Piše: Saša Pešikan

Decenije su prošle od tada kada sam, kao dijete gledao na crno bijelom TV-u ogromno čudovište u obliku divovske gorile. Na vrhu zgrade se bori sa propelercima koji, kao dosadni komarci, kidišu na njega. Na kraju čuveni pad i mi klinci sjedimo prestravljeni njegovom pojavom, ali i do suza tužni zbog njegove sudbine. U pitanju je kralj filmskih čudovišta KONG, a danas vam pišem o poslednjem njegovom filmu, KONG: SKULL ISLAND.

Od prve filmske pojave King Konga 1933. godine ukupno je snimljeno 9 filmova o Kongu. Prije 12 godina u prikazu najpoznatijeg čudovišta okušao se i proslavljeni Piter Džekson i po meni prilično uspio. Međutim ono što mi je iz čitavog filma ostalo urezano je ostrvo, Skull Island, gdje su našli Konga. Ali ne zbog toga, već što je isto dom mnogim drugim živuljkama i čudovištima i samo po sebi dovoljno za jedan odličan monster film. Uvijek sam se pitao kad će neko, možda i Piter, uraditi nešto sa tim potencijalom. Izgleda da je neko nakon 12 godina konačno isti skontao i donio nam film Kong: Skull Island. I opet, pored Konga, dobili smo šansu da upoznamo novu garnituru živuljki sa ostrva Lobanja.

Kong: Skull Island je dio tzv. Legendary’s MonsterVerse. tj filmskog univerzuma koji je zamišljen da ima 4 filma. Prvi je bio Godzila iz 2014. godine. drugi je Kong: Skull Island, a treba da uslijede Godzilla: King of the Monsters (2019) i Godzilla vs. Kong (2020). Kako bilo lično meni je drago što se sve ovo dešava i bez obzira na određene zamjerke koje sam imao kod Godzile, Kong: Skull Island mi je priredio pravu egzotičnu monster bioskopsku zabavu.

Film počinje 1944. godine, kada dva aviona, američki i japanski nakon vatrenog krštenja u vazduhu padaju na ostrvo u sred pacifika. Oba pilota preživljavaju i nastavljaju borbu na tlu. Tako u zanosu bitke odjednom osjete da se zemlja trese, a pred njih izlazi gorila veličine omanjeg nebodera. Priča nas dalje vodi na sam kraj vijetnamskog rata. Trupe se spremaju za povratak u SAD, a između ostalih i helikpterska jedinica pod komandom pukovnika Pakarda (Samuel Jackson). Dan pred odlazak pukovnik dobija poslednji zadatak: Odvesti ekipu naučnika na novootkriveno ostrvo, na koje niko još nije kročio, a potrebno je obezbijediti istima i sigurnost. Naučnicima se pridružuje i tim Monarha, tajne organizacije, koja angažuje i svoju zaštitu u liku Džejmsa Konarda, bivšeg SAS-ovca. Ekipa se okupila i krenula ka ostrvu. I sve izgleda sjajno dok prve bombe ne padnu i svojim praskom probude kralja…

Kong: Skull Island je prava egzotična avantura koja ima sve što jedan takav film treba da ima. Egzotične lokacije nevjerovatne prirode, nastanjene nevjerovatnim bićima. Ajde što su nevjerovatna, nego 99% njih želi da vas ima za večeru na razne načine. Likovi su različiti, donoseći tom razlikom i potrebnu zabavu i živosti, što jedna avantura svakako mora da ima. Priča dovoljno pitka i misteriozna, ali ne preteška, omogućava vam da lako pratite radnju, a da u isto vrijeme možete upiti svaki atom audio-vuzelne egzorike koja vam napada čula. Vizuelni efekti su nevjerovatni i moram reći da sam potpuno oduševljen kako je film u tom smislu napravljen. Svakako nešto neviđeno i vrijedno da samo zbog toga pogledate film u bioskopu. Ono što je potrebno dodati u formulu je i muzika koja je apsolutno po mom ukusu sa nekim od najboljih hitova Roka sedamdesetih. Na kraju za takav šou potrebna je i glavna atrakcija, a dobijamo je sa neprikosnovenim kraljem Kongom. Ekstra bonus u cijeloj vožnji su i ostali pretedenti na titulu kralja ili ti glavne atrakcije. Nakon dva sata ove filmske vožnje morate izaći iz bioskopa zadovoljni sa smješkom na licu.

Režiser je Jordan Vogt-Roberts, meni potpuni anonimus. Ali to ga nije spriječilo da napravi odličan posao i snimi avaturistički film za nove generacije, tj. da postavi standard kako bi se takvi filmovi trebali snimati. Koliko sam zadovoljan njegovim poslom najbolje će reći i moje oduševljenje time što će upravo on raditi filmsku adaptaciju jedne od mojih najomiljenijih video igrica Metal Gear Solid. Roberts je svakako imao veliku pomoć u Dan Gilroy koji je napisao scenario. Den ima impresivnu filmografiju. Pored toga što je pisao scenario za filmove Real Steel, Born legacy, Nightcrawler takođe je ovaj poslednji i režirao. Njihova saradnja na Kongu je bila više nego uspješna.

Mnogo pažnje se posvetilo svemu kako bi ovaj film bio uspjeh i nadomjestio možda ne tako dobre kritike za Godzilu. Pored tehničke strane filma, koja je besprekorna, pažnja je posvećena i samoj priči kao i likovima. Nije se išlo na varijantu da nas isterorišu specijalnim efektima, a priču ostave na nivou zabavišta. Išlo se na, rekao bi, Old skul varijantu. Pravu egzotičnu avanturu u manirima Indijane Džonsa, s razlikom što je ovde ipak u prvom planu Čudovište, a ne junak. U takvoj postavci filma imate mnogo kvlitetnih elemenata koji se pomješaju u idealnom omjeru kako bi finalni proizvod postao pravi bioskopski hit, a time i prihvatljiv širokoj publici od onih zahtjevnih do onih koji su došli da ubiju dva sata. Kada vidite da gledaoci iz kina, bar većina njih izađe iz kina zadovoljna, znate da je film postao hit.

Priča je zanimljiva, baš kao i likovi koji je nose. Možete se tokom filma povezati sa više njih, birati svoje miljenike i navijati da prežive. Jedini je problem što će vam tokom filma više njih postati omiljeni pa ćete se naći u problemu. Za to je zaslužan, svakako dobro napisan scenario i likovi, ali svakako i izvanredna glumačka ekipa koja je ovde okupljena. Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John Goodman, Brie Larson, John C. Reilly, itd. Iako su većinom svi odlični ja bi izdvojio J C Rajlija koji ima ulogu tzv Comic relief i to radi genijalno kroz film. Naravno, onaj ko malo bolje isprati čitavu priču i makne u stranu ostrvo i čudovište, primjetiće jasno antiratnu poruku koja se emituje tokom čitavog filma. Ona je univerzalna i primjenljiva na rat uopšte. Sve ono što donosi i odnosi. To pri kraju filma najbolje sumira sve jedna rečenica koju izgovara Tom Hidelston. „Da li se iz rata iko stvarno vrati kući?“.

Atmosfera filma je na nivou i na istoj frekvenciji sa mnom. Muzika, i taj neki kolorit kojim su odisali avanturističko/akcioni filmovi 70/80, način priče i sve to ukomponovano sa najnovijom tehnologijom i efektima ima za rezultat pravi bioskopski užitak i čekanje ostalih filmova ovog filmskog univerzuma. Nadamo se da će biti bar na nivou Konga i rezultirati na kraju velikim sudarom kraljeva, pa ko pobjedi, ako pobjednika može da bude. Do tada Kong: Skull Island je i te kako vrijedan vašeg vremena, a valjalo bi ponoviti gradivo i sa Godzilom.

Ocjena: Sve 4, efekti 5

NAJGLEDANIJIH 5

Najgldanijih pet filmova ovog vikenda je prt velikih bioskopskih hitova, blokbastera, tj. filmova koje jednostavno morate da pogledate u bioskopu, jer su jednostavno tko napravljeni. U njih su uložena ogromna sredstva, imaju fantastične efekte, glumačke ekipe, muziku i sv one elemente koji u bioskopu dođu do punog izražaja.

Najgledaniji film širom svijeta i ovog vikenda je filmska adaptacija fenomenalne diznijeve bajke BEAUTY AND THE BEAST (Ljepotica i Zvijer). Svoj pohod na bioskopske blagajne širom svijeta nastavio je i ovaj vikend. Sa novih 88 miliona zarada se za samo dva vikenda popela na fantastičnih 690 miliona $. Svakako izuzetan uspjeh i sigurno odskočna daska za ostale adaptacije Dizni bajki. Inače film igra u trebinjskom bioskopu do 29.03.2017. godine u terminu od 18.00 časova.

Drugo mjesto je novitet i adaptacija poznate serije. U pitanju je film POWER RANGERS. Serija koju su mnogi od nas pratili kao klinci dobila je svoju filmsku adaptaciju. U pitanju je skup projekat u koji je uloženo mnogo. Napravljen je odmak od dječije i pomalo „neozbiljne“ serije i napravljen pravi SF akcioni spektakl. Uprkos ogromnoj konkurenciji film je u prvom vikendu uspio da zaradi 60 miliona $, a ta zarada će zasigurno da raste u sedmicama pred nama.

Treće mjesto je  KONG: THE SKULL ISLAND čiju recenziju imate priliku da pročitate u današnjem izdanju Filmski s nedelje. Sa novih 14 miliona zarada se popela na veoma dobrih 392 miliona $. Opravdaši uloženo i dobivši epitet „pravog filma za kino“ sigurno je da će uslijediti još dva planirana filma iz tzv MosterVersa u kome je i Godzila.

Na četvrtom mjestu je još jedan novitet. Radi se o LIFE, novom SF/Hororu, a u glavnim ulogama su Rajan Rejnolds, Džejk Gilenhal, Rebeka Ferguson. Više o filmu ćete imati prilike da čitate u sledećem uzdanju Filmski s nedelje, a LIFE možete pogledati u trebinjskom bioskopu do 29.03.2017. godine u terminu od 20.00 časova. U PRVOM VIKENDI Life je zaradio 12,5 miliona $, a rast zarade se očekuje u sledećim sedmicama nakon što pojedini blokbasteri ispucaju svoje adute.

Peto mjesto je LOGAN, o kome smo pisali prošli put. Oproštajnu ulogu Hju Džekmena kao Wolverina jednostavno ne smijete propustiti. Još uvijek se drži na listi najgledanijih filmova. Kako bilo film je napravio odličan uspjeh i zaradio ukupno 550 miliona $

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. BEAUTY AND THE BEAST
  2. POWER RANGERS
  3. KONG: THE SKULL ISLAND
  4. LIFE
  5. LOGAN

 

Hercegovina Promo, mart 2017.