Piše: Saša Pešikan

Perfetti sconosciuti / Complete Strangers

I kada iza vas imaju milioni pređenih kilometara filmske trake, raznoraznih žanrovskih sadržaja, tada podesite svoj filmski ukus, kao i način biranja šta će te da gledate, skoro do savršenstva.Naravno, kažem skoro, jer ma koliko iskustva imali uvijek se dese promašaji i protraćeni minut ina neki film, ali s godinama sve rjeđe i rjeđe. Tako je nakada dovoljno da čujem par riječi o čemu je film, ili njegova štura postavka, a pored toga i odakle dolazi. Kada se desi da se potrefe na prvu privlačna radnja, a film je evropskog porijekla, onda tu nema greške, jer evropska kinematografija uvijek ponudi nešto posebno i vrijedno svake sekunde vašeg vremena. Ovoga puta, to je za mene bila kinematografija u koju baš rijetko zalazim, italijanska, sa odličnim ostvarenjem Perfetti sconosciutiiliti Potpuni stranci.

Predveče je i kroz brze scene upoznajemo tri bračna para.Dva koja se spremaju za izlazak i jedan kojis prema večeru za goste. U timkratkim obrisima hvataju se i prva saznanja o njima samim, tj. o njihovom životu. Konačno svi se nalaze u stanu para koji je spremao večeru i kroz njihovo čavrljanje saznajemo da su to dugogodišnji prijatelji.Konačno stiže i četvrti prijatelj, ali bez pratnje koju su ostali željno isčekivali da upoznaju, jer on je i jedini koji nije oženjen. Večera je servirana i prijatelji čavrljaju o svakodnevnim stvarima.Jedna pojedna riječ vodi ka tome da oni nemaju tajni među sobom, te domaćica, inače psiholog, predlaže da igraju igru, gdje će svi staviti telefone na sto i dok večeraju šta god da stigne (poruka, mail, poziv) biće pročitano na glas, bez izuzetka. Naravno svi kažu da, a kada telefoni krenu da se oglašavaju, nastaje potpuno ludilo.Ipak noć nije kao svaka druga, jer ove noći pomračenje je Mjeseca…

Za mene su svi učesnici filma Potpuni stranci, baš kako se i film zove. Međutim ta nepoznanica niti najmanje nijeuticala na to da posle filma budem oduševljen. Sama priča je izuzetno pametno osmišljena.Jednostavan koncept života, kakav većina nas vodi uz svakodnevnu potrebu za telefonom od koga smo stvorili male lične svijetove, pretvoren je u eksperiment. Kao i svaki eksepriment u laboratoriji i ovaj se dešava u zatvorenom i ograničenom prostoru. U isti su uvedeni sudionici i zadata su pravila. Nema nikakvih nepoznanica i svi su odlučni u svojim stavovima, a to je da su svi iskreni.

Početna pretpostavka da su svi sudionici iskreni veoma brzo dolazi na kušnju. Isti polako ali sigurno sami sebi pletu zamke, a kada pokušavaju da se iz iste izvuku, u stvari se zapetljavaju sve više i više i oni potezi za koje misle da će ih spasiti pokazaće se kao pogubni. Od mirne, prijateljske atmosfere, ugodne večeri, stvari se sve brže mijenjaju. Isplivavaju sve male tajne skrivene iza privida bračne i prijateljske sreće. Pojavljuju se pukotine, spajaju se, šire i nastaje provalija koja prijeti da ih sve proguta. Kako se Mjesec pomračuje tako se i situacija u kući komplikuje i otvara se put ka drugoj dimenziji. U toj dimenziji maske padaju, tajne izlaze i ujedaju pravo za srce, ređaju se izdaje i zablude, a kad ih istina potpuno ogoli ne znači i da će ih osloboditi.

Moram reći da je meni stranac u ulozi režisera zajedno sa strancima u naslovnim ulogama priredio izuzetno filmsko ostvarenje. Ograničena pozornica sa sedam likova niti jednog trenutka ne utiče na dinamičnost, zanimljivost i zabavnost filma već naprotiv. Vjerujem da je sama postavka bila i namjera, jer ograničen prostor postaje sve manji kako se rasplamsavaju strasti aktera u njemu i utiče na to da iz njih izvuče iskrene emocije i reakcije. Rad kamere, muzika i poseban kolorit evropskih filmova jednostavno je savršen okvir za vatromet ljudskih emocija i osjećanja svih vrsta. Glumci vođeni odličnom postavkom dostupnog im prostora jednostavno se predaju ulogama i potpuno možete da osjetite i povjerujete da su to te individue koje igraju, da su stvarni likovi, posebni karakterno, i upravo možete da osjetite jasno te karakterne crte svakog od njih.

Možda bi najbolji opis filma bio kao vožnja na rolerkosteru po prvi put. Dolazite i sjedate puni samopouzdanja i odlučni da pred prijateljima ne pokažete ništa sem čvrste fasade. Vožnja potom počinje, polako se penjete uz čavrljanje i šaljive dosjetke sa prijateljima, dolazite do vrha, a potom voz se strmoglavo obrušava nadole. Maska odlučnog zida puca ciglu po ciglu i sve ono što ste htjeli sakriti sa vriskom izlazi napolje. Upravo takva je i ova filmska vožnja.

Perfetti sconosciuti je odlična drama/komedija koja se bavi običnim ljudima, svakodnevnim navikama i načinom života u kojem mala crna kutijauvelikoprijeti da zagospodari našim životom. U njoj smo stvorili svoje svijetove, zaključali ih od drugih i mislimo da gospodarimo njima, a ako malo razmislimo može se zaključiti i obratno. Savršeni stranci postavljaju mnogo pitanja svima nama, otvoreno i mnogi će da se posle gledanja filma zamisle o svojim životima, to je zasigurno. Ono što ćete zasigurno dobiti je izuzetno zanimljivu priču, emocionalni rolerkoster i odličnu zabavu, jer pakao koji naši junaci prolaze, koliko je tragičan toliko je i smiješan.

Ocjena: Sve 4,5

NAJGLEDANIJIH 5

Ovog vikenda dobili smo novog milijardera, izašao je nastavak mog omiljenog filma, a čak 4 noviteta se nalaze na listi najgledanijih 5.

THE FATE OF THE FURIOUSje za samo tri vikenda prešao magičnu cifru od 1 milijarde dolara zarade širom svijeta. Time se pridružio Ljepotici i Zvijer, a nema sumnje da će zarada dodatno da naraste u sedmicama koje dolze. Kako bilo, sa novopridošlim milionima ovog vikenda ukupna zarada iznosi 1020 miliona $

Drugo mjesto je nastavak mog omiljenog filma, koji s nestrpljenjem očekujem da gledam i o kome ćete zasigurno čitati u nekom od sledećih izdanja Filmski s nedelje. Radi se o GUARDIANS OF THE GALAXY 2. Luda ekipa se opet okupila i pred njima su nove avanture i spašavanje galaksije. Film je u prvom vikendu u distribuciji van SAD zaradio 101 milion $ što je odličan start, a još se očekuje i start u SAD koji će bez sumnje biti eksplozivan.

treće mjesto je drugi novitet za danas. radi se o komediji HOW TO BE A LATIN LOWER koja je u prvom vikendu zaradila 12 miliona $, dok se čekaju rezultsti distribucije iz bioskopa širom svijeta. Inače film je na repertoaru Kulturnog centra Trebinje u terminu od 18 časova.

Četvrto mjesto i treći novitet je BAAHUBALI 2:THE CONCLUSION. Indijski istorijsko-avanturistički film je nastavak i ako je suditi po imenu i poslednji. Za sada je zaradio 10 miliona $ mada će ta zarada zasigurno biti dosta veće obzirom na veliko indijsko tržište.

Poslednji novitet za danas, a ujedno i peto mjesto naše liste je THE CIRCLE. Radi se o triler-drami gdje naslovne uloge igraju Tom Henks i EmaVotson. Nema sumnje da nas očekuje zanimljiv film obzirom na naslovni dvojac. Kako bilo, zarada za prvi vikend iznosi 9  miliona dolara.

Ponuda ovog vikenda je zaista žanrovski različita. Od akcije, crtića, bajke, dokumentarca i komedije zaista imate šta da izaberete i provedete odlično filmsko veče.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. THE FATE OF THE FURIOUS
  2. GUARDIANS OF THE GALAXY 2
  3. HOW TO BE A LATIN LOWER
  4. BAAHUBALI 2:THE CONCLUSION
  5. THE CIRCLE

 

Hercegovina Promo, maj 2017.