim domovima do bioskopskih. Borba velika dva superherojska carstva (DC i Marvel) plamti već godinama i za sada pobjedu odnosi, mnogi bi rekli, Marvel, bar kada se radi o Filmovima. Kod serija je situacija drugačija, dok animiranim svijetom suvereno vlada DC.

Ipak, kako najveća zarada se vrti u filmskom svijetu, gdje se slijevaju milijarde dolara, tu je i pritisak najveći. Tako je Marvel izbacivao hit za hitom, ali u tome i dosadio, pa su filmovi počeli da liče jedan na drugi i da, ruku na srce i čast izuzecima, postaju dosadni. Posljednji u nizu, Thor: Ragnarok je napravio iskorak i poveo franšizu u drugi, izuzetno zabavan smjer. S druge strane DC je, čini se, malo zakasnio sa trkom i stvaranjem filmskog ujedinjenog univerzuma, kako je to Marvel uradio. Tako se krenulo sa Man of Steel, pa je usljedio Batman v Superman, Suicide Squad, Wonder Woman i posljednji Justice League. Prva tri su pretrpjela velike kritike, meni su se svidjeli (dobro SS i nije toliko), dok je Wonder Woman pobrala lovorike i najavila svjetliju budućnost za DC filmski univerzum. A potom, došao je Justice League.

Radnja se dešava nedugo nakon one iz Batman v Superman. Nakon što je Supermen poginuo cijeli svijet je upao u očaj, izgubio nadu, a strah i nesigurnost postali su svakodnevnica. Kako to obično biva, takav svijet je idealan za onoga koji želi da ga osvoji i pokori. I upravo jedna takva opasnost se nadvija nad Zemljom. Suočen sa tim, Betmen i Wonder Woman pokušavaju da okupe tim koji će se suprostaviti nadolazećoj opasnosti i spasiti svijet…

Justice League je film koji sam željno očekivao iz više razloga. Prvo jer sam DC fan, drugo jer će nam predstaviti nove junake DC univerzuma i treće, jer je početna osnova za ostale samostalne filmove tih istih junaka i mnogih drugih. Međutim, zajedno sa željom, usljed nekih budalaština ljudi zaduženih za film, došla je i zebnja kako će to na kraju ispasti. A ispalo je šaroliko, ako tako mogu da se izrazim.

Promjena režisera, dosnimavanje i presnimavanje određenih scena, izbacivanje gomile materijala na uštrb vremena (koje je prekratko za jedan ovakav film: 120 min), svekoliko hejtovanje po društvenim mrežama i javnosti prije nego se išta i ispililo iz DC jajeta. Sve je to na kraju donijelo takav jedan, šaren, rastrzan film, koji ću vam, uprkos svemu, preporučiti.

Naime, ima tu dosta loših rješenja koje svim upadaju u oči. Prvi je, najveći ubadač očiju i glavni negativac, Stephenwolf. Bezvezan lik koji izgleda kao neki dopadljivi vilenjak, priča glasom Gandalfa i širi ljubav u vidu svekolikog pakla. Pravi haos, donosi užas, a opet niti vam je strašan, niti ga mrzite. Ravna linija i niti sličan onom iz stripa. Potom često, za nevjerovati loši efekti (obzirom na 300 miliona $ moralo je biti to savršeno). Rastrzan scenario, gdje se vidi da je film dorađivan, sječen i sl. Posebno što je nekim likovima data dobra priča pa ih možete i shvatiti, dok drugim nije. Međutim, sve to u stranu. Ono što je mene lično značajnije naljutilo je Betmen.

Mračni junak, jedini bez moći, a opet šef (iako mnogi priznati neće) ostalim sa supermoćima. Glavni strateg koji uvijek provede svoje i nema problem da se suprostavi svima, uključujući Supermena. Pokretačka mašina čitave ekipe. E pa šta bi sa takvim tipom, pitam se ja čitavo vrijeme. Nešto kukumavče za Supermenom. Jadikuje kako bez njega ništa ne mogu i sl. A kad se ovaj S, pojavi u glavnom krljanju, došlo mi da plačem od muke kad sam video Betmenovu facu – kao malo dijete kad ugleda svog najvećeg junaka uživo.


Bez obzira na to, treba reći zbog čega gledati Justice League. Kad se sve sagleda dobićete priliku da gledate omiljene junake zajedno na velikom platnu. Dobićete početak jedne priče koja ima mnogo naznaka da će iznjedriti više novih priča, samostalnih, o prikazanim junacima i mnogim drugim. Dobićete odličnu saradnju i hemiju među glavnim likovima, članovima Lige. Zabavnog Fleša koji obećava isto tako zabavan sopstveni film. Akvamena i odličnog Momou koji je ovde imao premalo minuta, ali plijeni svojom pojavom. Iako izgledom drugačiji od stripovskog, mišljenja sam da će biti odličan. Cyborga koji izgleda moćno. Wonder Woman koja nastavlja svoju odličnu rolu iz prethodnog filma. Konačno, Supermen se vratio i sad će da naplati debelo nekom ovu pauzu pod zemljom. Betmen. Hm. Neki drugi put o njemu. Svijet su proširili, otvorili mnoga vrata kroz koja ćemo, nadam se proći zadovoljni na kraju. Iako ima loših CGI scena, ima i onih odličnih koje ćete uživati da gledate. Starog dobrog epskog fajta međ superjunacima. Takođe, dobićete i ono što niste prije. Humora prvenstveno u većim količinama i svijetliji ton priče (što meni nije bolje, al ajde).


Dakle, solidna i zabavna dva sata vas očekuje u bioskopu. Priča o nastanku Justice League, njen sam početak i osnov za dalje. Tako treba posmatrati ovaj film i mislim da ćete tada izaći zadovoljni iz bioskopa. Ne kudite, već uzmite ponuđeno, koje je, uprkos mnogim problemima, još i ispalo dobro. Ne osvrćite se na kritike, trule paradaize, već doživite sami ovaj početak jednog uzbudljivog univerzuma koji tek treba da dođe. Vožnja puna muke, preko rupa, često dovede do odredišta gdje ćete uživati, pa je i ta muka bila, na kraju, opravdana. Neka se malo više ugledaju na svoje animirane proizvode i mislim da će DC da konačno uskoči u prave šine.
Ocjena: 7/10

NAJGLEDANIJIH 5

Marvel je sišao, a DC se popeo na tron najgledanijeg filma u bioskopima širom svijeta.

Tako je ovog vikenda prvo mjesto zauzeo dugo očekivani JUSTICE LEAGUE. Priča o udruženim superjunacima (Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg) i njihovoj borbi da spasu svijet. Više o samom filmu pročitajte u današnjem izdanju Filmski s nedelje, a film do četvrtka možete pogledati u bioskopu Kulturnog centra Trebinje u terminu od 20.00 čsova. Prvi vikend je donio veliku zaradu, ali ipak možda manju od očekivane. Moraće to još bolje, ako se uzme u obzir da je budžet bio skoro 300 mil. $ a promocija i ostalo još toliko. Za sada prvi vikend je donio 281 mil. $

Drugo mjetso je film koji je iznenadio, a naziva je sličnog WONDER. Nova drama nam vraća glumicu koju zaista malo gledamo, Džuliju Roberts. Za prvi vikend to je bilo dovoljno da film samo u SAD zaradi 27 mil. $

Treći jeTHOR RAGNAROK. On nastavlja sa gomilanjem miliona kojih je ukupno sada 738 $. Sjajna zarada za sjajnu zabavu koju nam donosi otkačena ekipa junaka.

Četvrta je komedijaDADDY’S HOME 2. Nastavak uspješne komedije sa Mark Valbergom i Vil Farelom gdje su bivši i sadašnji muž iste žene vodili borbu za porodicu, odnosi priču u drugom pravcu u koju se uključuju njihovi očevi.Za sada 51 mil. $ što ipak nije dovoljno obzirom na budžet od 69 mil. $

Posljednji, peti,  je nova verzija kultnog djela Agate Kristi, MURDER ON THE ORIENT EXPRESS. Okupljena je zaista impresivna ekipa, a dirigentsku palicu je uzeo Kenet Brana, koji i tumači glavnu ulogu, tj. Legendarnog Herkul Poaroa. Film ima sasvim dobru prođu na bioskopskim blgajnama i zaradio je do sada 148 mil $.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. JUSICE LEAGUE
  2. WONDER
  3. THOR RAGNAROK
  4. DADDY’S HOME 2
  5. MURDER ON THE ORIENT EXPRESS

 

HP,novembar 2017.