Piše: Saša Pešikan

 

Kako sam u prošlom izdanju najavio, tako vam donosim recenziju filma Independence Day: Resurgence. Iako bi volio da vam dam preporuku za gledanje, ovaj put to neće biti preporuka, jer film je najblaže razočarao, iako se čekao 20 godina.

Independence Day: Resurgence

Sasvim sigurno možemo reći da je ovo godina Blokbastera. Čudesni svjetovi se sudariše, junaci u boj krenuše, superheroji, mutanti i šta sve ne izmili iz velikih holivudskih studija, ljeta Gospodnjeg 2016-og. Svoje mesto tu nađe i nastavak, za mene i mnoge kultnog Dana Nezavisnosti, snimljen punih 20 godina posle, a u režiserskoj stolici opet Ronald Emerih.

id 2 3

Bila je to 1996. godina, prva iole normalna nakon nekoliko užasavajućih. Malo se sve otvorilo, pa i prilika da se gledaju neki novi filmovi (mada i u ratnim godinama noviteti na VHS-u su stizali samo par dana nakon premijere, kao sada na torentima. Kako i kojim teleportima, ostaće misterija zauvijek). Te godine stigao je novi film Njemca, Ronalda Emeriha, poznatom po prethodnim filmovima Univerzalni vojnik i Zvjezdana kapija, kojima je kupio sve fanove SF akcije. Najava za film je išla podugo, sa fenomenalnim trejlerom, sjajnom najavljenom glumačkom postavom i efektima koje smo mogli da nezremo u tih stotinjak sekundi.

Film dođe i ljubav se rodi, u mom, a i pouzdano znam mnogim slučajevima. Dan nezavisnosti je imao sve što jedan pravi, čistokrvni Blokbaster treba i mora da ima: zanimljivu i zabavnu priču, zanimljive i zabavne likove, razrađene na pravi način za ovu vrstu filma, glumačku postavu i efekte, ne samo vrhunske, već i u određenoj mjeri do tad neviđene. Tako je bilo i sa ovim. Priča odlična, nabijena savršenim dozama akcije, komedije, drame i sjajne zabave, umotano u obrise filma katastrofe i sve to prožeto fenomenalnim vizuelnim efektima, do tada neviđenim. Glumačka ekipa, posebna priča, sa sjajnim Vil Smitom, Džef Goldblumom, Bil Pulmanom, Meri Mekdonel, Vivikom Foks i genijalnim Rendi Kvejdom. Jedan od filmova koji sam gledao mnogo puta i mogu još, da nikada ne dosadi.

Dvadeset godina poslije, dođoše na ideju da naprave nastavak, kao na neki jubilej. Režiju opet preuze Emerih, pristaše i mnogi glumci iz prvog, ali ne i Vil Smit. Bez obzira na taj, slobodno ću reći, veliki nedostatak, krenuše oni da prave novi Dan Nezavisnosti. Ovaj put, shodno trendovima, odlučiše da on bude, veći, glamurozniji, bučniji, napucaniji, brži uz brdo i sve to. Pa tako angažovaše i mlade poznate glumce kao što su: Liam Hemsfort, Džesi T. Ušer, Maika Monro, kao i neke starije, Viliam Fičner, Stela Vord, itd. Nabaciše i 165 miliona dolara za budžet i krenu mašinerija.

Moram reći da sam, obzirom na simpatije prema prvom, željno isčekivao i drugi. Desi se, sasvim slučajno, da premijeru imam priliku gledati u bioskopu u 3d verziji. Sreći nikad kraja. Zadužiše se kokice, cvike On i krenu. Neka dva sata kasnije, blijed utisak i snažan osećaj izgubljenog vremena.

id 2 4

Priča se dešava 20 godina nakon napada, tj invazije vanzemaljaca na planetu nam Zemlju i njihovog bespoštednog sravnjivanja svjetskih znamenitosti u kojima smo, bar vizuelno u prvom toliko uživali. Ljudi su ovladali vanzemaljskom tehnologijom, prave baze na Mesecu. Svijet živi u ljubavi i prosperitetu itd. Međutim na jedinom svemirskom brodu, koji je sleteo u Afriku, pale se svetla. Doktor Dejvid Levinson(Goldblum) odlazi da vidi šta se dešava sa brodom, koji je inače pod kontrolom Ratnog poglavice Umbutua. To se sve dešava satima pred veliku proslavu 4. jula. Kako pristižu nove informacije sa svih strana i preko više priča glavnih likova, jedno je sigurno, sprema se nešto užasno…

Ronald ima dobrih filmova, meni dragih, ali i onih koji to nisu. Kako bilo važi za kralja Filma Katastrofe. Čovjek jednostavno voli da uništava nam planetu na raznorazne načine. I u tome čestu uspjeva. Međutim mislim da sa ovim filmom nije ni blizu uspjeha. Prvi komentar nakon izlaska iz bioskopa, sa kolegom sa kojim sam gledao film, bio je da je film potpuno neozbiljan. Isti takav utisak je imao i kolega. Ne neozbiljan u šaljivom smislu, već je sve nekako neozbiljno postavljeno. Uzet je stari šablon, a onda je napuvan do maksimuma, toliko da se sve, što ga je krasilo, izobličilo.

id 2 2

Ubacili su gomilu likova, svaki sa nekom svojom pričom, a niti jednom iole vrijednom pažnje. Likovi, kojih obično u ovakvim filmovima ima jedan, a zadužen je za humor, ovde ima pet, a niti jedan nije zabavan. Gradovi se sravniše, milijarde nestaše. Superiorna sila stupi na zemlju, a potom sticajem okolnosti, umjesto da sve to lijepo poravnaju, oni odlučiše da izađu iz broda i žargonski rečeno (negdje) “pobiju na šake”. Cjelokupna ta priča je jednostavno neozbiljna i maksimalno površna. Naravno reći će mnogi, kao i ja što često za blokbastere kažem, šta tu ima priča veze kod ovakvih filmova. Međutim ovde su ipak pretejrali sa nikakvom pričom.

Efekti su takođe naduvani, sve pršti na sve strane, sve je preuveličano, pa tako i brod koji pokrije skoro pola Zemlje. I vanzemaljci su narasli, a time i njihova oružja. Sat vremena ide neka pucačina, nekakvih lasera, bez ikakvog smisla, a sve prilagođeno valjda svim uzrastima, pa to sve liči na crtani film.

Jednostavno nema niti jedna stvar za koju bi se uhvatio i rekao, ovo je u redu, ovo je dobro i vrijedi. Ne. Samo sam patio ta dva sata i gledao kako je nešto super, drago srcu uzeto i od njega stvoreno čudovište. Valjda su se kreatori njegovi vodili mišlju da će na nostalgiju, na jubilej da okrenu velike novce, što će možda i uspjeti, mada ne vjerujem.

id 2 1

Tako od oduševljenja do razočarenja je najkraće kako bi opisao ovaj film. Ako želite da gledate besmislenu priču i dva sata provedete da gledate preoravanje Zemlje, pucačine, bez da se i jednom ozbiljnije uključite, ovo je idealan film za tako nešto. U bilo kakvoj drugoj varijanti, strogo izbjegavanje. Dva sata možete potrošiti na million i jedan bolji način.

Ocena: 5,5/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

 

Crtaći su zakon! Već rekao i opet ponavljam. Razlog, pa jednostavno crtaći su zakon.

Tako je na čelu ovonedeljne liste 5 najgledanijih opet jedan animirani film i to The Secret Life of Pets, koji je zaradio u prvom vikendu 145 miliona $

Slijedi ga The Legend of Tarzan. Zaradio je do sada 135 miliona $, što je ni blizu uloženih miliona i baš kao što sam pretpostavio, teško će to i postići.

Treći je opet crtać, prošlonedeljni prvi na listi, Finding Dorry, koji hrabro gazi box office i ukupno je sakupio 642 miliona $ i potpuno opravdao očekivanja.

Četvrti je novitet, Mike and Dave Need Wedding Dates, komedija sa Zak Efronom i Anom Kendrik, koji je zaradio sasvim solidnih 20 miliona $.

Na petom mjestu je The Purge: Election Year koji je ukupno zaradio 60 miliona $, što je sasvim dobro obzirom na uloženih „samo“ 10 miliona $.

Kao i uvijek preporučiću vama, koji imate priliku dokopati se bioskopa, što se kaže sigurnu kartu, crtać The Secret Life of Pets. Do sledećeg vikenda i novih 5 najgledanijih uživajte u filmovima, jer sigurno uvijek ožete izabrati nešto baš po svojoj mjeri, bilo da je novi film ili neki omiljeni stari.

secret pets

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. The Secret Life of Pets
  2. The Legend of Tarzan
  3. Finding Dory
  4. Mike and Dave Need Wedding Dates
  5. The Purge: Election Year

 

Hercegovina Promo, jul 2016.