Piše: Saša Pešikan

Netflix. Koliko puta do sada se to ime pojavilo, kako u mojim, tako i u raznim drugim recenzijama, posljednjih godina. Prije par godina su bili pioniri, a danas lideri i nezaobilazan faktor u serijskom, a malo po malo i filmskom svijetu. Za njihov uspjeh zaslužne su, prije svega, kvalitetne serije koje su na mah osvojile široki auditorijum. Jedna od tih, uspješnica, je svakako Daredevil. Međutim i prije nego je krenula serija o Đavolu iz HELL’S Kitchen, koji u svom crvenom kostimu taba raznorazne krimose, znalo se da će pored njega ići i serije o još tri Marvelova junaka: Jessica Jones, Luke Cage i Iron Fist. Tako i bi. Izađoše sve 4 serije. Ali ono što je stvaralo nervozu isčekivanja i nemir je najavljeno udruživanje ova četiri heroja u tzv. DEFENDERS. Konačno, ovaj avgust 2017. godine nam podari i 8 sjajnih epizoda o Defendersima.

Priča je smještena u vremenski tok iza dešavanja u pojedinačnim serijama naših junaka. New York potresa jak zemljotres izazivajući čitav niz događaja. Advokat Met Murdok, odbacio je svoje crveno odijelo i svoj alter ego, ali zemljotres i haos izazavan istim, jednostavno ga mami starom životu. Luke Cage izlazi iz zatvora i čim stupi u Harlem doznaje z čudna ubistva mladića iz njegovog kraja. Jessica Jones uzima novi slučaj koji svakim korakom postaje sve čudniji i opasniji. Dany Rand aka Iron Fist u svom pohodu na grupaciju Hand nailazi na misteriznog i ekstrmeno opasnog protivnika. Korak po korak, naši heroji hode stazama koje se stapaju u jednu, zajedničku, a vodi ka istom ishodištu. Neprijatelju koji će ih gurnuti do krajnjih granica…

Dardevil je bio instant klasik i stavio na muke mnoge serije postavljajući izuzetno visok standard. Isti je potvrdio i sa drugom sezonom koja je možda i bolja od prve. Posle njega je usljedila Jessica Jones, koja je imala drugačiji pristup, ali je uspjela da isporučisvoju priču kako treba. I kada smo se nadali da će i ostali biti, bar približno uspješni, izašao je prvo mlak, ili dosadnjikav, Luke Cage. Drugi fazon itd, ali ni blizu navedenog dvojca prije. A onda je došao i Iron Fist. Mnogo očekivanja, a užasno malo zadovoljštine sa njim. Sve ono što je krasilo Dardevila, posebno koreografija, priča i ton, ovde je izgledalo amaterski. Kritike su išle čak dotle da se mislilo da će to biti kraj Čelične pesnice. Ali onda dođoše Defendersi.

Marvel i Netflix su se opredjelili za provjeren tandem Petrie/Ramirez koji su radili i drugu „ubitačnu“ sezonu Daredevila. Njihov rad se odmah primjetio i zato su DEFENDERSI uradili mnogo, kako za sebe, tako i za pojedinačne sezone naših junaka koje treba da uslijede. Stvari su postavljene kako treba, tj. Posvetilo se mnogo pažnje na ono što za ovakvu jednu seriju jednostavno mora da bude na vispokom nivou.

Priča je od početka do kraja u pravom ritmu. Polako nas uvodi kroz četriri perspektive, sa svim svojim posebnostima, i lagano spaja u jednu. Ta jedna je čudan miks tih posebnosti, ali vješto ispričan. Vješto, jer niti jedan lik ne gubi na svom identitetu i potpisu, već  naprotiv, dobija. Dok su Daredevil i Jessica na svom standardno odličnom nivou, druga dva postaju bolji nego što su bili. Tako Luke Cage postaje zanimljiviji heroj, uprkos što na momente izgleda kao nezgrapni balvan, a ne superheroj. Ono što je najveći pomak u svemu je što polako dobijamo pravog Iron Fista. Onaj u svojoj seriji je bio blaga katastrofa, a ne čuveni ratnik. Ovde su njegove borbe i nastup kilometrima dleko od onog blijedog pokušaja. I ovde se dešava da izgleda kao poplašena kokoška koja lepeta svojim krilima, ali pomak je ogroman i čini se da će u svojoj drugoj (potvrđeno) sezoni biti onaj pravi. Ostali likovi iliti sidekikovi su tu koliko im je dozvoljeno da imaju vremena, ali ipak dobro upotrebljeni. I na njima naziremo znake razvoja, što implicira, iskreno se nadam, sjajne samostalne sezone naših heroja. U svemu tome, upoznajemo na pravi način i negativce, famoznu HAND, njihovu priču, postanak, razvoj i cilj. Konačno upoznajemo i njihovog glavnog šefa, koga ovde tumači poznata nam i dragu Sigurni Viver.

Koreografije su vrhunske. Više masovnih borbi sa svim našim herojima i nebrojenim negativcima. Vidi se taj uticaj iz Dardevila i mnoge borbe podsjećaju na one iz navedene serije. Defenders su odlično akcijski skrojeni i kroz 8 epizoda imamo zaista šta i da vidimo. Nema praznog hoda. Priča teče u pravom ritmu i što je izuzetno važno u pravom tonu. Mračni Marvel, kako volim da ga zovem, je zaista zaokret na njegove standarde u filmovima. Čak bi išao dotle da kažem kako je ovo DC-jevski Marvel. Da sve još bude na visokom nivou pobrinula se i tehnička podrška u vidu odličnih efekata, tako da dobijamo kompletan superherojski ugođaj.

Defendersi imaju svojih mana. Međutim, lagodno ćemo zažmiriti na iste, jer onoga što je više nego dobro ima podosta. Sjajno upakovana priča, akcija, koreografije i atmosfera daju sjajno okruženje da se 4 potpuno različita heroja udruže. Njihova saradnja će nam pružiti sjajnu superherojsku zabavu, a da pri tome niti jedan se neće utopiti u istoj. Naprotiv, ostaće svoj, ili da kažem bolja verzija sebe. Ono što je najveći uspjeh koji su Defenders ostvarili, je taj što su postavili stvari na pravo mjesto glede pojedinih heroja. Zbog toga nas očekuju zanimljive sezone naših junaka, a nadamo se i njihov ponovni zajednički nastup. Još kada nam uskoro stigne Punisher, ostaje samo da uživamo u Mračnom Marvelu.

Ocjena: sve 4,5

NAJGLEDANIJIH 5

Najgledaniji film proteklog vikenda je novitet, THE HITMAN’S BODYGUARD. U pitanju je akciona komedija sa Rajanom Rejnoldsom i Semjuel Džeksonom. Džekson igra plaćenog ubicu koji uzima Rajana za tjelohranitelja. To će naravno dovesti do niz komičnih i vratolomnih situacija. Dobar start se ogleda u 22 zarađena miliona $ dok se svjetska distribucija i rezultati očekuju uskoro.

Drugo mjesto je ANNABELLE: CREATION. Ovaj uspješni horor nastavlja sa dobrom zaradom. Ista se popela na 160 zarađenih miliona, što kada se uporedi sa budžetom od 15, predstavlja zaista odličan uspjeh.

Treći je još jedan novitet. Radi se o akcionoj komediji LOGAN LUCKY. Film je radio Stiven Sodeberg, a okupio je zaista impresivnu ekipu: Daniel Craig, Channing Tatum, Adam Driver, Katherine Waterston, Riley Keough, Sebastian Stan, Hilary Swank, Seth MacFarlane i Katie Holmes. Prvi vikend mu je donio 8 milona na SAD tržištu, a vidjećemo kako će proći u ostatku svijeta.

Četvrto mjesto je novi hit Kristofer Nolana, DUNKIRK. Ratni spektakl je ostvario veliki uspjeh, a zarada se približila granici od 400 miliona $.

Peti je animirani hit THE NUT JOB 2: NUTTY BY NATURE. Možete ga gldati u našem bioskopu, a zarada do sada na SAD tržištu iznosi 18 miliona $

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. THE HITMAN’S BODYGUARD
  2. ANNABELLE: CREATION
  3. LOGAN LUCKY
  4. DUNKIRK
  5. THE NUT JOB 2: NUTTY BY NATURE

 

 

Hercegovina Promo, avgust 2017.