Piše: Saša Pešikan

What’s NWA stand for, anyway? „No Whites Allowed“, something like that?
No…Niggaz Wit’ Attitudes.

Danas vam predstavljam biografsku muzička dramu o kojoj se mnogo pričalo u 2015. godini. Kako i ne bi, kada je to posveta i priča o nastanku ultra popularnog modernog muzičkog pravca gangsta rap-a. Junaci ove priče su i legende zanata: Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, Mc Ren i DJ Yalla. Ako pripadate generacijama koje su odrastale 80-ih i 90-ih kao ja, onda vjerujem da će vam se svidjeti, baš kako se i meni svidio.

Straight Outta Compton

Prisustvovao sam porađaju. Nije bilo lako, trajalo je dugo i bilo je problema. Ne mogu reći ni da je bilo lijepo, čisto. Ne, bilo je gadno i totalni nered. Ali sve to se zaboravilo u sekundi jer ono što se rodilo bilo je prelijepo, snažno i Straight Outta Compton.

Kao što rekoh, prisustvovao sam porođaju. Upravo tako bi nekako sagledao ovaj film. Priča počinje sredinom 80-ih godina u Komptonu, Kalifornija. Pratimo mladog DJ-a Dr Drea (Corey Hawkins) koji pokušava da zaradi nešto baveći se muzikom. Zajedno sa njim u kreiranju iste uključeni su njegovi prijatelji Ajs Kjub (O’Shea Jackson Jr.) i DJ Jela (Neil Brown Jr.). Međutim, ono što oni žele da predstave svijetu ne nailazi na razumijevanje starijih koji imaju kakav-takav studio za snimanje.

Tada u priču ulazi Izi-I (Jason Mitchell), diler i Dreov prijatelj, a sa njim i MC Ren (Aldis Hodge). Dre uspijeva da ubjedi Izija da investira novac u producentsku kuću i mane se droge. Takođe, sticajem okolnosti ubijede ga da odrepuje pjesmu Boyz-n-the-Hood koju je napisao Kjub. Pjesmu snimaju, a prodaja iste eksplodira. U sve to se uključuje Džeri Heler (Paul Giamatti) kao menadžer, a kao jedini bijelac u odnos uvodi još jednog, Brajana Tarnera (Tate Ellington), producenta Priority Records-a. Može se reći da je tim odnosom došlo do začeća.

Nakon začeća dolazi do razvijanja ploda koji su posadili, a on raste u obliku N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) i njihovog albuma Straight Outta Compton. Taj rast nije lagan i predstavlja veoma težak put gdje su nasilje, droga i seks svakodnevnica, a povrh svega političke zavrzlame i rasne konfrotacije to sve samo komplikuju. Govoreći o svakodnevnici koja ostalom svijetu izgleda nasilno, a realnost je crnačkih getoa, N.W.A. osvajaju publiku koja prihvata njihove stihove kao svoje. Sa druge strane dolaze u sukob sa vlastima, prvenstveno policijom kojima su napisali posebnu posvetu.

ganga 1

Kako to obično biva sa popularnošću dolazi i novac, a sa turnejom život se pretvara u balon snova. Nastupi i horde fanova čine ih važnim, a time i ego raste. Žene, alkohol, droga, skupi hoteli, žurke, auta, sve skupa čini da taj balon raste i zamagljuje. Međutim, ono što može trgnuti iz tih snova i izazvati pucanje balona je novac. Kada se otkriju neke zavrzlame oko istog, braća se dijele i odlaze svojim putem. Kako ti putevi vode ka istoj nagradi, braća se i sukobljavaju i postaju ljuti neprijatelji.

Nakon svih komplikacija dešava se porod, ali umesto jedne, na svijet ih je došlo mnogo i odmah su sve krenule u osvajanje. Ono što je krenulo kao mala grupa od pet, sada je pokret. Nastaju grupice, oko kojih se okupljaju druge i zvijezde sarađaju. U stvari možemo reći da se naša zvijezda nakon turbulentnog razvoja rodila i odmah pretvorila u supernovu i izrodila bezbroj sjajnih zvijezdica. Ono što je krenulo iz memljivog malog studija u Komptonu pretvorilo se u zvijer vrijednu milijarde dolara. Ta zvijer ispod vanjštine popularnosti i novca krije i način života, koji je ostao isti kao što je bio u Komptonu, opasan po život. Samo što je sada ljepše obučen i optočen luksuzom, ali i daleko opasniji. Opasniji, jer su ulozi daleko veći i svi hoće svoj dio, pa i onaj tuđi. Svo to ludilo i iskušenja naši junaci sa početka preživljavaju, svaki na svoj način. Iz njega će se nekako izdignuti i biti ponovo braća, bar na tren, ali da li će biti kasno i da li će biti isti?

ganga 2

Što se mene tiče, Straight Outta Compton je jedan od filmova koji me najviše zabavio u 2015 godini. Vrhunski je urađen, odlično odglumljen, čak su i glumci skoro, pa identični stvarnim likovima (posebno Ajs Kjub). Muzika pršti i razbija sa starim, legendarnim rep hitovima, ali i sa nekim novim. Međutim, ono što je zabavno je upravo bilo gledati začetak, razvoj i rađanje tog svijeta. Svijeta posebnog po izvedbi, svijeta koji je način života, predivan i zastrašujući u isto vreme. Gledati stvaranje legendi rep muzike i kako su nastajali neki od najvećih hitova iste je predivno iskustvo.

Straight Outta Compton je jedna velika i predivna posveta rep muzici i to onoj sa zapadne obale, posveta načinu života i na jedan način podsjetnik na neke političke okolnosti u okviru kojih se gangsta-rep razvijao. Na neki način je i upozorenje za nove umjetnike i buduće zvijezde rep scene. Kako bilo, Straight Outta Compton je odlična muzička drama, nadahnuto ispričana, odlično izrežirana, potpuno uvjerljivo odglumljena i svakako film koji jednostavno morate pogledati.

Ocjena:8/10

www.filmskerecenzije.com

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Ovaj vikend, kao i mnoge u zadnje vrijeme obilježili su filmovi raznoraznih svijetova, junaka, superheroja, magije, ali ovaj put prošaran sa malo strave i užasa. Tako je na prvom mjestu ovog vikenda nastavak odličnog horora Conjuring 2, o bračnom paru koji se bavi natprirodnim slučajevima u kojima se susreću sa ne tako divnim demonima i silama mraka. Film je zaradio 90 miliona $ čime je otplatio uloženo, a svaki naredni $ je čista zarada. Još jedan koji je u u tome uspio i koji je u stvari pravi broj jedan jeste dugo očekivani hit snimljen prema ultrapopularnoj igrici WARCRAFT. Zaradio je širom svijeta skoro 300 miliona $, a što se mene tiče sasvim opravdano. Warcraft je pravi bioskopski praznik za oči, tj. vizuelno potpuno impresivan i svakako ga preporučujem za gledanje.

Na trećem mjestu se nalazi još jedan nastavak, još jednog odličnog filma, a u pitanju je Now You See Me 2. Ako se sjećate riječ je o ekipi nevjerovatnih mađioničara koji se koriste svojim sposobnostima kako bi olakšali neke bankovne račune, a novac u stilu Robin Huda dijele svojoj publici. Ovog vikenda ukupno su nabrali 45 miliona $.

 

Na četvrtom mjestu je Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows sa zarađenih 15 miliona $. Ovog vikenda, a kornjače su ukupno inkasirale do sada 115 miliona $. Na posljednjem, petom mjestu je X-Men: Apocalypse, sa zarađenih 10 miliona $ ovog vikenda i ukupno 480 miliona

Kao što rekoh, preporučujem vam Warcraft, a vjerujem da nećete pogriješiti ni sa jednim sa liste.

Do sledećeg vikenda i novih 5 najgledanijih!

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. The Conjuring 2
  2. Warcraft
  3. Now You See Me 2
  4. Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
  5. X-Men: Apocalypse

 

Hercegovina Promo, jun 2016.