Piše: Saša Pešikan

 

TRUE BLOOD (2008-2014)

Kreator: Alan Ball

Glumačka ekipa: Anna Paquin, Stephen Moyer, Alexander Skarsgård, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Todd Lowe, Carrie Preston…

Kako su mi vampiri i vukodlaci omiljena čudovišta, dugo sam čekao da se pojavi neka serija koja će to na „ozbiljan“ način predstaviti. Kada kažem ozbiljan, mislim na to da su i prije išle horor/supernatural serije, ali nekako uvek blage, kako bi se uklopile u  „dostupnost širokom auditorijumu“, zbog čega su ipak bile, u nedostatku boljeg izraza, „mlake“. Negde krajem 2009 sasvim slučajno, bazajući po netu u potrazi za nekom horor serijom, naletim na True blood. Tada se taman završila 2 sezona, rekoh idem probati. I tako ja nabavim obje sezone, i pustim prvu epizodu. U roku 48 sati slistio sam 2 sezone, i ostah u željnom isčekivanju 3, pa 4 i tako svake godine do kada je serija završila, sa 7 sezona iza sebe…

Autor serije je veoma poznati producent, scenarista, režiser, Alan Ball. Prije True blood, je iza sebe imao izuzetno uspješnu i nagrađivanu seriju Six feet under, za koju je dobio i Emmy nagradu. Pored toga napisao je scenario i za isti osvojio Oskara, za film Američka Ljepota. Trenutno radi seriju Banshee. Kao iskusan i vrstan autor uspio je, da iskoristi prazninu, kada se radi o serijama ovog žanra, i okupi fenomenalnu glumačku ekipu, a uz sve to doda bogatu HBO produkciju. Inače serija je urađena prema popularnoj seriji novela The Southern Vampire Mysteries, koje je napisala Charlaine Harris. Iskusno odigrano, cilj postignut. Serija je postigla veliki uspjeh širom svijeta, i stvorila armiju fanova. Takođe, lansirala je filmsku karijeru mnogih do tada relativno poznatih glumaca…

Priča se dešava u izmišljenom gradiću Bon temps, Luizijana. U svijetu vlada nova realnost. Vampiri su „izašli iz ormara“, tj. otkrili svijetu svoje postojanje. Sklopljen je mir između ljudi i vampira. Garancija tog mira je sintetički napravljena krv „True Blood“ kojom se vampiri hrane. Tako nema međusobnog klanja. Vampiri imaju svoju vladu i hijerarhiju koja je usklađena sa vladavinom ljudi. Ova realnost polako dolazi i u mali gradić Bon Temps u vidu vampira Bil Komptona (Stephen Moyer). Bil je star stotinama godina, a potiče iz Bon Tempsa u kome ima kuću. Kao i u svakoj maloj sredini,bilo kakva „različitost“ se teško prihvata, pa tako i ova vampirska. Bil nailazi na razumijevanje jedino kod mlade konobarice Merlote’s restorana, Suki (Anna Paquin). Međutim Suki nije obična djevojka. I ona je različita, tj. ima moć da čuje misli drugih ljudi, što je tokom života dovelo u nebrojene probleme i odbacivanje od drugih. Međutim, misli Bil Komptona ne može da čuje. Njih dvoje ulaze u komplikovan odnos koji će ih povesti putem nezamislivih avantura, radosti, opasnosti, užasa, sreće i tuge. Ono što malo ko zna je da vampiri nisu jedina „različita“ bića. Ti ostali se i dalje kriju u mraku…

 

Mnogo je razloga uspjeha ove serije, kao i razloga zašto je ovo jedna od, meni lično, najdražih i najboljih serija koje sam gledao. Naravno, 7 sezona je dugo za jednu seriju, i borila se ona sa raznim izazovima, komplikovanjem priče, pa i padom kvaliteta u pojedinim momentima, ali uprkos tome uspjela je da milione drži prikovane uz ekrane u isčekivanju nove epizode.

Što se tiče tehničkih stvari, dovoljno je reći, HBO u svom punom sjaju, što znači da je produkcija na vrhunskom nivou. Odličan scenario, kao i režija. Poseban dodatak je sjajna muzika. Ono što bi istakao je naslovna numera Bad Things” od Jace Everetta, koja prati uvodnu špicu, meni lično jednu od najboljih i najorginalnijnih koje sam gledao.

Kad bilo kome pričam o ovoj seriji, prvo što ističem su likovi. Mnogo ih ima, a svi su na svoj način posebni i potpuno razrađeni. Niti jedna serija, a gledao sam ih rekorno mnogo, nema toliko odličnih likova, sa svojim nevjerovatnim pričama, a da je svakome od njih posvećeno toliko mnogo pažnje. Kvalitetan kasting je idealno povezao glumce sa likovima koje igraju i vi im jednostavno „vjerujete“. Previše je likova, da ih sve pomenem, jer bi za to trebalo strana i strana, ali pomenuću neke od njih.

 

Anna Paquin koja igra Suki, centar oko koga se sve vrti. Pored svojih moći da čuje misli drugih, ona je neodlučna i rastrzana, direktna, bez dlake na jeziku, zrela i djetinjasta u isto vrijeme, mudra a opet nevjerovatno ishitrena, jaka i slaba, i tako u nedogled spajajući neke nespojive osobine. I upravo zbog toga će sebe i ostale, mnogo puta dovesti u mnoštvo nedaća, što će joj donijeti i epitet najiritantnijeg lika kod fanova.Stephen Moyerigra Bilavampira, koji to nije postao svojom voljom. On će zbog ljubavi proći put od pakla do raja i nazad, više puta. Uvijek se trudi da bude ispravan i glas razuma u ludilu. Alexander Skarsgård igra Erika, hiljadu godina starog vampira, u svoje doba snažnog vikingškog vođe. Erik je vampirski šerif oblasti u kojoj živi i vodi bar za vampire Fangtasiu. Inače je najpopularniji lik serije (naročito ženske populacije). Erike je brutalan i u toj brutalnosti beskrajno zabavan. Sa njim u paketu ide i njegov „potomak“ Pam De Beaufort, koju igra fenomenalna Kristin Bauer van Straten. Njih dvoje su tandem snova bizarnosti. Ryan Kwanten igra Sukinog brata Džejsona (moj omiljeni lik). Džejson je lokalni zavodnik, savršenog izgleda, i ne tako savršene pameti. Njegov lik će proći kroz mnoge transformacije i preživjeti sve i svašta, ali na potpuno bizarno smiješan način, da jednostavno ne možete, a da ne volite njegov lik. Nelsan Ellis igra Lafajeta, kuvara, dilera, prostitutku, vračaru i šta sve ne. Uz to je gay sa nevjerovatnim odjevnim eksperimentima.

I tako bi mogao do sutra jer likova ima mnogo. I kao što sam rekao to je najveća snaga serije, jer svaki priča posebnu malu priču, a te male priče se nekako prepliću i pružaju nam jedinstveno iskustvo Bon Temps rapsodije.

Nemojte da vas zavaraju ovi šaroliki likovi, kao da su izašli iz Alise u zemlji čuda. Serija je prilično nasilna i brutalna. Krv frca na sve strane, mrtvih ima ko na rasprodaji. Eksplicitnih scena sexa takođe. Kad sve saberete, jedna prilično izmiksana horor/sex fantazija kakvu nećete nigdje drugo naći, što je još jedna velika snaga serije.

Dakle, ako tražite nešto posebno, drugačije, sexy, brutalno i zabavno odjednom, nešto što nemate priliku drugdje gledati, ovo je prava serija za vas.

Ocjena 9/10

NAJGLEDANIJIH 5

 

Broj 1 na listi najgledanijih filmova u svjetskim bioskopima je adaptacija fantastične serije romana, mog najdražeg pisca Stiven Kinga, THE DARK TOWER. Naslovne uloge u priču o Revolverašu igraju Idris Elba i Metju Mekonahi. Nadam se da ćemo imati priliku da isti gledamo i u bioskopu Kulturnog centra, a sigurno ćete o njemu čitati u nekom od narednih izdanja Filmski s nedelje. Prvi vikend je prošao, da kažem, solidno. Zarađeno je 27,5 mil $ što je skoro pola budžeta uloženog u ovaj film. Iskreno se nadam da će film uspjeti zaraditi, jer ipak, King je to.

Drugo mjesto je novi hit Kristofer Nolana,DUNKIRK.Ovaj ratni spektakl je dobio mnogo hvale i od publike i kritike, a i cifre govore o uspjehu. Ukupna zarada je izašla na 314 mil. $

Na trećoj poziciji je animirani hit, THE EMOJI MOVIE. Smajli i ekipa stidljivo skupljaju milione i ukupna zarada iznosi 62 mil. $.

Četvrti je komedija GIRLS TRIP. U naslovnim ulogam su Jada Pinkett-Smith i Queen Latifah što nam garantuje dobru zabavu. Komedije po pravilu imaju odličnu zaradu naspram malih budžeta. Tako je i ovde slučaj gdje je na uloženih 19 do sada zarađeno 90 miliona $.

Peto mjesto je novitet KIDNAP. Ova napeta triler/akcija sa Hali Beri u glavnoj ulozi donosi priču o majci koja je spremna na sve da vrati svoje dijete koje su joj oteli u sred zabavnog parka. Kreće vrtoglava jurnjava za otmičarima u sopstvenoj režiji. Zarada prvog vikenda iznosi 10 mil. $

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. THE DARK TOWER
  2. DUNKIRK
  3. THE EMOJI MOVIE
  4. GIRLS TRIP
  5. KIDNAP

 

Hercegovina Promo, avgust 2017.