Piše: Saša Pešikan

Opet taj NETFLIX. Ime koje sve češće gledamo na ekranu novih serija i filmova. Ime, koje je to postalo gurajući prst u oko ostalim TV kućama, izbacujući čitavu sezonu neke serije odjednom. Ime, koje je realnost zvanu „čekanje 7 dana na novu epizodu“, zamjenilo drugom imena „uživanje u serijskom maratonu omiljenih junaka“. Ta nova realnost, moram priznati mi prilično godi. Jer kada pratiš gomilu serija, nakon sedam dana do nove epizode zaboraviš i šta si gledao. Ne kažem, ima to čekanje i neku svoju čar, ali moram ponoviti po ko zna koji put: NETFLIX JE CAR. I nije u pitanju samo to što ne čekamo. On zašto je NETFLIX car je KVALITET, rekao bi „suvi“, sadržaja koji nam donose. Njihov novi, suvi kvalitet, je upravo ovaj o kome danas pišem OZARK.

Marty Byrde je vjeran suprug i otac dvoje djece. Radi kao finansijski savjetnik,  koji sa prijateljem Brusom ima svoju firmu. Takođe, on je veliki majstor svog posla. Čovjek brojeva i skoro robotske radne discipline. Posao ide nikad bolje, firma je veoma uspješna, a Brus pokušava da nagovori Martija da kupe nove kancelarije u centru Čikaga. Međutim Martijeve misli prvi put u životu su sa brojeva i posla odlutale negdje drugo. Tako je propustio neke stvari koje su mu se desile ispred nosa, a iz magnovenja će ga prekinuti kasni poziv njegovog partnera Brusa. And the game is on…

Ozark nam dolazi u deset jednočasovnih epizoda, s tim što poslednja traje 20 minuta duže. Za tih malo preko deset sati imate priliku da gledate neobičnu priču običnih ljudi. Priču koja je možda u svojoj postavci, kako su mnogi primjetili, slična Breaking Bad-u. Rekao bi samo u postavci, gdje obični ljudi dolaze u neobičnu situaciju, koja rađa brojne druge. Sve ostalo Ozark zasluženo ima kao posebno: priču, likove, atmosferu, muziku. Ono što je još neobično za Ozark je i to da je naslovni glumac, Jason Bateman u nesvakidašnjoj ulozi za njega, kao i činjenica da je isti režirao prve i zadnje dvije epizode. Ima tu još svašta iza horizonta , ali da krenemo redom.

Već sam rekao da je serija odlična. Međutim ta odličnost, za razliku od mnogih serija dolazi istovremenu sa više strana. Imamo priču koja zavodi od samog starta, a kako se odmotava, svakim minutom postaje sve zanimljivija. Istovremeno upoznajemo više likova. Svaki je na svoj način poseban i bitan za radnju. I dok se oni zajedno dinstaju u loncu Čikaga, u tim interakcijama upadaju u neobične situacije, koje ih vode iz velegrada na obale Ozark jezera. Tamo opet se sudaraju sa novim svijetom, koji naseljavaju novi likovi, koji žive po nekim novim pravilima. U svoj toj gunguli koja nastaje sudarom svjetova, pravila, filozofija, mijenjaće jedni druge. Biće saveznici i neprijatelji istovremeno. Petljaće i smišljaće jedni drugima sve moguće i nemoguće zavrzlame. Tu niko neće biti pošteđen, a mnogi će platiti brutalnu i krvavu cijenu. Ozark me podsjetio na jednu od najomiljenijih mi serija, True Blood. Iako žanrovski nemaju veze jedna sa drugom, liče na način da na malom prostoru (čitaj zabiti) egzistira gomila likova koji su svi na svoj način odalamljeni i ne zna se ko je luđi od koga.

Likovi su sjajno napisani, živopisni i opičeni, i ono što je najvažnije fenomenalno odglumljeni od strane čitave glumačke ekipe. Na prvom mjestu tu stavljam Džejson Bejtmena. Navikli smo da ga gledamo u komedijama, tako da će vam ovdje njegov lik ispočetka nekako čudno djelovati. Međutim, upravo u tome je i snaga njegovog lika. Marti je čovjek brojeva i pravila. Naće se u nenormalnom haosu kriminalnog svijeta, sa stalnom smrtnom prijetnjom nad glavom. Ali, Marti će u svemu tome pokušavati da nađe red i tako će se ophoditi prema svim situacijama koje treba da riješi. Upravo te njegove reakcije i način djelovanja na izazove je fantastično i zabavno gledati. Uz to kada znamo da je režirao četiri epizode, zaslužuje 10-ku za svoj rad. Bejtmen nije usamljen u svom nastupu. Laura Linney koja tumači njegovu suprugu Vendi je sjajna. Potpuno drugi svijet od Martija, na svoj način se nosi sa novonastalom situacijom i padom kroz zečiju rupu. Njih dvoje posebno, ali i zajedno u nastojanju da, neuspješno, od svega zaštite svoje dvoje djece daju Ozarku zaista fenomenalne glumačke role. Nabrajati sve likove i glumce koji ih igraju bi svakako potrajalo, a opet svako od njih zaslužuje da se pomene. To ću vam ostaviti da sami otkrijete, a pomenuću još samo mladu Juliu Garner koja igra Rut Langmor i radi to zaista fenomenalno.

Priča za sebe je i atmosfera koju donosi samo jezero Ozark. Kako to više puta kažu u seriji, obala duža od one koju ima Kalifornija, je posebna pozornica za ovu neobičnu priču. Jezero je okruženo šumom, koju naseljavaju razni Redneci i Hilbiliji. Nasuprot tome, na obali je tokom ljeta na hiljade bogatih gradskih turista. U tom kontrastu i sudaru, slobodno mogu reći, civilizacija stvara se savršeno okruženje za našu priču i sve, samo ne obične sudbine naših junaka.

Kada sve ovo saberete na jedno mjesto, dobijate seriju koja vas tjera da je konzumirate odjednom, željno čekajući da vidite šta će se sledeće desiti i šta još nenormalno može iskočiti pred vas. Vezaćete se za više likova, a niti jedan tu nije potpuno čist i nevin. Čak i oni za koje mislite da su nevini u svemu tome, nose neko svoje ludilo ili ga u procesu priče stvore, donoseći novi obrt u svemu. Upravo konstantno dinamična radnja, sa stalnim preokretima i drugim smjerovima držaće vas na plovidbi magičnim i preludim Ozarkom. Priča je upravo takva za naše junake, koji kada jednom je zajašu nema stajanja niti odmora, pa čak, rekao bi i kada odsvira zadnja minuta. Druga sezona je najavljena, a do tada uživajte u deset sati vrhunskog serijskog sadržaja.

Ocjena: Sve 4,5

NAJGLEDANIJIH 5

 

Nakon male ljetne pauze vraćamo se sa listom najgledanijih filmova širom svijeta.

Najgledaniji film ovog vikenda je novo ostvarenje Kristofer Nolana. Majstor koji nam je donio Dark Night triologiju, Inception, Interstelar, itd. ovaj put se odlučio da tema njegovog filma bude Drugi svjetski rat. Izabrana je priča o najvećoj evakuaciji vojnih snaga, a radi se o Dunkirku i povlačenju britanskih i francuskih snaga pred Hitlerovom vojskom. Kritika i određeni dio publike su DUNKIRK već proglasili za novo remek-djele, dok jedan dio nije baš oduševljen. Kako bilo, imaćete prilike da o njemu čitate u nekom od sledećih izdanja naše rubrike. Film je do sada zaradio 234 mil. $ što na uloženih 100 mil. $ koliko je iznosio budžet, uopšte nije loše.

Drugo mjesto je novitet i to animirani. Nakon što smo gledali Pixele, Lego, Angry Birds došao je red i na čuvene emotikone. Upravo se tako i zove ovaj animirani film, THE EMOJI MOVIE. Avanture smajlija i ekipe gledaćemo uskoro i u našim bioskopima. Za sada u SAD-u je u prvom vikendu zaradio 25 mil. $ a nakon što krene distribucija širom svijeta, ta brojka će sigurno biti znatno viša.

Treće mjesto zauzela je komedija GIRLS TRIP. U naslovnim ulogam su Jada Pinkett-Smith i Queen Latifah što nam garantuje dobru zabavu. Inače film je sa zarađenih 70 mil. $ već napravio uspjeh obzirom na „samo“ 19 uloženih miliona.

Četvrti je još jedan novitet. Radi se o novom akcionom trileru sa  Charlize Theron, James McAvoy i John Goodmanom u glavnim ulogama. Šarliz igra bad-ass MI6 agenta kodnog imena ATOMIC BLONDE. Nadam se da ćemo imati priliku da gledamo ovaj hit i u našem bioskopu. U svom prvom vikendu film je zaradio 25 mil. $ što je skoro koliko je iznosio i bužet. Trejler izgleda odlično i nema sumnje da nas očekuje dobra filmska zabava.

Peta pozicija pripada SPIDERMAN: HOMECOMING, koji polako slaže milione zahvaljujući svom uspjehu. Do sada ih je naslagao 634 što je fantastičan uspjeh za Spajdija, a očekujemo njegove nove avanture što u Avendžersima, što u nastavku ovog filma.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. DUNKIRK
  2. THE EMOJI MOVIE
  3. GIRLS TRIP
  4. ATOMIC BLONDE
  5. SPIDERMAN: HOMECOMING

 

Hercegovina Promo, jul 2017.