Piše: Saša Pešikan

LOGAN

Mnogi ljubitelji filmova imaju neke svoje omiljene filmske likove, koji zauvijek ostaju u sjećanju. Jednostavno takvi likovi se potrefe da spoje sve što treba kako bi postali filmski besmrtni. Lik bude napisan kako treba, a potom glumac svojom harizmom se potpuno srodi sa tom ulogom i dobijemo kultni filmski lik, ili je bar nama takav. Kroz svoj „filmski život“ bilo je više takvih likova. Klint kao revolveraš, Harison Ford kao Solo ili Indi, Mel kao Max itd. Zasigurno jedan od tih je svakako i Hju Džekmen kao Wolverine, a danas upravo pričam o njegovoj oproštajnoj ulozi kao Wolverina u filmu LOGAN.

Logan je treći film u nizu koji nam donosi priču o Wolverinu. Prethodno su izašli  X-Men Origins: Wolverine (2009) iThe Wolverine (2013). Ovaj poslednji režirao je kao i prethodni iz 2013. James Mangold. Logan nas vodi u budućnost i donosi finalno poglavlje priče o meni najdražem X-Menu.

Budućnost nije ni malo svijetla za mutante. Godina je 2029 a mutanti su potpuno zbrisani i o njima se ništa ne zna. Preostali su, Wolverin iliti Logan, koji radi kao vozač limuzine i brine se o profesoru Xavieru i Calibanu, koji se skrivaju u Meksiku. Profesor je zagazio u 10 deceniju i ima česte napade koje samo lijekovi koliko toliko drže pod kontrolom. Međutim sve se mijenja kada u njihov život ulazi djevojčica po imenom Lora, mladi mutant, a sa njom i velike nevolje…

Logan je po mnogo čemu poseban. Urađen je pod oznakom R, što u prevodu znači – krvi do koljena. Scene su brutalne i lišene cenzure, tj. baš onakve kakve i treba i, ako mene pitate, moraju da budu za jedan ovakav film. Jednostavno Wolverin je animalan lik, koga prati nasilje i koji istim je kroz prošlost sve završavao. Da bi se njegova divlja priroda prikazala mislim da nema drugog načina, već je prikazati kakva i jeste, bez cenzure i uljepšavanja. Upravo tada do izražaja dolazi i njegova unutrašnja borba čovjeka i zvjeri, biva jasno vidljiva, čime priča dobija na kvalitetu i utisku koji ostavlja na gledaoca. Ukratko, pun pogodak.

Vizuelni izgled i način pričanja radnje je veliki odmak od ostalih Marvel filmova. Ovo sledeće pišem sa velikim zadovoljstvom: Logan je film iz Marvel svijeta koji izgleda kao da ga je radio DC. Da, upravo tako. Film je mračan, brutalan, krvav. Odiše sumornom i griti atmosferom i čitav kolorit u Loganu kao da je prebjegao iz DC univerzuma. Pored ovakvog prikaza junaka, može se jasno primjetiti i uticaj western žanra kao i svijeta kojim hodi Mad Max. Upravo taj pustinjski kolorit i izgled je pozornica na kojoj Logan izvodi svoj poslednji nastup. Izbjegnuti su pretjerani specijalni efekti, pustošenja i senzacionalne borbe u kojima nestaju sela i gradovi. Ne, umjesto toga na sceni je pravi moderni western, sa prirodom i pustim predjelima kao pozornicom, na kojima se odigrava konkretna, jaka priča i gdje je prednost data razvoju likova i njihova interakcija, u odnosu na pridobijanje publike kao i do sada senzacijom, efektima, i ostalim svjetlucavim stvarima.

Šejn, Mad Max i Logan, sva trojica stari ratnici, čiji je životni put ispunjen leševima i nasiljem. Pokušavaju da isti ostave iza sebe, ali on ne želi da ostavi njih i opet se moraju vratiti nasilju, ne da bi spasili sebe već one nevine uhvaćene u vrtlogu krvave sudbine. Toliko mnogo je sličnosti između ovih filmova kao i još nekih o usamljenom revolverašu i priči pobij sve i vrati se sam. Upravo ta samoća je jedini način da ne uvuku one do kojima im je stalo, ili nevine ljude u svoj usud nasilja koji ih prati kao sjena.

Hju Džekmen opet, kao i svaki put, sjajan kao Wolverin. Dominira svakom scenom i nanovo dokazuje zašto mi je omiljen filmski lik. Ovaj put je odigrao fantastično. Na njemu se vidi teret godina i prijašnjeg života koji je živio, ali i onoga što ga truje iznutra. Svaka njegova mimika odiše ubjedljivim prikazom starog ratnika, koji nevoljno mora opet krenuti krvavim putem. Opet će dati sve od sebe da zaštiti one do kojih mu je stalo, pa makar to značilo i njegov kraj. Hju nam je za kraj izgleda podario najboljeg Wolverina.

Pored njega i Patrik Stjuart je odličan kao „izlapljeli“ profesor Xavier. Blistavi um koga su pregazile godine i njegovu genijalnost pretvorile u opasnost. Ipak kroz maglu napada i lijekova vodi Loganaputem kojim mora kročiti kako bi ostavio nadu za novi naraštaj i budućnost mutanata.

Na ovaj upečatljiv duo nadovezala se i mlada Dafne Keen koja igra Loru. Lora toliko lični na Wolverina, prvenstveno po svojim nagonima koje je teško kontrolisati. Hodajuću opasnost ili kavez kroz koji zvijer veoma lako izađe ukoliko je izazvana. Wolverin džepno pakovanje u razvoju bi je najbolje opisalo.

Iako Logan ima određenih problema sa tempom i možda nekim ponavljajućim scenama, to su samo sitnice u inače kompletnoj filmskoj zabavi koju donosi. Potpuni odmak od Marvel neozbiljnosti, ili bolje reći Marvel u DC ruhu, je donio i ponajbolji Marvel film uopšte koji mogu svrstati rame uz rame sa Gardiansima i Kapetanom Amerikom – Winter Soldier. Brutalan, mračan, sa posvetama nekim kultnim filmovima sa kojima je postao još bolji u konačnici na najbolji mogući način nam je donio finalni dio Wolverin sage i Džekmenov oproštaj od iste, nakon punih 17 godina. Da to finale bude za pamćenje potrudila se i glumačka ekipa koja je na vrhunskom R Rated nivou. Za mene jedan od najomiljenijih i kultnih filmskih likova, a za vas, koji ga još niste gledali, za svaku preporuku.

Ocjene: sve 4,5

NAJGLEDANIJIH 5

Vikend za nama je bio izuzetno filmski uzbudljiv. Čak tri velika blokbastera su se našla na listi 5 najgledaniji. Novitet i broj 1 ovaj vikend je ipak odnio najveći dio kolača i opustošio kino blagajne širom svijeta.

Najgledaniji film širom svijeta ovog vikenda je filmska adaptacija fenomenalne diznijeve bajke BEAUTY AND THE BEAST (Ljepotica i Zvijer). Samo za prvi vikend film je zaradio nevjerovatnih 350 miliona $. Trejler izgleda fenomenalno i vidljivo je da je film vjeran animiranoj  verziji poznatoj svim klincima, a i odraslima širom svijeta. Glavne uloge igraju Ema Votson, Den Stivens i Luk Evans. Očekuje nas sjajna zabava nema sumnje, a u nekom od narednih izdanja vam donosimo i recenziju filma. Inače film igra u trebinjskom bioskopu od 23.03.2017. godine

Na drugom mjestu je još jedan spektakl, a govori nam o jednom od najpoznatijih filmskih čudovišta, King Kongu. Novi film naziva KONG: THE SKULL ISLANDubire hvalospjeve širom svijeta što od kritike što od gledaoca. Film je trenutno na repertoaru trebinjskog bioskopa i možete ga pogledati sve do 23.03.2017. Inače uprkos nešto manjoj zaradi ovaj vikend, Kong je ipak inkasirao odličnih 260 miliona $.

Treće mjesto jeLOGAN, o kome možete čitati u današnjem izdanju Filmski s nedelje. Logan je svakako vrijedan vaše pažnje i svi ljubitelji X-Man junaka, ali i Wolverina će zasigurno uživati. Oproštajna uloga Hju Džekmena se jednostavno mora odgledati, a njegova rola u istom je i najbolja u čitavom serijalu. Logan je zaradio do sada velikih 480 miliona $.

Četvrti je horor GET OUT. Film predstavlja svojevrsno čudo što ocjenom kritike, što zaradom od 136 miliona $, naspram budžeta od samo4,5 miliona$.

Peto mjesto je dramaTHE SHACK, sa Sem Vortingtonom i Radom Mičel u glavnim ulogama i ukupnom zaradom od 43 miliona $.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. BEAUTY AND THE BEAST
  2. KONG: THE SKULL ISLAND
  3. LOGAN
  4. GET OUT
  5. THE SHACK

Hercegovina Promo, mart 2017.