Piše: Saša Pešikan

Uvijek je zadovoljstvo pogledati film koji ste nekim slučajem preskočili godinama prije, a žanrovski je potpuno odgovarajući vašim filmskim ukusima i željama. Tako se desilo da sam na preporuku naišao na baš jedan takav i mogu vam reći da sam baš uživao. Radi se o njemačkom filmu Nordwand, a u pitanju je avanturistička istorijska drama.

hp-media-group-logoNORDWAND

Vrijeme je pred Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine. Njemačka je već krenula koracima Firera, a te korake prati ogromna propaganda. Kako se u isto vrijeme dešava i najveća svjetska smotra sportista, traže se junaci i heroji koji će biti najbolji i pokazati svijetu njemačku nadmoć. Tako se desi da su sve oči javnosti uprte u osvajanje planine Eiger i to njene sjeverne strane pod imenom Nordvand, koju niko do tada nije osvojio.

Toni (Benno Fürmann) i Andi (Florian Lukas), dva najbolja prijatelja, cijeli život se bave planinarenjem. Trenutno su zajedno u planinskoj brigadi njemačke vojske. U posjetu im dolazi Luise (Johanna Wokalek), njihova najbolja prijateljica. Kako radi za berlinske novine pokušava saznati da li će i njih dvojica krenuti u pohod na Eiger. Tek nakon velikog ubjeđivanja Toni pristaje da krene sa Andijem u pohod. Timovi se okupljaju podno planine, a isto tako se okupljaju novinari i publika željna spektakla…

nor-1

Kao ljubitelj avanturističkih i survival filmova moram reći da mi se ovaj veoma dopao. Nakon laganog uvoda u priču i prikaza likova i njihovih odnosa kreće prava akcija ili bolje da kažem drama. Scene penjanja su odlično urađene i sve je veoma realistično. Dokaz za to je napetost i nervoza koju osjećate dok gledate i saosjećate sa likovima koji pokušavaju, kao i mnogi prije i posle njih, da savladaju prirodu. Ono što je fascinantno je što imate priliku da vidite kako je izgledalo biti planinar prije osam decenija. Jedino što je slično sa današnjim je velika želja i volja, a sve ostalo je miljama daleko. Tada su se ovi junaci peli sa nikakvom opremom i jedino u šta su se mogli uzdati je u svoje mišiće, konopac i klinove koje su nerijetko sami kovali. Gledati jednu takvu borbu sa prirodom u obliku vertikalne litice, četiri hiljade metara visoke, je čisto adrenalinsko uživanje, a to ovaj film pruža u potpunosti.

nor-2

Iza ove avanturističke slike krije se u detaljima daleko više nego što se na prvi pogled da naslutiti. Kao što rekoh, vrijeme je uzdizanja nacističke Nemačke, tako da dosta referenci se provlači kroz film na taj period pred najveće stradanje u ljudskoj istoriji. Tako je prikazana propaganda njemačke mašinerije kako bi svoje građane ubijedila u istu i spremila ih za ono što planiraju učiniti u nadolazećim godinama. Takođe, u filmu je prikazan prvo rivalitet njemačkog i austrijskog tima, a kasnije i njihova velika saradnja. Upravo se tako nešto dešavalo, samo na daleko većoj pozornici od visoke planine. Tako su i ove dvije države dvije godine kasnije potpisale aneksiju.

Pored političke priče imamo priliku gledati i ljudsku priču, tj. priču o ljudima. Tako na jednoj strani imamo planinare koji jure svoje snove i hvataju se u koštac sa daleko superiornijim rivalom. Izloženi su brutalnoj zimi, lavinama i odronima, samoći, agoniji i bolu. Sa druge strane u isto vrijeme, kao druga strana medalje tu je publika, većinom novinari i bogataši željni uzbuđenja. Oni iz toplih i luksuznih soba i restorana hotela posmatraju kroz teleskope ovu borbu. Navijaju, ljute se, vesele, jedu i piju, klade i pričaju svoje teorije. Za jedne je to samo zabava, a za novinare samo priča. Tu priču prate dok je uzbudljiva i prikladna za tiraž novina. Onoga trena kada prestane biti zabavno ili prikladno za novine okrećuju joj leđa, umesto da pomognu ili bar saosjećaju sa velikom patnjom hrabrih entuzijasta na litici.

nor-3

Upravo ovaj kontrast, ova dva svijeta, su fenomenalno prikazana u filmu i sve zasluge za to idu režiseru Filipu Štelclu (Philipp Stölzl). Uspio je potpuno uvjerljivo prikazati hladan, siv, usamljen, ali i hrabar, ljudski i častan svijet ljudi koji idu za svojim snom, koji se ne predaju, koji žele nešto postići za sebe i biti prvi tamo gde niti jedan čovjek prije njih bio nije. Iako je ulog veliki, iako su u pitanju njihovi snovi, oni neće odbiti pomoć i pokazati ljudskost u najgorim trenucima, pa makar to značilo i ostaviti svoje snove po strani i pomoći drugom čoveku. Sa druge strane, Filip nam je prikazao svijet željan spektakla, senzacije, svijet luksuza, boje, topline, a koji je u isto vrijeme hladniji od planine i leda. Gdje svako gleda samo sebe i svoj uspjeh ne mareći ni za šta drugo.

nor-4

Režiser nam je priredio i prelijepu fotografiju oslikanu alpskim predjelima koji oduzimaju dah. Zeleni pašnjaci i gusta šuma lagano prelaze u snijeg i led i strme litice koje se uzdižu ka nebu. Uvjerljiva scenografija i kostimi samo doprinose ukupnom dobrom utisku koji film ostavlja. Glumačka ekipa je potpuno na visini zadatka, a posebno bi izdvojio Bena Furmana kao Tonija, Johanu Vokalek kao Luizu i Ulriha Tukura (Ulrich Tukur) kao Mr. Araua. Ostali su takođe veoma dobri, ali ovo troje su odlični i potpuno uverljivi.

Kada imate ovoliko dobrih stvari na jednom mjestu i vještog režisera koji uspijeva da to sve posloži baš kako treba, onda i ne čudi sjajan utisak i osjećaj koji vam odzvanja nakon gledanja Nordwand-a.

Ocjena: 8/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

NAJGLEDANIJIH 5

Nakon krtkog odmora prošli vikend, opet se vraćamo sa 5 najgledanijih filmova širom svijeta. Ovaj vikend definitivno je obilježio novi film iz svijeta napisanog od strane J.K. Rowling ili bolje reći Harry Potter svijeta. Da, stigao je novi film koji se odnosi na događaje koji su se desili prije onih iz Hari Potera. Film se zove FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM sa Eddie Redmayne-om u naslovnoj ulozi. Film je imao ogroman budžet od 180 miliona $, a u svom prvom vikendu je zaradio 130 miliona $ širom svijeta. O njemu će svakako biti više riječi u nekom od sledećih izdanja Filmski s nedelje.

top-5-222

Drugo mjesto zauzima Marvelov DR STRANGE. Da Marvel i te kako zna da unovči svoje super junake govori i ovaj film koji je do sada ukupno zaradio 570 miliona $.

Treći crtać po imenu TROLLS. Dobro se drži i uspio je da opravda uloženo obzirom da je sa novih 18 ukupno zaradio 245 miliona $.

Četvrti je ARRIVAL novi SF koji je režirao sjajni Denis Vilnev. Iskreno od ovog filma mnogo očekujem i sigurno ću o istom i pisati opširnije. Glavne uloge su Ejmi Adams i Džeremi Rener. Zarada ide sporo, ali Vilneovi filmovi nikada nisu stremili istoj. Kako bilo Arrival je do sada sakupio 54 miliona $.

Na petoj poziciji je komedija ALMOST CHRISTMAS koja je sa novih 7 ukupno zaradila 24 miliona $.

Izbor je više nego dobar, a ja bi vam preporučio ipak Hari Poter svijet jer je kao stvoren za bioskop. Do sledećeg druženja uživajte u filmskim čarima.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM
  2. Dr Strange
  3. Trolls
  4. Arrival
  5. Almost Christmass

 

Hercegovina Promo, novembar 2016.