Piše: Saša Pešikan

Filmovi o superjunacima su pokretačka snaga Holivuda poslednju deceniju. Od stupanja stripovskih junaka sa pisanih stranica i animiranog svijeta, na veliko platno, ovi filmovi po pravilu zarađuju nezamislive količine novca filmskim studijima Holivuda. Međutim, primjetna je i određena zasićenost ovim sadržajem. Publika nakon godina konzumiranja postane naviknuta(imuna) na proizvod, kriterijumi se dižu. Ono što je nekada bilo „vrhunski efekti“, tehnička savršenost, itd. danas se podrazumijeva. Stoga je potrebno naći nešto novo, promjeniti pristup, šemu, kako bi se publika opet dodatno zainteresovala pa i oduševila. Marvel je čini se sa mnogo filmova koji su išli jedan za drugim polako upao u tu neku prepoznatljivost, te je sada odlučio da proba nešto novo (neću reći pozajmio od konkurencije ((DC, Deadpool))). To nešto novo je treći po redu film o Bogu Groma, Toru, po imenu Thor: Ragnarok.

Nakon lutanja po svemiru bezuspješno tragajući za Infinity kamenjem, Tor se vraća kući u Azgard. U Azgardu zatiče čudnu situaciju. Čuvara Bajfrosta (prolaza ka svijetovima) Hajmdala nema, au gradu se dešava čudna predstava u čijem centru dominira ogromna statua njgovog brata Lokija. Tor ubrzo otkriva da je Loki ipak živ i ne samo to, već je na prevaru zarobio Odina na Zemlji i preruvšivši se u njega vlada Azgardom. Nako što ga Tor primora da pronađu Odina, od svog oca obojica saznaju da je došao kraj Odinovog života, a sa njim i najveća opasnost po njihov dom i narod. Dok Odin napušta ovaj svijet, ta opasnost dolazi na njih svom silinom i urnebesna avantura počinje…

Da li je Thor Ragnarok najbolji Marvelov film? Meni nije, ali je vrlo blizu. To mjesto je rezervisano za Gardianse, a potom za Captain America: Winter Soldier. Međutim, odmah iza njih je Ragnarok, dok za titulu najzabavnijeg, vodi mrtvu trku sa Gardiansima.

Dakle, ukoliko želite da se sjajno zabavite i ismijete dva puna sata, onda pravac kino i gledajte novog Tora. Upravo čista zabava i smijeh i jeste najnoviji film iz Marvel filmskog univerzuma, a razloga za to je više.

Za režisera je izabran otkačeni Novozelanđanin Taika Waititi. Glumac, scenarista i režiser poznat je po sjajnoj avanturi Hunt for the Wilder People i otkačenoj horor komediji What We do in the Shadows. Taika je upravo taj svoj neobičan stil i lucidnost u potpunosti prenio u Tor Ragnarok i napravio od njega vrhunsku bioskopsku zabavu. Naravno on i produkcija su se odlučili promjeniti pristup Marvelovim filmovima i pozajmili malo koncept od konkurentskog im Deadpoola. Kada kažem pozajmili mislim na to što se ubacila naracija glavnog lika i mnoštvo komičnih i bizarnih (bolje reći glupanskih) scena koje izvode glavni likovi. Ali tu nema zamjerke, danas je sve svačije i svi sve koriste, tako da tome ne treba pridavati pažnju. Upravo u kreiranju tih neobičnih komičnih scena vidi se sav uticaj i rad Taike. Upravo takve scene krase njegove prethodne junake i filmove čineći ih beskrajno zabavnim. Taika se nije tu zaustavio, već je kao i glumac učestvovao dajući glas i igrajući Korga. Stjenoviti oblik života svakako uveliko pridonosi humoru kojim film obiluje. Taika je, čini mi se, napravio takvu atmosferu na snimanju, kao da se svi igraju. U toj igri dolazi do opuštanja i ogromne količine hemije između samih likova, tako da humor koji oni stvaraju u interakciji jednostavno pršti na sve strane, potpuno prirodno bez da je i jedan tren „na silu“. Mislim da je to najveći uspjeh režisera, a time i čitavog filma.

Tor Ragnarok ima mnogo likova, gdje su svi važni djelići priče, a pritom su bez izuzetka na vrhunskom nivou, brčkajući se zajedno u bazenu međusobno stvorene hemije i to se tako osjeti u filmu. Cris Hemsfort u ulozi Tora je ovde daleko opušteniji i zabavniji i  vidi se da se sjajno zabavlja radeći ovo. Loki je standardno fenomenalan, a Hulk i Mark Rufalo nikada smješniji. Njih trojica i njihove zgode i nezgode natjeraće vam suze na oči. Potom tu je Tesa Tomson koja igra Valkiru. Opasna ratnica je ozbiljna i prijeteća, međutim, njeno prvo pojavljivanje je urnebesno, kao i njene iskrice sa Torom. Ovo četvoro će da sačine tzv. Revengerse, koji ako ništa drugo, nasmijaće vas mnogo puta. Onda, tu je Carl Urban u svojoj neobičnoj „sa malo riječi“ urnebesnoj ulozi. Tek šta reći za Džef Goldbluma kao Velikog Majstora. Inače, moj omiljeni sporedni lik mnogih filmova koji jednostavno lebdi na harizmi koristi svaki trenutak da pokaže istu i ne možete a da ga ne volite. Već spomenuti Taika kao Korg i još mnogi drugi pružiće vam zabavu za sve pare i izaćete zadovoljni iz bioskopa.

Jedini ozbiljan i zastrašujući je lik Hela, Odinova ćerka koju igra uvijek fenomenalna Kejt Blanšet. Ovde u dark fazonu plijeni ekranom i vrhunski je dočarala devastirajuću opasnost po Torov svijet i narod.

Dakle, glumačka ekipa zaslužuje jedan veliki naklon i svaku pohvalu, iako se radi o superherojskom, prije svega zabavnom filmu. Međutim, oni svi su se skupa posložili savršeno i rade svoj posao na jednom vrhunskom nivaou i pravo ih je uživanje gledati.

Da Tor nije samo zabava i jedina karta na koju su igrali, jasno je iz mnogih drugih stvari koji ovaj film čine odličnim. Priča je od starta dinamična, zanimljiva i vozi vas sve do kraja, a da ni jednog trenutka vam pažnja popusti ili vam bude dosadno. Jedino ostane žal što nije trajalo duže. Tehničku stranu ne treba ni spominjati jer je sve na izuzetnom nivou. Međutim ono što treba istaći su neke zaista očaravajuće scene i fotografija istih. Mene je posebno zarobila scena napada Valkira na Helu koja jednostavno fantastična i oduzima dah. Na kraju onaj finalni začin jeste muzika koja se savršeno uklapa sa svakom scenom i daje dodatnu snagu istim. Šlag na torti je numera Immigrant Song od Led Zeppelin koja donosi scene vrhunskog „krljanja“.

Tor Ragnarok je jedan od najzabavnijih, mnogima i najzabavniji Marvelov film. Hemija koja pršti između čitave ekipe nosi cijeli film. Efekti, tehnička savršenost i muzika samo nadopunjuju potpuni utisak zadovoljstva i zabave koju u potpunosti isporučuje ovaj film. Film je prava bioskopska poslastica gdje ćete nahraniti sva čula, nasmijati se do suza i izaći zadovoljni i nasmijani iz bioskopa. S toga pravac kino i uživajte

Ocjena: sve 5

NAJGLEDANIJIH 5

Nakon pauze vraćamo se novim izdanjima Filmski s nedelje i Najgledanijih 5

Najgledaniji film proteklog vikenda je THOR RAGNAROK. Treći u nizu Marvelov film o Bogu Groma je i jedan od najzabavnijih i najboljih Marvelovih filmova do sada. Sigurica kada je odlazak u bioskop zabaviće vas za sve pare. Više o samom filmui zašto je to sve tako čitajte u današnjem izdanju Filmski s nedelje. Inače kako je film prvo debitovao u van SAD prostoru nema tačnih podataka o zaradi. Procjena je da je ne računajući SAD u prvom vikendu ona preko 100 miliona što je odličan rezultat. Inače film možete pogledati do 01.11.2017 u bioskopu Kulturnog centra Trebinje.

Drugo mjesto je takođe jedan nastavak franšize. U pitanju je JIGSAW, a kako prve reakcije publike i kritike kažu, izgleda da nas očekuje odličan horor po uzoru na onaj prvi iz franšize koji nas je tada oduševio. Prvi viken donio je zaradu od 25 miliona $ što je odlično obzirom na Torovo pustošenje blagajni širom svijeta.

Treće mjesto je nešto u čemu izgleda samo Ameri uživaju. Radi se o TYLER PERRY’S BOO 2! A MADEA HALLOWEEN, nastavku i jednom iz serije filmova koje radi komičar Tajler Peri. Da je to tako govore i brojke gdje je ukupna zarada 35 mil i 700 hiljada $, a od toga samo 200 hiljada van SAD.

Četvrti je GEOSTORM. Film katastrofe u manirima Ronalda Emeriha gdje svijet poharaju raznorazne katastrofe koje nam priroda može prirediti. U film je uloženo 120 miliona $ koji će se teško vratiti sudeći po rezultatima koje postiže. Do sada je film širom svijeta zaradio 136 mil $ što je premalo jer na budžet treba dodati još skoro toliko kako bi se film kako tako isplatio.

Peto mjesto je još jedan film koji do 01.11. igra u Kulturnom centru Trebinje. Radi se o hororu HAPPY DEATH DAY. Da uloženo nije garant zarade, uvjerili smo se na prethodnom filmu Geostorm. Ovaj horor ipak govori drugu priču. Budžet iznosi tek 5 mil $, a zaradio je za 15 dana prikazivanja čak 70 mil. $. Na osnovu trejlera radi se o zanimljivom ostvarenju i poznatoj vremenskoj vrtešci.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. THOR RAGNAROK
  2. JIGSAW
  3. TYLER PERRY’S BOO 2! A MADEA HALLOWEEN
  4. GEOSTORM
  5. HAPPY DEATH DAY

 

 

Hercegovina Promo, oktobar 2017.