Piše: Saša Pešikan

 

Oduvijek su me privlačili istorijski spektakli, posebno oni gdje ima i ratne i avanturističke tematike, počev od Ben Hura, Kleopatre, Spartaka, pa preko filmova o II Svetskom ratu, pa onih o nekim legendarnim likovima gde se mešaju istorija i mit. Kinematografija koja možda i najviše pažnje posvećuje ovakvim filmovima je azijska i to Japan, Kina, Koreja. I kao po pravilu, većina tih filmova je izuzetno kvalitetna i predstavljaju pravo uživanje za gledatai. Takav je i ovaj o kome danas pišem.

Admirala je režirao Han-min Kim, koji je bio jedan i od scenarista. Iza sebe do sada ima još tri filma, koja iskreno nisam gledao, ali nakon ovog našli su se na listi za skoro gledanje. Kim se prihvatio velikog posla, jer ipak trebalo je prikazati jednog od najvećih heroja Koreje, kao i jednog od najboljih mornaričkih zapovjednika u istoriji, a koga većina vojnih istoričara sveta, pored Nelsona smatra za najboljeg na svetu ikada. Pored velikog pritiska koji je nosilo samo ime Admirala, dodatni je bio i taj što film opisuje i jednu od najpoznatijih pomorskih bitaka, koju bi mogli opisati kao Termopilska bitka na vodi. Taj veliki posao se na kraju isplatio, jer dobili smo odličan film, a isti je oborio sve rekorde gledanosti u Koreji, a i zaradio opasnu lovu.

Priča se dešava 1597 godine i u toku je rat između Japana i Koreje. Japanci nadiru sve više, ređaju pobede jednu za drugom. Sve su bliži prestonici i sve što treba da urade je da obiđu poluostrvo i sa zapadne strane, upadnu u prestonicu i zauzmu je. Međutim, na tom putu, stoji im ostatak korejske mornarice. To je u stvari šaka brodova, ali na njenom čelu nalazi se poznati admiral  Yi Sun-sin, strah i trepet za japansku mornaricu kojoj je naneo mnogobrojne poraze. Korejska mornarica je nadjačana u odnosu 30:1, strah se uvukao u sve pore korejske vojske, pojačanje neće doći, a neki su spremni i na izdaju. Jedino admiral, miran kao planina ima plan i ništa ga neće zaustaviti da ga i sprovede….

Film traje malo više od dva sata i to su dva sata uživanja u ovom spektaklu, naravno za ljubitelje žanra, kakav sam i sam. Iako je priča istorijska i manje više je sve poznato o njoj, to niti malo ne umanjuje njenu napetost, neizvesnost kao i adrenalinski udar koji isporučuje.

Tehnički film je urađen besprijekorno. Scenografija, setovi i ogroman broj statista daju ovom filmu pečat čistokrvnog blockbustera. Efekti na najvećem nivou, a posebno mi se dopada što nije pretjerivano sa CGI-em, već je rađen u kombinaciji sa svarnim setovima, maketama itd, što daje za rezultat veću vjerodostojnost. Kostimografija je čarobna. Uniforme i oklopi izgledaju potpuno realistično, a posebno oklopi japanskih admirala koji su kao iz bajki. Muzička podloga izuzetna i potpuno prati akciju i diže napetost. Koreografija borbi je odlična, posebno borbe prsa u prsa na brodovima. To se posebno odnosi na scene snimljene iz jednog kadra uz kombinaciju sa slow motion-om. Jednostavno fantastično.

Gluma na nivou, s tim da je toliko likova da ih pola nisam raspoznavao, koji je koji. Japanci su posebno prikazani iskarikirano, što je i za očekivati. U svemu tome, jedna je uloga posebna, jedna odskače i sija jače od ostalih, a to je, naravno uloga Admirala, koga igra, uvijek fantastični, Min-sik Choi. Choi iza sebe ima mnogo odličnih, pa i kultnih uloga (Oldboy) i po meni je prava klasa. U ovom filmu briljira i kao centralna figura nosi čitavu priču. Odlična predstava velikog vojskovođe, koji vidi ono što drugi ne vide i koji u potpunom haosu vidi red, a u prijetećoj katastrofi, šansu za pobjedom.

Jedino što mi se nije svidjelo u filmu su neke nepotrebne, polu romanse i naznake patetike, ali to je potpuno nebitno u cjelini koja odiše kvalitetom.

Od mene velika preporuka za one koje vole pogledati pravi spektakl i uživati u dva sata adrenalinske vožnje.

Scenario:                              4

Gluma:                                  5

Režija:                                   4,5

Vizuelni utisak:                       5

Lični utisak:                            4,5

NAJGLEDANIJIH 5

Konačno je došao i taj vikend kada je na velika vrata zakoračio rimejk poznatog horora, inače adaptacije fenomenalne knjige IT, od omiljenog mi pisca Stivena Kinga. Došao i prosto eksplodirao u prvom vikendu. Zarada iznosi fenomenalnih 185 miliona $. O samom filmu, sigurno ćete imati prilike da čitate u nekom od sledećih izdanja.

Na drugom mjestu je još jedan novitet. Radi se o romantičnoj komediji HOME AGAIN, gdje naslovnu ulogu igra Reese Witherspoon. Prvi vikend donio je zaradu od 9 mil. $ na američkom tržištu dok se svjetska distribucija tek očekuje.

Treći je THE HITMAN’S BODYGUARD. Akciona komedija sa Samjuel Džeksonom i Rajanom Rejnoldsom donosi priču o plaćenom ubici i tjelohranitelju zaduženim za njegovu bezbjednost. Film je do sada zaradio 65 mil. $ na tlu SAD-a, a podataka za ostatak svijeta još nema. Inače film možete pogledati u bioskopu Kulturnog centra Trebinje do 13.09. u terminu od 20 časova.

Četvrto mjesto je horor ANNABELLE: CREATION. Zaista sjajan uspjeh ovog filma pokazuju i cifre, tj. U odnosu na budžet od „samo“ 15 mil. $ zarada se popela na 280 mil. $ i predstavlja jedan od najuspješnijih fimova ove godine.

Peto mjesto je akcioni/triler WIND RIVER. Glavne uloge tumače Džeremi Rener i Elizabet Olsen. Priča govori o FBI angentu koji uz pomoć lokalnog tragača istražuje misteriozno ubistvo u indijanskom rezervatu. 25 mil. $ za sada je zaradio u SAD. Ima dobre kritike i nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ga gledamo i kod nas.

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. IT
  2. HOME AGAIN
  3. THE HITMAN’S BODYGUARD
  4. ANNABELLE: CREATION
  5. WIND RIVER