Piše: Saša Pešikan

Mnogi ga ne cijene, ne vole, podcjenjuju. Ima to veze sa tim što je više producirao nego snimao. Ili što se bavio crtaćima i nekim filmovima za široke mase koji su uveliko odstupali od onih prvobitnih, što ne reći i kultnih, koji su ga proslavili. Tu mislim na Big Blue, Nikita, Leon, Fifth Element. Bez obzira na sve to niko mu ne može osporiti talenat i viziju koju ima, a sposoban je, kad hoće, da nam je i predstavi. Ja sam ga uvijek gotivio, tako da sam novi film Luk Besona nestrpljivo očekivao. Ja sam se silno zabavio u bioskopu gledajući Valerian and the City of a Thousand Planets, a evo i zašto.

Dok se polako nižu tonovi Space Oddity i magični glas Dejvid Bovija, posmatrMO NASTANAK Međunarodne svemirske stanice. Godine prolaze, a stanici se pridružuju novi narodi donoseći svaki svoju posebnost. Idemo dalje i dolazi do kontakta sa onima van poznatog nam svijeta iz dubina svemira. Godine lete, a stanica raste i novi narodi i vrste pristižu. Nakon stotina godina stanica je univerzum za sebe i zbog svoje veličine mora da se odmakne od Zemlje. Odluka je donešena i stnica kreće na svoj beskrajni put kroz svemir, primajući nove stanovnike i šireći vijekovima skupljeno znanje. Njeno ime sada je Alfa i upravo tu će mladi agent Valerian da započne veliku avanturu sa Lorelajn…

Valerian and the City of a Thousand Planets je novo djelo Luk Besona, gdje potpisuje režiju, scenario i produkciju. Sa ovim filmom potpuno je jasna njegova inspiracija kako za Fifth Element, tako i za mnoge druge filmove i ideje koje nam je do sada prikazao. Naravno, nije jedini, jer  Valérian and Laureline, koji je napisao Pierre Christin, a ilustrovao Jean-Claude Mézières daven 1967 je bio inspiracija mnogima, posebno tvorcima raznih kultnih SF filmova. Kako je ovo njegovo kompletno autorsko djelo, a i izvorni material iz koga je crpio ideje, Luk Beson je dao sebi na volju. Ispalio je svoj pun kretivni plotun, pucao iz svih oružja, bez ustezanja, što kreativnog, što finansijskog (preko 200 mil.$ budžet) i dao nam, rekao bi, sjajnu, brzu i šarenu bioskopsku zabavu.

Ovo njegovo raspucavanje se vidi u svakom djeliću filma. Od fenomenalnog početka, kako Alfa kreće na svoj put, tako i mi krećemo na super brzi let Valerianovog svijeta. Počevši od magičnog svijeta bisera i njegovih neobičnih stanovnika, preko virtualnog Big Market do Alfe i njenog univerzuma od bezbroj različitih svijetova. Kada krene, film jednostavno ne staje i konstantno nas hrani novim šarenilom, vizuelnom gozbom kojoj nema kraja. Luk je odlučio da nam sve pokaže, tj. Onoliko koliko može da stane u jedan film. Obasuo nas je prikazom lude mašte i svijeta stvorenog za jednu otkačenu Space Operu.

Gledajući Valeriana, gledao sam i na neki način i Peti Element. Mnogo toga vam sada ima smisla, jer znate odakle dolazi, a koristio je i neke osnovne dijelove koje smo mogli da vidimo u oba filma. Tu su pufnasti, šašavi oblici života. Ond imamo krembilaste oblike u vojnim uniformama, različitih boja ali istog stanja uma(da, naši su, tj. Ljudi). Imamo mega grad na bezbroj nivoa i još toliko vozila. Tamo je bila Plava Laguna, a ovde imamo Bubble. Bubble aka Rihana ima predobru shapeshifting scenu plesa u kojoj možete samo da uživate. Ima tu raznoraznih živuljki koje hoće da vas ubiju i svašta nešto. Imamo glavni par koji jednostavno paše i ima hemiju. Samo jedno hvali pa da ovo, uprkos tanjoj priči od PE, bude odličanstveno, a to je isto toliko odličanstvena uloga koju je Geri Oldman imao tamo, a ovde tako nešto nemamo.

Iako je priča možda najtanji dio Valeriana, on i te kako ima šta da ponudi. Prije svega tu je vizuelna raskoš koju nam je podario Beson. Ona vas jednostavno osvaja svakim kadrom. Maštoviti svijetovi i bića koja ih nastanjuju su praznik za oči i maštu svakog zaljubljenika u SF. Sve što, po meni, jedna Space Opera treba da, u vizuelnom smislu, bude je tu. Ta kreativna pržnjenja osjećate cijelim tijelom i ne možete ih osporiti. Taj magični svijet je ispunjen akcijskim sekvencama i neprestanom avanturom koja se prostire na tlu, kroz vazduh i vodu. Smjenjuju se scene i prizori, rekao bi, kao nivoi u igricama gdje u svakom nivou vreba nova opasnost ili novi zadatak za riješiti. I taman kad jedan završite, već igrate drugi.

U svom tom šarenilu i haosu nižu se i isto tako živopisni likovi. Oni svojim osobenostima i reakcijama stvaraju zanimljive, komične i zabavne situacije. U svoj toj akciji, koje zaista ima od početka do kraja, prožima se ta nota humora, tako da film gledate u polu smiješku. Kada sve ovo saberete dobijete osjećaj kakav izazivaju Guardians of the Galaxy, mada ne na tako visokom nivou.

Naslovni dvojac, koga igraju Dane DeHaankao Valerian iC ara Delevingne kaoLorelajn, je meni lično odličan. Osjeća se ta neka hemija i budalasto ponašanje i varnice dvoje ljudi koji se sviđaju jedno drugome, a dugo to ne priznaju, bar ne na onaj pravi način. Potpuno suprotni u svom postojanju čine pravi tim i jednostavno drugačije ne bi mogli da funkcionišu, niti bi bili to što jesu da nema onog drugog. Ima tu mnogo njih zaslužnih za kompletnu sliku filma, neki sa svojih par trenutaka, a neki sa dužim ulogama. Spomenuo bi Itan Houka i njegovu prezentaciju Space Makroa. Pojavljuju se tu i Clive Owen i mnogi drugi, kao i već pomenuta Rihana i njen magični ples. Sve skupa oni čine ovaj film veoma zabavnim i vrijednim vašeg bioskopskog vremena. Kažem bioskopskog, jer ovaj film zaslužuje da se pogleda u Bioskopu.

Da bi jedna opera bila uspješna, a posebno ona koja je Space, mora da ima fenomenalnu muziku. Tako i Valerian ima odličan soundtrack i pjesme koje ste već slušali decenijama, ali i neke nove koje ćete i kasnije sebi puštati.

Iako je naišao na neke kritike i sl. Meni se svidio iz svih gore navedenih razloga i nekih koje morate sami da doživite. Možda jer sam, kako se kaže, Sucker for this kind of movie, a možda jer film stvarno vrijedi. Naravno, morate znati šta idete da gledate i da ne očekujete dubine i širine. Za to imate druge filmove i žanrove. U ovom slučaju, Valerian će vam poslužiti da pustite oči na vizuelnu ispašu, silno se zabavite dok slušate sjajnu muziku.

Ocjena: Sve 4, vizuelno 5

NAJGLEDANIJIH 5

Kažu da je ovo bio najslabiji vikend u posljednih 17 godina za tzv. Labor Day, kada su u pitanju bioskopi u SAD i gledanost filmova u istim. Tako da nije bilo noviteta, niti nekih značajnij promjena na listi top 5 najgledanijih.

Najgledaniji film je i daljeTHE HITMAN’S BODYGUARD. Akciona komedija gdje Samjuel Džekson igra plaćenog ubicu i uzima Rajana za tjelohranitelja. Film je do sada zaradio 58 mil. $ na tlu SAD-a, a podataka za ostatak svijeta još nema. Inače film možete pogledati u bioskopu Kulturnog centra Trebinje od 07.09. u terminu od 20 časova.

Drugo mjesto jezadržao horor ANNABELLE: CREATION. On nastavlja svoju uspješnu seriju, a zarada se popela na 258 mil.$

Treći je akcioni/triler WIND RIVER. Glavne uloge tumače Džeremi Rener i Elizabet Olsen. Priča govori o FBI angentu koji uz pomoć lokalnog tragača istražuje misteriozno ubistvo u indijanskom rezervatu. 20 mil. $ za sada je zaradio u SAD. Ima dobre kritike i nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ga gledamo i kod nas.

Četvrti je crtać LEAP. Donosi nam priču o djevojčici koja sanja da postane balerina. Prateći svoje snove započeće nevjerovatnu avanturu. Do sada je zaradio 95 mil. $.

Peti jeLOGAN LUCKY. Film Stiven Sodeberga okupio je zaista impresivnu ekipu: Daniel Craig, Channing Tatum, Adam Driver, Hilary Swank, Seth MacFarlane i Katie Holmes. Dosadašnja zarada iznosi 25 mil. $

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. THE HITMAN’S BODYGUARD
  2. ANNABELLE: CREATION
  3. WIND RIVER
  4. LEAP
  5. LOGAN LUCKY