Piše: Saša Pešikan

THE CONGRESS

Uvijek sam volio pogledati filmove koji su drugačiji od drugih, koji posjeduju dovoljno orginalnosti da se po njoj izdvoje ili su urađeni na nestandardan način. Takav jedan sigurno jeste i Kongres.

Kongres je režiraoi scenario napisao Ari Folman, o kome ništa do sada nisam znao, osim podatka da prije ovoga ima na veliko hvaljen animirani dokumentarac Waltz with Bashir. Takođe film se dijelom zasniva i na noveli The Futurological Congress, velikog majstora Stanisław Lema tvorca izuzetno poznatog Solarisa. Film je imao svoju premijeru na Kanskom festival 2013. godine.

Ari Folman se i ovdje odlučio za animirani film, ali ne i u potpunosti. Naime, prva polovina filma je snimljena klasično, a onda prelazi u animirani svijet, iz koga će još samo jednom do kraja izroniti i opet, poslednji put zaroniti. Ovokao da mu nije bilo dovoljno pa se odlučio da izmješa i žanrove, pa tako tu imamo SF/dramu/triler/akciju.Naizgled, čini se pravi bućkuriš, ali svi elementi to gbućkuriša, su tačno odvagani i daju odličan krajnji rezultat. Tako dobijemo izuzetno zanimljivu i nesvakidašnju priču, koja ispod površine predstavlja i jednu od najvećih kritika Holivud industrije tj. same njene strukture i srži.

A priča ide…

Robin Rajt (Robin Wright) igrai zmišljenu verziju sebe, tačnije glumicu koja je u 5 deceniji života i živi u adaptiranom hangaru sa ćerkom i sinom. Nekada velika zvijezda u usponu, sa nekoliko velikih hitova, tokom godina, svojim ponašanjem, odbijanjem određenih uloga i lošim izborom istih, došla je do toga da niko ne želi da radi sa njom. Dodatni problem je sinova bolest, koja napreduje svakim danom i zasigurno će ga u konačnici ostaviti gluvim i slijepim. Njen menadžer Al (Harvey Keitel) dolazi sa misterioznom “posljednjom” ponudom od Miramount studija. Novac joj i te kako treba i sa Alom odlazi do čelnika studija Jeff Greena (Danny Huston). Green joj objašnjava kako ubrzo dolazi do promjene same strukture filma i filmske industrije i kako je došlo novo doba gdje studia neće zavisiti od glumčevih izbora i kaprica i raznih zanovjetanja.

 

Doba bez skandala, droge, seksa, odvikavanja, selebritija i svega onoga svet koji se uvek vezao za glumce i film. Shodno tome on nudi Robin da potpiše finalni ugovor i da je skeniraju. To znači da će biti snimljeni svi njeni izrazi, pokreti, osjećanja i sve ono što nekoga čini glumcem. Dalje će kompjuter napraviti digitalni lik koji će „glumiti“ u svim filmovima koje studio poželi da snimi. Ugovor je na 20 godina, a za to vrijeme Robin ne smije da glumi nigdje, pa ni u školskoj predstavi u nekoj nedođiji Australije, kako je to Green objasnio. Nakon određenog nećkanja, a pritisnuta nemanjem sredstava za liječenje sina ona pristaje…. 20 godina je prošlo, ugovor ističe i Robin je pozvana na Futuristički Kongres, u grad Abraham, ograničenu animiranu zonu, gde svi koji u nju uđu moraju da uzmu ampulu koja ih, tj. njihovu percepciju pretvara u animirani svet i animiranu verziju sebe, a tu će se sve promijeniti, ne samo percepcija…

Folman je, kroz zanimljivu strukturu filma, satkanu od raznih tipova žanrova, vizuelno bogatu i jaku, nekako suptilno, a opet, što se kaže u glavu postavio mnoga pitanja, iznio mnoge kritike, i dao nam svoje viđenje filmske industrije i društva uopšte, kako danas tako i u bliskoj i dalekoj budućnosti. Na kraju, sa svime time ostavio nas je da o tome razmišljamo dugo nakon gledanja filma. Ne samo da razmišljamo o onome što smo gledali i da se složimo sa njegovom postavkom ili ne, već nam je ostavio dosta toga da sami ugradimo u postavljenu strukturu i dođemo do krajnjeg zaključka.

Film prvenstveno kritikuje filmsku industriju i prikazuje je kao sistem uređen kao diktaturu, pa u neku ruku i robovlasništvo. U tom sistemu filmski studio na vrhu piramide filmskog svijeta čvrsto upravlja cijelim tim svijetom. U potpunoj kontroli su režiseri, scenaristi, kamermani, šminkeri i cijela ta armija koja stoji iza jednog filma. Na kraju je tu beskrasjno more glumaca koji ugrađuju sav svoj talent i biće u projekat, tj. onoliko koliko istog posjeduju, nastojeći da se izdvoje iz tog mora i zablistaju iznad površine. Oni koji u tome uspiju ujedno predstavljaju i jedinu stvar na koju studio ne može apsolutno da utiče. Oni koji to uspiju, imaju ono što drugi nemaju, a to je IZBOR. Upravo to u filmu studio želi da oduzme svim glumcima.

Međutim, s druge strane kritikuje glumce i njihove agente, a prvenstveno one koji imaju IZBOR. S jedne strane, kritika se odnosi na njihovu gramzivost, ucjenjivanje, posebno egoizam sa kojim postaju nemogući za saradnju u zahtijevanju beskrajnih i nevjerovatnih uslova. Takođe kritikuje se i fanatična spremnost na sve moguće samo da se ostane mlad, tj. razne hirurške i sve ostale tretmane, gde u toj neprestanoj trci potpuno izobliče i unište sebe fizički i duhovno. Sa druge strane, kritkuju se i oni glumci koji su stekli pravo na izbor, ali usljed straha, neodlučnosti i raznih drugih uzroka, to pravo su iskoristili na loše izbore, sve dok ga nisu i izgubili, a baš takva je i junakinja ovog filma. Posebna priča su agenti koji u tom odnosu obostranog iskorištavanja sa svojim klijentima su spremni na sve radi zarade i slave, pa i gurnuti klijenta u ponor kako bi sebe izdigli.

Pored sveobuhvatne kritike tog čitavog svijeta, Folman daje i svoju viziju današnjeg konzumerskog društva, opsjednutog svojim filmskim, televizijskim i drugim herojima i idolima masmedija, gde mnogi žive tuđe živote, a svoje zapostavljaju. On ide i dalje prvo u blisku, a onda i daleku budućnost i daje svoje viđenje iste, ali o tome neću govoriti jer bi se otišlo u spojlerisanje.

Ari Folman je uradio sjajan posao što se tiče režije, a takođe i sama animacija savršeno paše uz ono što film pokušava da nam kaže. Veoma originalno i zanimljivo izveden scenario, sa jedinom manom što pri kraju filma postaje preambiciozan i samim time u neskladu sa onim šta je film imao na raspolaganju, a prvenstveno budžet.

Robin Rajt jednostavno blista u ovoj, skoro autobiografskoj ulozi. Nikada nisam ni sumnjao u njene glumačke mogućnosti, ali baš kao i u filmu, jedan veliki period igrala je u nekim ne baš uspješnim projektima, sve dok se u zadnjih nekoliko godina nije vratila u punom sjaju. Baš kao i u filmu imala je loše izbore. Tako da mislim da je ovde imala i dodatni motiv što se i vidi jer je njena izvedba vrijedna hvale. Pored nje malu ulogu ima i Harvi Kajtel, koji igra njenog agenta. Harvi je isto tako uvijek, meni lično, važio za odličnog glumca, ali nekako je i on uvijek bio sa strane i nikada nije došao do punog sjaja. Međutim, ovde u maloj, ali izuzetno jakoj i emotivnoj ulozi jasno se može videti njegov neosporni kvalitet. Deni Hjuston je kao stvoren za ulogu ljigavog čelnika studija a tako je i odigrao, odlično. Pojavljuju se još Pol Điamati, sa baš malenom ulogom, standardno odličan i Džon Ham, ali u svojoj animiranoj verziji.

Kad sve saberem, veoma mi se dopao ovaj film od načina kako je urađen, preko onoga o čemu priča i sve do odlične glume, prvenstveno Robin i Harija. Ono što mogu zamjeriti je zadnja četvrtina filma gdje se, po mom mišljenju, otišlo predaleko, previše se željelo reći, a samim time je i krajnji zadovoljavajući ishod toga izostao.

Od mene velika preporuka svima, jer ovaj film sasvim sigurno vrijedi pogledati i predstavlja svakako neobično filmsko iskustvo.

Ocjena 8/10

NAJGLEDANIJIH 5

 

Najgledaniji film roteklog vikenda je novi nastavak tzv. Conjuring franšize, ANNABELLE: CREATION. Film govori o nastanku, svima nam poznate, creepy lutke Annabele, koju smo upoznali prvo u filmu Conjuring, a potom i u sopstvenom ostvarenje Annabele. Film inače igra u bioskopu Kulturnog centra Trebinje. Sjajan start za ovaj novitet i zarađenih 73 miliona $. Nema sumnje očekuje nas još jedan uspješan filmski jit.

Drugo mjesto je novi hit Kristofer Nolana,DUNKIRK.Ovaj ratni spektakl je dobio mnogo hvale i od publike i kritike, a i cifre govore o uspjehu. Ukupna zarada je izašla na 364 mil. $.

Treći je još jedan novitet i nastavak. Radi se o animiranom hitu THE NUT JOB 2: NUTTY BY NATURE. U nastavku ćemo gledati nove avanture vjeverice Surly i družine u borbi protiv ljudskih planova koji mogu da im unište dom. Za sada 8 zarađenih miliona u SAD, a očekuje se distribucija širom svijeta.

Na četvrtom mjestu je prošlonedeljni lider, THE DARK TOWER. Izgleda da stvari ne idu kako bi trebalo i da su nepovoljni komentari publike i kritike uzeli maha. U drugom vikendu skromna zarada, a time i ukupan balans od 58 mil. $ što je nešto manje od budžeta uloženog u film. Pred njim je velika borba da opravda uloženo, što se nadam da hoće, jer ipak je to adaptacija Stiven kinga.

Peti je komedija GIRLS TRIP. U naslovnim ulogam su Jada Pinkett-Smith i Queen Latifah.Inače film je ostvario veliki uspjeh jer je na uloženih 19 do sad zaradio 105 mil. $

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. ANNABELLE: CREATION
  2. DUNKIRK
  3. THE NUT JOB 2: NUTTY BY NATURE
  4. THE DARK TOWER
  5. GIRLS TRIP

 

Hercegovina Promo, avgust 2017.