Piše: Saša Pešikan

Sada već godinama živimo u svijetu serija. Iste su osvojile potpuno tržište filmskog sadržaja, a time i broj istih se konstantno povećava. To koliko raduje sve nas filmoljupce, toliko ima i svoju mračnu stranu – skoro pa industrijsko štancanje novih serija. Tako konstantno izlazi sve veći broj serija i jednostavno više nemajte pojma šta bi prije gledali. S toga, pribjegao sam brutalnom filteru – gledanju pilota i momentalnom eliminacijom onih koje me na prvo gledanje ne kupe. Nažalost, time možda zapostavim neke dobre serije, koje tek kasnije nadođu i budu odlične, ali šta da se radi. Ipak, iako ima dosta onih koje brzo otpadnu, ima sasvim dovoljno onih koje vrijede pažnje. Takva jedna je zasigurno American Gods.

Šadov Mun je sitni kriminalac koji uskoro treba da bude pušten iz zatvora. Njegov otpust stiže nekoliko dana ranije zbog iznenadne smrti njegove supruge Lore. On saznaje da je u istoj nesreći nastradao i njegov najbolji prijatelj. Na putu kući nailazi na više nego intrigantnog Venzdeja. On ga unajmljuje da mu bude tjelohranitelj. Na samoj sahrani Šadov saznaje nimalo prijatne detalje o smrti dvoje ljudi do kojih mu je najviše stalo. Nakon toga kreće avantura gdje će vidjeti i saznati stvari koje prevazilaze njegove najluđe snove i maštu.

American Gods nam stiže od dvojca Fuller-Green. Fulera znamo iz serijal Star Trek a, Heroes i Hannibal, a Green je radio na mnogim poznatim serijama i filmovima (Alien Covenant, Green Lantern, Logan, itd.) Ovoga puta zajedničkim snagama odlučili su nam prikazati adaptaciju popularne novele American Gods, autora Nil Gejmana (Neil Gaiman). Novelu nisam čitao, tako da sam potpuno uživao u otkrivanju svekolike buke kako o noveli tako i o seriji.

Serija je imala sve preduslove da mi se dopadne = poznati literarni predložak, dokazano dobri autori i glumačka ekipa koja rastura, na čelu sa starim genijalnim Coocksuckerom – Ian McShane. Sva moja nadnja i očekivani preduslovi su seveoma brzo pokazali potpuno opravdanim.

Sama priča je potpuno otkačena. Jedna od onih koja se neće mnogima svidjeti jer udara na sve što vam je sveto i u seriji je prikazana potpuno otvoreno. Iz epizode u epizodu ređaju se eksplicitne scene seksa i nasilja. Krvi je do koljena, mrtvi ustaju, a ono što će mnoge možda i odvratiti je prikaz mnogobrojnih bogova raznih svjetskih religija. Ovakav njihov prikaz zasigurno niste vidjeli. Jedno je sigurno, priča je tu da šokira na svim nivoima, da udara na sva vaša ubjeđenja i stavove bez ustezanja, svidjelo se to vama ili ne.

Što se tiče atmosfere i samog izgleda, odmah upada u oči jedan vizuelni stil koga smo već imali priliku da gledamo u Hannibalu. Tehnički savršena slika i efekti prožeti su izuzetno jakim i mračnim tonovima čineći svijet nekako mračnijim, zlokobnijim, hladnim, uprkos nekim fantastičnim prizorima i fotografiji. Takav je bio i Hannibal koji je vizuelno plijenio svakim kadrom, a baš to rade i Američki Bogovi. Na sve to se nadovezuje odličan soundtrack i dobijate pravu audio-vizuelnu poslasticu kao idealnu podlogu za sve moguće i nemoguće stvari koje vam se odvijaju pred očima.

Da bi nešto ovako nesvakidašnje izveli uspješno, potrebno je da imate i odličnu ekipu, a American Gods je svakako imaju. Dakako, najdraži i baš uvijek sjajan je Ian McShane koji tumači Venzdeja. O Koksakeru ne treba trošiti riječi, već je dovoljno reći da je na svom standardnom nivou. Veoma uspješno ga prati Ricky Whittle u ulozi Šadov Muna i može se reći da je on i glavni lik cijele priče, ali ne u klasičnom smislu. On nam je poznat iz serije 100, a ovdje je baš legao u ulogu Muna i izgleda zaita odlično u istoj. To ima i čitava plejada sjajnih likova i glumaca koji svaki daje posebnost seriji. Emily Browning kao Lora, Pablo Schreiber kao Mad Sweeney, Yetide Badaki kao Bilquis, Gillian Anderson kao Media, Peter Stormare kao Černobog, itd. Zaista mnogo sjajnih glumaca i ludih likova koje igraju.

Osam epizoda koliko ih ima prva sezona je samo uvod u priču. Mnogo je likova i svega što se dešava. Mnogo flešbekova u prošlost, onu blisku i daleku, sa malim pričicama o bogovima. Sve je to trebalo dobro upakovati i povezati, a opet staviti u format serijskog programa koji treba da bude uzbudljiv i drži pažnju. Može se slobodno reći da su kreatori uspjeli u svakoj stavki i nadam se da će očigledni kvalitet serije naići i na dobar odziv publike, tj. Da neće doživjeti sudbinu Hannibala da uprkos kvalitetu koji bode oči bude otkazan.

American Gods zasigurno u hiperprodukciji serija donosi onu koja se ističe svim svojim atributima. Vrhunska produkcija, atmosfera, priča koja šokira na svim nivoima, fenomenalna glumačka ekipa bi trebalo da vam budu više nego preporuka za gledanje ove serije. Meni je donijela sate filmskog uživanja, a nadam se da će i vama. Ako ništa drugo, nešto ovako prije niste gledali. Vidjećemo da li se rizik sa sadržajem i prikazom istog isplatio. Nadam se da jeste.

Ocjena: sve 4,5

NAJGLEDANIJIH 5

Dva crtaća, dva Blokbastera i jedan krimić u borbi za gledaoce i milione. Tako je izgledao vikend za nama kada su u pitanju najgledaniji filmovi širom svijeta.

Na prvom mjestu je novitet i treći nastavak velikog animirnog hita DESPICABLE ME 3. Sjajni Gru se opet vratio i očekuju nas nove avanture netipičnog junaka sa svojim fenomenalnim Minionsima. Prvi vikend je bio veoma dobar i Gru je sakupio 192 miliona $. Inače crtać je na repertoaru Kulturnog centra Trebinje.

Na drugom mjestu, još jedan novitet. Radi se o BABY DRIVER, akciji/krimiću koji je sakupio zanimljivu skupinu glumaca. Lično meni nepoznat film, ali uspio je da ostvari veoma dobar rezultat u prvom vikendu i zaradu od 36 miliona $ čime je i opravdao uloženo, obzirom da mu je budžet iznosio 2 mil. $ manje.

Treći je mega super blockbuster sa budžetom od 217 mil. $. Radi se o najnovijem nastavku Transformersa po d nazivom: TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT. Obzirom na ogroman budžet, trbalo je napraviti i dobar hit da isti opravda. Izgleda da su u tome i uspjeli jer su Optimus i ekipa zaradili do sada 430 miliona $ širom svijeta.

WONDER WOMAN, nastavlja da skuplja plodove svog uspjeha i da DC-u donosi odličnu zaradu. Ukupna zarada je prešla granicu od 700 miliona $ što je fantastičan uspjeh.

Na petom mjestu je još jedan nastavak popularnog crtaća. U pitanju je CARS 3. Iako je zaradio do sada 173 miliona $, osjećaj je da to ipak nije na nivou ovog animiranog hita, a posebno ako znamo da budžet za isti nije objavljen. Nadamo se da će sjajan ekipa na kraju ipak opravdati uloženo, jer klinci vole da gledaju njihove avanture.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. DESPICABLE ME 3
  2. BABY DRIVER
  3. TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT
  4. WONDER WOMAN
  5. CARS3

 

HP, jul 2017.