Piše: Saša Pešikan

Redovno pratim, i nestrpljivo očekujem svako filmsko ostvarenje Marvela i DC univerzuma. Smjenjuju se tu hitovi jednog i drugog svijeta, upoređuju. Fanovi i kritika koplja lome i vode teške rasprave ko je bolji. Jedne uzdižu druge kude i tako neprestano. Ja samo uživam u svemo što nam ponude, jer tolike godine su prošle u očekivanju tehničkih mogućnosti da nam na ekranima ožive slike iz stripova, tako da ne treba biti mnogo strog, već uživati, malo analizirati i kritikovati s mjerom, ali prvenstveno uživati. Tako se, sasvim slučajno, desi da u istom danu zagazih na drugu stranu mjeseca, dimenziju, ova dva univerzuma i to na onu mističnu, magičnu. Jedan je nimirani Justice League Dark iz DC-a, a drugi, onaj o kome danas pišem, Doctor Strange.

Dr Stiven Strejndž je ugledni neurohirurg, jedan od najboljih. Vrhunski stručnjak, ali i priličan naduvenko, bez respekta prema kolegama i radom drugih. Kroz život leti u balonu prenaduvanog ega i nije ga pretjerano briga za druge, pa ni za ljude koje spašava. Važniji mu je savršen rekord uspješnih slučajeva, tako i da bira one što radi. Uspjeh, ali i slava su ono što ga jedino interesuje. Skladno razmišljanju, takav mu je i život, a on je jedan od onih na visokoj nozi, što uključuje skupocjeni stan, auto, garderobu i sve ostalo. Jedne večeri dok je jurcao u svom skupocjenom bolidu idući ka još jednom skupu gdje će svojim govorom da zadivi sve prisutne svojim uspjehom, gubi kontrolu i sleće u provaliju. Saobraćajnu nesreću preživljava ali sa katasrofalnim posljedicama, bar kada je riječ o njemu. U toj nesreći gubi svoju moć, tj. sposobnost da operiše, jer ruke su mu povrijeđene bez nade za oporavak. Stiven će nakon toga dati sve što ima tržeći način da povrati svoju moć. Taj put će ga na kraju dovesti u Katmandu, a tamo će pronaći nešto u šta nikada nije vjerovao, niti želi da vjeruje, ali tu leži jedini spas…

Odluka Marvela da film povjeri u ruke Scott Derricksona je bila prava odluka. Skot je režiser i scenarista kome SF, okultno, magično i svijet strave je normalno okruženje u kome savršeno funkcioniše. Iza sebe ima nekoliko poznatih i prilično uspješnih naslova kao što su: Sinister, The Exorcism of Emily Rose, Deliver Us from evil, The Day The Earth Stood Still. Skot je ovde uradio odličan posao i napravio pravi marvelovski film, a pod tim podrzumijevam vizuelni spektakl i mnogo zabave, a to ovaj film svakako pruža. Čak bi rekao i da je otišao korak dalje i napravio svojevrsnu zamku za nas. U tu zamku nas uvodi polako, vodeći nas tragovima tehničke  vizuelne perfekcije marvelovih filmova na koje smo navikli, a potom kada smo se opustili, dočekuje nas iznenađenje. Upadamo u zamku i pod udarom smo nove vizuelne čarolije, kakvu nismo gledali, koja pustoši sva naša najzahtjevnija vizuelna očekivanja od jednog filma. Jednostavno isporučuje nam magiju, o čemu je u stvari i sam film. Tako i ne čudi nominacija za Oskara za specijalne efekte.

Što se tiče priče, Skot je opet pogodio. Zanimljiva, tečna, bez praznog hoda vodi vas kroz film bez ikakvih naznaka dosade ili opasnosti da vam pažnja opadne. Mogu reći da je klasično marvelovski sve ispeglano i podešeno kao i u prethodnim filmovima, gdje su određeni aspekti priče odlično dozirani da vam na pravi način svira po emocijama kako bi vaša pažnja na film bila fokusirana, ali isto tako prožimajući već prepoznatljivu zabavnost Marvel filmova. Film ima sve odlike tog M univerzuma i oni to stvarno odlično rade u svakom filmu i opravdaju epitet zabavnost koji nosi ovaj univerzum, baš kao što je mračnost epitet i odlika DC univerzuma.

Na sve ovo, film je okupio zaista impresivnu glumačku ekipu. Strejndža igra Benedikt Kamberbanč i to radi sjajno. Od arogantnog i napuvanog egoiste do novog zemljinog čarobnjaka, heroja i budućeg Avengersa. Benedikt nam isporučuje sve te faze potpuno uvjerljivo, koristeći čak i, po meni, malo Šerlokovog šarma. Odličnos e snalazi u svojoj ulozi i radujemo se njegovim ulogama u Avengersima i Thoru. Sam izgled je savršen, sa čitavim outfitom, sijedim zaliscima i preludom ogrtaču koji zaokrućuje izgled stripovskog čarobnjaka. Ostala ekipa zvuči zastrašujuće. Dva moja omiljena čudaka Tilda Svindon i Mad Mikelsen i pored njih još Rejčel MekAdams i Chiwetel Ejiofor. Zastrašujuće, ali tu se javlja i jedini problem sa ovim filmom koji ukupnom dojmu oduzima ocjenu ili više.

Oni rade solidan posao, ali tj posao je mogao odraditi i bilo koji drugi glumac. Pri tome mislim sledeće. Od mojih čudaka, sa toliko odličnih, posebnih i jedinstvenih uloga i pojava na filmu očekivao sam da tu energiju ili bar dio nje unesu i u ovaj film. Prilika je bila savršena, jer film je o mističnoj dimenziji Marvela. Upravo tu su mogli i oni osloboditi svoju magiju i doprinjeti da ovaj film bude zaista čudesno savršen. Međutim to se u njihovim ulogama ne osjeti. Tilda izgleda čudno u svojoj običnosti ili ličenju na standardne, da ih tako nazovem, glumce. Nema one njene aure koja pllijeni. S druge strane Mads isto tako ništa od svojih potencijala za jednog negativca ne prikazuje, a svi znamo kako to on jezivo dobro radi. Ovde jednostavno ništa od toga ne vidimo, a kad bolje razmislim nije dobio ni pravu šansu i prostor. Njegov lik je možda i najlošije napisan u čitavom filmu. Koliko je prostora otišlo na Strejndža i koliko je on dobro napisan, toliko je izgubio Mads, odnosno čarobnjak Kaecilius. Ne čudi, jer se film ipak zove Doctor Strange, ali mišljenja sam da bi jedan lik u mnogome dobio i boljom razradom drugog lika.

Potom tu je Čajvetel koji je takođe ravan, da čak nemam šta ni reći za njega. Nažalost, jer kako je suditi on će biti mnogo važan u nastavku, a tada očekujem daleko bolju ulogu i performans. Na kraju Rejčel, koja nam je pokazala koliko može, jednostavno postaje još jedna „žrtva“ Marvel filmova. Kažem žrtva jer njena uloga je slična onoj Natali Portman u Toru i drugim „darlingzima“ naših heroja, koje su tu kako bi imali i taj romantični dio ili često damu u nevolji koju naš vitez treba da spsi. I baš u svakom slučaju angažovane su zvučne glumice, bez ikakve šanse da pokažu nešto više se epizodne uloge koju može igradi bilo koja glumica.

Ovaj neiskorišteni potencijal je jedina moja zamjerka za Dokctor Strange, ali ona koja utiče da bude odličan ali me i fenomenalno magičan kakav je trebao da bude. Jedini takav Marvelov, fenomenalno, magično zabavan su Gardiansi i teško da će neko to moći da skine.

Bez obzira na uspone i padove, Doctor Strange je odličan film iz Marvel univerzuma koji će vam pružiti odličnu, već naviknutu Marvel zabavu i vožnju, ali i film koji će vam ponuditi vizuelni orgazam i napasti vašu najluđu maštu multiverzuma. Kamberbanč nam potpuno dočarava fantastičnog Dr Strejndža i njegov mistični svijet sa one strane Marvela u kome ćete zasigurno uživati.

Ocjena:

Režija, 4,5

Vizelno: 5

Scenario 3,5

Gluma: 4

Lični utisak 4

NAJGLEDANIJIH 5

Protekli vikend je donio opet zanimljivu listu žanrovski raznovrsnu.

Prvo mjesto i najgledaniji film širom svijeta je novo ostvarenje čudnovatog M. Night Shyamalan. U pitanju je Horor/Triler po imenu SPLIT. Naslovnu ulogu igra Džejms Mekavoj i to njih 23, jer igra čovjeka koji ima čak 23 ličnosti u sebi. Ovo je film koji žarko želim da gledam, a tako će biti o njomu riječi u nekom od izdanja Filmski s nedelje. Budžet za film je iznosio samo 9 milion $, a zarada je već premašila 100 miliona $

Na drugom mjestu je drama/komedija A DOG’S PURPOSE. Film kojeg su pratile kontraverze nakon određenih navoda iz filmske ekipe kako se sa životinjama angažovanim na ovom filmu nije baš najbolje postupalo. Kako bilo za novitet veoma dobar rezultat i zarada od 23 miliona $, koliko je iznosio i budžet za ovaj film.

Na trećoj poziciji je  drama zasnovana na istinitim događajima po imenu HIDDEN FIGURES, o kojoj ste mogli čitati u prošlom izdanju Filmski s Nedelje. Radi se o jednom od najboljih filmova prošle godine i zaista vam preporučujem da ga pogledate. Do sada uspio je da zaradi odličnih 104 miliona $.

Četvrto mjesto je nešto što se željno čeka. Radi se o završnom dijelu frnšize RESIDENT EVIL: THE FINAL CHAPTER. Dakle veliko finale sage o zloj korporaciji koja je zarazila svijet virusom koji pretvara ljude u zombije. Film je rađen prema fenomenalnoj video igrici i prvi dio ove sage predstavlja jedan od najboljih zombi filmova i filmova urađenih prema nekoj video igri. Mila Jovović opet igra ulogu Alice, nepobjedive i bad ass heroine. Prvi vikend je donio i zaradu od skoro 80 miliona $ što je duplo više od uloženog.

Peti jeLA LA LAND. Radi se o mjuziklu koji je pomeo konkurenciju na nedavno održanoj dodjeli nagrada Zlatni Globus, gdje je ovaj film uzeo čak 7, a nominovan je za 14 nagrada OSKAR. Broji poslednje dane na listi najgledanijih filmova, ali dane obilježene odličnom zaradom od 225 miliona $

Ima se šta izabrati, zato uživajte u filmovima do sledećeg izdanja Filmski s Nedelje

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. SPLIT
  2. A DOG’S PURPOSE
  3. HIDDEN FIGURES
  4. RESIDENT EVIL: THE FINAL CHAPTER
  5. LA LA LAND