Piše: Saša Pešikan

A Cure for Wellness

Svaki pravi filmofil, brižljivo prati najave novih filmskih ostvarenja dok su još u razvoju. Od glasina, pa zvaničnih potvrda da je neki projekat odobren i krenuo sa realizacijom, glumačka ekipa, režiser i ono što naravno pravi razliku da li će ili ne ući u vaš notes za gledanje, žanr. Tako je u moj davno zapisan, glumački i režiserski obećavajući, a žanrovski idealan, A Cure for Wellness.

A Cure for Wellness je jedna žanrovska mješavina i možemo je nazvati psiho triler-dramom sa elementima horora što nam i sama priča odmah jasno pokazuje. Velika finansijska kompanija dobija pismo od g-dina Pembroka. Pembrok je Izvršni direktor kompanije i bez njegovog potpisa, veliko spajanje kompanija ne može proći. Takođe, protiv firme se vodi i određeni krivični postupak i Upravni odbor treba nekoga da okrivi. Međutim, tu su u problemu, jer Pembrok im je poslao pismo iz banje u dalekim švajcarskim Alpima i kaže da ne namjerava da se ikada više vrati. Kompanija šalje mladog i ambicioznog Lokharta, da odputuje u banju i vrati Pembroka nazad. Samim dolaskom u banju Lokhart uviđa da tu nije baš sve u najboljem redu i da njegov zadatak neće biti ni malo lagan…

Novi film Gor Verbinskog sam željno isčekivao iz razloga već navedenih. Gor iza sebe ima dosta uspjeha i pokoji promašaj, a osvojio je i Oskara za animirani film Rango. Poznat najviše po filmu Ring i megauspješnoj franšizi Pirati s Kariba, Gor se ovde vratio žanru koji mu je i otvorio široko vrata Holivuda, hororu. Znajući šta je uradio sa Prstenom, moja očekivanja su bila velika, a dodatno podgrijana i angažovanom glumačkom ekipom i promo slikama (jer trejlere ne gledam). Sam početak i uvod filma je moja očekivanja lansirao u nebo, da bi nekih pola sata kasnije ista bila oborena salvom Protiv-Vazdušne Odbrane mnogobrojnih problema koji su se nizali jedan za drugim.

A Cure for Wellness vas od samog početka grbi svojim potencijalom i obećanjima iskazanim sa više kvaliteta koji se roje. Vizuelno očaravajući i nekako, rekao bih, savršeno čist, sa odličnom fotografijom i neobičnim , a izuzetno privlačnim radom kamere. Muzika melanhonična, ali u savršenom skladu sa onim što gledate čini atmosferu tako posebnom da vas od starta potpuno obuzima. Na sve to slažu se likovi priče u sjajnim rolama glumaca, a linije teksta, sa svakim novim redom grabe vašu zainteresovanost, grade misteriju i vi ste upecani da saznate, šta se koji đavo tu dešava.

Dok se tako upecani u misteriju, koprcate zadovoljno, žudeći da saznajete nove dijelove misteriozne slagalice, vrijeme prolazi. Vi polako klizite iz početnog stiska, a pažnja polako ali sigurno popušta. Svakim korakom dalje magija prolazi, trenuci su sve duži, a rasplet koji se odmotava i nazire sve vam se manje sviđa. Na kraju predugačkog puta jedino što ostaje je razočarenje. Za mene ne toliko onim što sam gledao, već najviše zbog protraćenog, a zaista velikog potencijala.

Možda bi najbolje film opisao kao: Rođendan vam je. Upadate na žurku iznenađenja, priređenu za vas. Na stolu je ogroman, veličanstveno upakovan poklon. Vi krenete da ga odmotavate potpuno uzbuđeni. Ali ispod svakog sloja nalazi se novi omot. To je zanimljivo jedno vrijeme, ali kako novim omotima nema kraja, uzbuđenje polako popušta, kreće nervoza. Kada dođete do kraja, u samom centru je neka potpuno obična stvar, koja vam se uopšte ne sviđa, potpuno drugačija od svega što ste očekivali i što bi vam neko ko vas dobro poznaje uzeo.

A Cure for Wellness je vizuelno očaravajući, sa početnom misterijom koja vam sa fenomenalno odabranom muzikom se od početka zavlači pod kožu. Sveukupna atmosfera sa odličnom glumačkom ekipom, predvođenom Dan DeHanom i Džejson Isaksom, sa novom nadom u vidu Mie Got, vas potpuno uvlači u film. Međutim, scenario odvodi film ka potpunom razočarenju dugom 2 ipo sata, koje je posebno gorko zbog potencijala koji je film jasno pokazao da ima.

Ocjene, sve 4, scenario 2,5

NAJGLEDANIJIH 5

Vikend iza nas obilježio je novi nastavak popularne franšize Pirati s Kariba. Novi broj 1 liste najgledanijih filmova je PIRATES OF THE CARIBBEAN:DEAD MEN TELL NO TALES. Impresivan budžet od 230 miliona dolara bio bi svakome veliki rizik. Međutim, istim je pored glavne zvijezde, Džoni Depa, okupljena sjajna glumačka ekipa. Prvi vikend je rezultirao i fantastičnim uspjehom od 324 miliona $. Više o samom filmu čitajte u nekom od narednih izdanja Filmski s nedelje. Inače, film trenutno je na repertoaru Kulturnog centra Trebinje u terminima od 18 i 20 časova.

GUARDIANS OF THE GALAXY vol. 2.jaše na krilima svoh uspjeha.Sa novim brojnim milionima ekipa iz svemira je je ukupno nakupila fantastičnih 791 milion $ i time pretekla svoj prvi dio. Sasvim zasluženo, jer ovo je i moj omiljeni film u ovoj godini.

Treći je još jedan novitet. U pitanju je film BAYWATCH ili Čuvari Plaže koji je rađen po popularnoj seriji iz 80/90-ih kada su nas zabavljali u crvenim kupaćim Pamela Anderson i David Haselhof. U filmu kupaće su preuzeli Dvejn „The Rock“ Džonson, Priyanka Chopra, Alexandra Daddario i Zac Efron. U sjenci Pirata zarada prvog vikenda je manja nego što je očekivano i iznosi 29 miliona $

Četvrti je film Ridli Skota, ALIEN: COVENANT. Direktan nastavak na Prometeja iz 2012 godine donosi nova uzbuđenja sa poznatim nam Ksenomorfom. Iako se očekivala veća zarada, film ipak nije razočarao i zaradio je do sada 161 milion $.

Peto mjesto jeEVERYTHING EVERYTHING, romantična drama rađena prema Youth/Adoult noveli o djevojci koja je čitav život provela u kući radi svog zdravstvenog stanja. A sve se mijenja kada se u kuću pored nje doseljava novi komšija. Zarada se popela na 23 miliona $ što je sasvim dobar rezultat u odnosu na 10 uloženih miliona.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. PIRATES OF THE CARIBBEAN:DEAD MEN TELL NO TALES
  2. GUARDIANS OF THE GALAXY 2
  3. BAYWATCH
  4. ALIEN: COVENANT
  5. EVERYTHING EVERYTHING

Hercegovina Promo, maj 2017.