Piše: Saša Pešikan

Alien: Covenant

Na mene, kao SF ljubitelja, jedan film je imao poseban uticaj. Jedan film je velikim dijelom krivac što mi je SF omiljeni žanr. Jedan film je uzrok mnogobrojnih noćnih mora koje su opsjedale moje dječije snove. Jedna scena iz istog tog filma zauvijek je urezana u mom sjećanju i s gnušanjem je se sjećam. Tu je stvorena kultna heroina filmskog univerzuma, a uporedo sa njom i jedan od najstrašnijih i najopasnijih negativaca, ako se tako može nazvati, ikada. Pokrenuo je revoluciju, postavio standarde, imao i nastavaka, dobrih i onih manje dobrih, ali ono što je sigurno, za mene je jedan od najboljih, a svakako i najdražih ikada. Radi se o ALIEN-u, a danas vam pišem o najnovijem filmu iz poznate franšize pod imenom: ALIEN: COVENANT.

Covenant je svemirski brod sa misijom da kolonizuje planetu Origae-6. Pored posade, na brodu se u hibernaciji nalazi oko 2000 ljudi i 1000 embriona i jedan android – Volter. Dok su svi u snu, Volter se brine za funkcionisanje broda. Međutim, brod iznenada udara olujni naboj neutrina izazivajući priličnu štetu. Posada se budi iz hibernacije i pokušava sačuvati brod. U svoj toj frci brod ostaje bez svog kapetana. Tokom popravki Covenant hvata čudan signal, koji je čini se ljudski. Ispostavlja se da dolazi sa planete koja je veoma blizu, a prema procjenama ima idealne uslove za život. Novi kapetan donosi odluku da, prije nego nastave put, ispitaju obližnju planetu. Otkriće je čini se veliko, međutim…

Alien: Covenant je direktni nastavak Prometeja iz 2012 godine. Za režiserskom stolicom je opet Ridli Skot, odlučan da ispravi sve ono što su mu zamjerili kod Prometeja. Meni lično je Prometej veoma dobar, međutim, isti je izazvao jednu od najvećih debata u filmskom svijetu. Jedni ga vole, drugi kude. Kako bilo svakako se može smatrati velikim uspjehom obzirom da se toliko pričalo o njemu, a i dalje se priča. Bez obzira na sve, Ridli je krenuo sa prvim od najavljenih tri nastavka Prometeja. Svi oni skupa tek su uvod u orginalnu priču Alien-a i svima nam poznate Ripli i njenog nemesisa Ksenomorfa. Kako kaže, želja mu je kroz ove filmove upoznati nas sa tim kako je i ko je stvorio poznato nam čudovište.

Kroz Alien franšizu okušalo se više poznatih režisera. Posle Skota, snimao je Kameron, Finčer, Jeunet. Svaki je stavio svoj lični pečat, ali je Alien ostao svoj, sa jednom jedinom Ripli i neuništivim Ksenomorfom.  Skot je sa Prometejem probao drugačiji pristup, više filozofski, s namjerom da odgovori na pitanje: Odakle dolazimo? Ko nas je stvorio i zašto? Tu su i nastali određeni problemi i prihvaćanje filma, ali to je za neku drugu priču. U Covenantu nastavlja sa svojim pitanjima i potragom, daje nam odgovore, razvijajući priču o početku, kreatorima i kreacijama i svim kompleksnostima tog odnosa.

Iako razvijajući je na pretpostavkama Prometeja, Skot ovdje vješto vodi priču u drugom pravcu. Sva postavljena pitanja, hipoteze, sumnje, dileme, prebacuje na nove likove, nove kreatore i kreacije. Potraga je ista, doći do odgovora, ali se ista proširuje i stvara novi kontekst, gdje se sada sve odigrava pod okriljem stvaranja savršenog bića.

Iako se čini da je tema i dalje komplikovana, posebno za jedan film koji ipak u svom predznaku nosi SF/HOROR/AKCIJA, Skot to vješto spaja jedno sa drugim i dok o svemo ovome što sam rekao razmišljate, ili stičete drugačije zaključke i shvatanja od mojih, ne nedostaje vam uzbuđena, napetosti i adrenalinskog udara.

Ispod svog filozofiranja, Ridli se vratio u punom stanju i opet nam donio jedan, da tako kažem, tehnički savršen film. Fenomenalni prizori, ambijent, muzika, tok kamere, fotografija i sveukupna atmosfera filma je na vrhunskom nivou. Efekti su odlični kao i akcijske koreografije i scene. Sve je savršeno utegnuto i postavljeno bez greške. Ništa manje nisam ni očekivao.

Ono što je posebno dobro u filmu je kvalitetna glumačka ekipa, koja je svoj zadatak odradila na vrhunskom nivou. Iako su svi redom dobri u svojim manjim ili većim ulogama, svakako je posebna izvedba Katherine Waterston kao Daniels (čitaj nova Ripli) i još jedna fantastična uloga Michael Fassbendera, ovaj put u dvojnoj ulozi Davida i Voltera. Lens Henriksen je bio odličan i creepy android u staromAlienu, ali Majkl je ovde napravio fenomenalan posao. Bio je odličan i u Prometeju, ali ovo je ipak nivo više.

Ridli Skot je sa Kovenantom na određeni način odao počast čitavoj franšizi, jer kroz film ne možete a da ne primjetite određene fragmente svih prethodnika. Od broda, atmosfere i odnosa među likovima, izgleda istih, određenih scena itd. Kroz cijeli film vidljiv je taj duh i posebnost Alien franšize, što je posebnost ovog filma.

Sjajan u mnogim aspektima, novi Skotov film ima i određenih nedostataka. Ne tolikih da odvedu film nizvodno, ali ipak, bar kod mene utiču na konačan sud. Radi se o nekim stvarima koje jednostavno nisu logične, tj. više neozbiljno izgledaju u ovakvom jednom velikom projektu. Takvom jednom neozbiljnošću nazvao bi lagano istrčavanje posade na nepoznatu planetu bez ikakve zaštite. Grlom u jagode ili nepoznate patogene i atmosferu u ovom slučaju.

Alien: Covenant je odličan novi film Ridli Skota. Savršen tehnički u svakom smislu pruža odličnu filmsku zabavu. Akcioni SF horor na momente podsjeća na neke od najboljih momenata franšize i svojevrsna je posveta istoj. Ne manjka uzbuđenja i sigurno ćete se vrpoljiti na sjedištu dok gledate, a i koji put poskočiti sa istog. Glumačka ekipa, na jednom vrhunskom nivou, daje ovom filmu dodatni kvalitet. Kompletan utisak možda pokvare neke nelogičnosti, ili se nekima opet neće svidjeti filozofija Ridli Skota, ali novi Alien je zaista film vrijedan vašeg vremena, a za nas SF ljubitelje, kojima je Alien na posebnom mjestu u srcu, nezaobilazno i odlično filmsko štivo. Čekaju se novi nastavci.

Ocjena: vizuelno 5, glumačka ekipa 4,5, scenario 3,5, ukupan utisak 4

NAJGLEDANIJIH 5

Broj 1 proteklog vikenda je i prvi novitet danas. U pitanju je novi film Ridli Skota, ALIEN: COVENANT. Direktan nastavak na Prometeja iz 2012 godine donosi nova uzbuđenja sa poznatim nam Ksenomorfom. Više o samom filmu čitajte u današnjem izdanju Filmski s Nedelje. Inače film igra u bioskopu Kulturnog centra Trebinje do 24.05.2017. godine u terminu od 20.00 časova. Prvi ikend uopšte nije bio loš. Čak šta više, zaradio je 117 miliona $.

GUARDIANS OF THE GALAXY vol. 2.nastavlja sa dobrom zaradom sa novim brojnim milionima ekipa iz svemira je je ukupno nakupila fantastičnih 733 miliona $.

Treći je još jedan novitet. EVERYTHING EVERYTHING je romantična drama rađena prema Youth/Adoult noveli o djevojci koja je čitav život provela u kući radi svog zdravstvenog stanja. A sve se mijenja kada se u kuću pored nje doseljava novi komšija. Film je u prvom vikendu zaradio 12 miliona $ samo u SAD, što je dobar rezultat obzirom na „mali“ budžet filma od 10 miliona $.

Četvrta je otkaćena komedija SNATCHED. Za dva vikenda je dobacila do cifre od 40 miliona $, ali kako je toliko iznosio i budžet filma, moraće da se u narednim sedmicama pomuči kako bi opravdala uloženi novac.

Na petom mjestu je i treći novitet za danas. DIARY OF A WIMPY KID:THE LONG HAUL je nastavak komedije iz 2010 godine o odrastanju i prelasku iz osnovne u srednju školu. Novi nastavak je počeo skromno obzirom na samo 7 miliona $ u prvom vikendu. Vidjećemo šta će sledeće sedmice donijeti ovom filmu.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. ALIEN: COVENANT
  2. GUARDIANS OF THE GALAXY 2
  3. EVERYTHING EVERYTHING
  4. SNATCHED
  5. DIARY OF A WIMPY KID:THE LONG HAUL

Hercegovina Promo, maj 2017.