Piše: Saša Pešikan

Nakon dugogodišnjeg gledanja filmova određenog omiljenog žanra, u ovom slučaju horor žanra, a posebno određenog podžanra istog, u ovom slučaju zombi podžanra, izgubite svaku nadu da ćete doživjeti nešto novo, nesvakidašnje, drugačije. A onda, bez nekih očekivanja pogledate film za koji mislite da je još jedan u nizu i iznenadite se jer je upravo vratio već pomenutu, izgubljenu nadu. U pitanju je novi zombi film koji nam stiže sa ostrva, dugog imena: The Girl with All the Gifts.

The Girl with All the Gifts

Prve naznake da bi ovo ipak moglo da valja ogledale su se u glumačkoj ekipi, za ovakav tip filma izuzetnoj: Glen Kloz, Gema Arterton i uvijek sjajni Pedi Konsidine. Režiser meni lično nepoznat, ali neko ko je režirao i fenomenalne serije Šerlok, Peaky Blinders itd. Dodatni plus je što je film britanski, a oni znaju da ponude nesvakidašnji i odličan horor kao što je 28 dana posle, Dog Soldiers itd.

S tom pozitivnom energijom završih navedeni film i u istom raspoloženju isti želim i da vam preporučim.

Radi se od post apokaliptičnoj horor/drami. Priču saznajemo preko lika dJevojčice Melani. Ali ta priča počinje veoma čudno, jer djevojčica nosi zatvoreničku odjeću, zavezana je u invalidska kolica, a zajedno sa dvadesetak svojih vršnjaka sa istim outfitom pod stalnim je nadzorom naoružanih vojnika. Svaki dan idu na nastavu i dok u tim uvodnim minutama pokušavamo da shvatimo šta to gledamo dolazi da naglog ubrzanja radnje koja prosto eksplodira nam u lice i do kraja gledamo izuzetno zanimljivu i napetu horor priču, sa nekim prilično orginalnim idejama.

Iako je, kao što sam već naveo, vaoma teško nešto novo ponuditi u zombi žanru, mislim da su upravo to uradili režiser Kolm Mekartni i scenarista M.R. Carey po čijoj je noveli i snimljen ovaj film. Neobična priča, sa nekoliko orginalnih i zanimljivih ideja, ispričana nam je u prepoznatljivom britanskom stilu i veoma me podsjetila na 28 dana posle. Režiser je odlično iskoristio ono sa čim je raspolagao, a toga je bilo dosta. Od priče, produkcije, pa do izuzetne glumačke ekipe. Efekti su veoma dobri, a izuzetan broj od nekoliko stotina statista je doprinio i realnom osjećaju i velikoj napetosti koju možemo da direktno osjetimo. Svi ti statitsti su većinom u ulozi zombija koji nisu oni sporaći, već veoma brzi i agresivni, tako da je sveukupan osjećaj napetosti još jači.

Svemu navdenom bilo je potrebno samo da to neko i vjerno iznese. Kažem samo, ali vrlo dobro znamo da je to i ono najteže i ono od čega zavisi krajnji uspjeh nekog filma. Ovaj je imao sreću da ima odličnu glumačku ekipu, iskusnih glumaca koji su uradili voma dobar posao. Već pomenute Glen i Gema su uverljive u svojim ulogama, a Pedija je uvek zadovoljstvo gledati. Međutim, najveće iznenađenje je mlada Senia Nanua u ulozi Melani. Odlična gluma ove djevojčice, a i glavne uloge jednostavno nosi film. Veoma uvjerljivo prikazuje svoj lik izuzetno inteligentne, ali i radoznale jedinke, a zašto jedinke to ćete da sami vidite. Pored nje veliku ulogu imaju i ostala djeca glumci.

Neobičan spoj žanrova i zanimljiva priča sa novim pristupom, ižvakanom žanru daje nešto novo, posebno i čini ga uzbudljivim. Odlična glumačka ekipa vođena sigurnom režijom i obučena u kvalitetnu produkciju donosi nam zanimljiv i kvalitetan horor film, koga ne možemo svrstati samo u taj žanr, jer je začinjen žanrovski i ostalima, što samo upotpunjuje ovaj filmski doživljaj i čini ga vrijednim vašeg vremena. Konačno jedan ove tematike koji možete svakome preporučiti.

Ocjena: 8/10

NAJGLEDANIJIH 5

Nakon dvije sedmice odsustva liste Najgledanijih 5, opet se vraćamo.

Kao i da nije bilo pauze jer i dalje suvereno svijetskim blagajnama vlada ROGUE ONE: A STAR WARS STORY. Mnogo se uložilo i očekivalo, a na kraju se i višestruko opravdalo. Sa novih 22 miliona, zarada je došla do fantastičnih 916 miliona $. NEMA NIKAKVE SUMNJE DA ĆE Rouge One ući u klub milijardera.

Na drugom mjestu je Novitet. Radi se o drami zasnovanoj na istinitim događajima po imenu HIDDEN FIGURES. Odlična glumačka postava, a i prvi utisci kritike obećavaju i zanimljiv film, a ja mu se radujem i zbog toga što su muziku radili Farel Vilijams i majstor svog zanata Hans Zimer. Drugo mjesto i zarađenih 22 miliona, što je odličan start jer svijetska distribucija tek treba da počne.

Na trećem mjestu je crtić SING. Stvari se odlično razvijaju za ovaj animirani hit. Na budžet od 75 zaradio je velikih 360 miliona $. Sa crtićima nikad nema problema, svaki, pa skoro svaki, put to bude hit.

Četvrto mjesto zauzeo je novitet kada se radi o SAD. Film je prije toga krenuo širom svijeta, a isti sam imao priliku da gledam u bioskopu polovinom decembra. Radi se o noom nastavku UNDERWORLD franšize po imenu BLOOD WARS. Opet gledamo Kate Beckinsale u ulozi Selene koja opet nemilosrdno kosi vampire i vukodlake. Solidna horor akcija i nastavak po meni najboljeg prikaza vampira i vukodlaka na filmskom platnu. Za sada zarađenih 60 miliona $.

Peti je LA LA LAND. Radi se o mjuziklu koji je pomeo konkurenciju na nedavno održanoj dodjeli nagrada Zlatni Globus, gdje je ovaj film uzeo čak 7. U naslovnim ulogama su Rajan Gosling i Ema Stone. O ovom filmu se priča u pozitivnom smislu i od strane publike i kritike, tako da ako ste u prilici obavezno gledajte. Za sada 88 zarađenih miliona $.

Opet immo šarenoliku ponudu i svako može da nađe nešto za sebe. Do sledećeg vikenda uživajte u filmovima.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
  2. HIDDEN FIGURES
  3. SING
  4. UNDERWORLD: BLOOD WARS
  5. LA LA LAND