Piše: Saša Pešikan

Godine 1994.Oliver Stoun je snimio, pa može se reći, kultni film Natural Born Killers.Film je tada u mnogome šokirao publiku svojim sadržajem i zauzeo sebi posebno mjesto u filmskoj istoriji.Ipak, 1973.godine je snimljen film slične tematike, koji je, pretpostavljam, imao sličan efekat na tadašnju publiku, a i dijelom je inspirisao gore pomenuti NBK. Bio je to prvi dugometražni film, danas svima nama poznatog, Terensa Malika (Terrence Malick) (Tanka CrvenaLinija, DrvoŽivota, Novi Svet). On je režirao film, napisao scenario, a i producirao isti. Glavne uloge su povjerene Martinu Šinu (Martin Sheen) i Sisi Spejsek (Sissy Spacek).

Badlands se oslanja na stvarne događaje kojis u se desili 1958. godine kada su 18-godišnji Čarls Starkveter i njegova 14-godišnja devojka, Keril En Fjugejt, počinili niz ubistava. Međutim, stvarnih poveznica između filma i ovih događaja nema. Priču nam, kroz laganu i melodičnu naraciju, priča Holi (Sisi Spejsek), 15-godišnja djevojka, koja živi sa ocem (Warren Oates) u maloj zabiti u Južno jDakoti. Tako saznajemo kako se upoznala sa desetgodina starijim Kitom (Martin Šin), lokalnim probisvjetom, sa kojim počinje vezu. Tako se oni neko vrijeme provode, a sve iza leđa Holinog oca. Njen otac nakon nekog vremena saznaje za tu vezu i zabranjuje Holi da se viđa sa Kitom. Kit pokušava da razgovara sa ocem, ali ovaj nećeni da čuje za  to. Kit u bijesu odlazi do Holine kuće, upada unutra i kupi Holine stvari, planirajući da zajedno krenu putem u naprijed osuđenim na propast.

Film je potpuno neobičan i nestandardan. Pun kontrasta is ve ono što bi ste očekivali u određenim situacijama  je potpuno drugačije. Slijed događaja je neočekivan, neobičan, nasumičan.Glavni likovi potpuno neočekivano reaguju na situacije koje im dolaze u susret, sa totalno neprikladnim emotivnim odgovorom na ono što im se dešava i u neskladu sa onim što rade. Tako ih vidimo kako na stvarne probleme reaguju bjekstvom u divljinu, stvarajući svoj svijet ispunjen nadanjima i snovima, dječijom igrom i maštom. Nasuprot tome rade užasne stvari, ali ostaju u svom svijetu, ne dozvoljavajući da ih bilo šta iz stvarnog svijeta dodirne.

Kroz svu tu maštariju vidimo da oni ipak polako sazrijevaju i da mrvicu po mrvicu njihov balon snova puca, a kroz pukotine ulazi stvarnost i težina njihovih djela. To kulminira na kraju filma, kad djevojčica postaje djevojka, kad mangup sa kojim je napustila sve nije čitav njen svijet više, već tamo napolju je čeka mnogo toga, a mangup konačno suočen sa nepobitnim, shvata da mora da je pusti i čini poslednje veliko djelo da je spasi.

Sama Holina naracija kroz čitav film djeluje potpuno nestvarno.Priča o nekim užasnim događajima na melodičan način koji prije odgovara romantičnoj drami. Nestvarno lijepi predjeli su u stalnom kontrastu sa onim što se dešava tokom filma. Tako je stalno ljepota, život, boje nasuprot ružnoće, bespuća i sivila.Muzika u filmu je odlična, ali kao i sve drugo potpuno neočekivana i u kontrastu sa onim što prati, i tako u nedogled.

Dugo, nakon što sam odgledao film, sam razmišljao o tome šta sam gledao i o utiscima koje je film ostavio na mene, a i o samom značenju svega  toga. Moje skromno mišljenje  je da je Malik na neobičan način pokušao da prikaže život, sa svim onim što i kako nosi. Stalna nepredvidljivost života sa nasumičnim događajim a koje nam život donosi, često bez ikakve najave i tako se smjenjuju smijeh, plač, nada, tuga, sreća, ljubav, mržnja, bijes, zadovoljstvo, i sve nam to često baca u lice, a na nama je kako ćemo se nositi sa tim.

Ovo je odličan film, veoma kompleksan i slojevit, sa odličnim ulogama glavnog tandema. Film o kome se može dosta pisati, a opet ne reći sve, i film koji svakako zaslužuje da ga odgledate.

Ocjena: 9/10

 

 

 

NAJGLEDANIJIH 5

Ljeto je period kada veliki bioskopski hitovi izlaze svakog vikenda. U toj borbi za gledanost svake sedmice imamo novog na vrhu liste najgledanijih filmova. Tako je bilo i ovog vikenda.

Broj jedan na listi najgledanijih filmova proteklog vikenda je novi nastavak Planete Majmuna. Radi se o trećem nastavku veoma uspješne franšize pod nazivom: WAR FOR THE PLANET OF THE APES. Budžet je bio pozamašan, čak 150 miliona $, a obzirom da je prvog vikenda zarada iznosila 102 mil. $ nema sumnje da će isti biti opravdan. O samom filmu imaćete prilike čitati u nekom od sledećih izdanja Filmski s nedelje. Inače film je na repertoaru Kulturnog centra Trebinje u terminu od 20.00 časova.

Drugo mjesto je prošlonedeljni najgledaniji,SPIDERMAN: HOMECOMING. Ultra zabavan je idealan za ljetni izbor u bioskopu da se malo zabavite i odmorite od velikih vrućina. Nastavlja sa odličnom zaradom širom svijeta i ukupno je do sada sakupio 470 mil. $.

DESPICABLE ME 3je na trećoj poziciji. Gru i minionsi nastavljaju da haraju svjetskim kino dvoranama. Ova omiljena ekipa među djecom i odraslima je do sada zaradila fenomenalnih 620 miliona $.

Četvrti jeBABY DRIVER, i dalje se odlično drži uprkos više nego velikoj konkurenciji. Ova krimi akcija je zaradila 96 miliona $ što je skoro tri puta više nego što je iznosio ukupan budžet.

Peta pozicija je THE BIG SICK. Romantična komedija o kulturološkim razlikama u romantičoj vezi sa Rej Romanom i Holi Hanter u naslovnim ulogama je odlično krenuo. Pored solidne zarad od 17 mil. $ film ima i izuzetno visoku ocjenu, tako da ukoliko ste ljubitelj ovakvih filmova, biće pravi izbor za vas.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. WAR FOR THE PLANET OF THE APES
  2. SPIDERMAN: HOMECOMING
  3. DESPICABLE ME 3
  4. BABY DRIVER
  5. THE BIG SICK

HP, jul 2017.