Piše: Saša Pešikan

Prvi put sam se susreo sa doktorom Hanibalom Lektorom u filmu Silent of the Lambs (1991). Tu ga je igrao fenomenalni Entoni Hopkins uz isto tako fenomenalnu Džodi Foster u ulozi agentice Klaris Starling. Oboje su za ove uloge osvojili Oskara, a sam film je osvojio još tri i to za glavne kategorije, za najbolji film, režiju i scenario. Ovaj fenomenalni uspjeh je bio i odskočna daska za ostale filmove o Hanibalu, a prema romanima Tomasa Harisa i to: Hannibal, Red Dragon i Hannibal Rising. U svim filmovima Hanibala je igrao Hopkins, osim u posljednjem gdje ga igra Gaspar Uliel. Prije ovog serijala, 1986. godine je snimljen Manhunter, po romanu Red Dragon, gdje doktora Hanibala igra Brajan Koks.

HANNIBAL

Šest godina nakon posljednjeg filma o Hanibalu (Hannibal Rising) na NBC mreži krenula je serija o kojoj danas pišem. Kreator serije je Brajan Fuler (Bryan Fuller), scenarista i producent poznat po serijama Zvezdane Staze: Vojadžer i Heroji. Producentska kuća koja stoji iza serije je Dino de Laurentiis Company, koja je stajala i iza posljednja tri filma o Hanibalu. Može se reći da je zbog producentske kuće koja nije američka i činjenice da je snimana u Kanadi serija dobila i određenu slobodu nad sadržajem koji bi možda bio uveliko cenzurisan da je producent bila neka američka kuća. Kako bilo, serija je krenula 04. aprila 2013. snimljene su tri sezone nakon kojih je serija i završena. Ima priča da će se možda i nastaviti, ali to su još uvijek samo nagađanja.

Priča ide ovako. FBI istražuje otmicu osam djevojaka u Minesoti. Vođa tima Džek Kraford (Laurence Fishburne) u pomoć zove Vil Grejema (Hugh Dancy), izuzetnog profajlera koji predaje na FBI Akademiji. Grejem ima sposobnost duboke empatije, tj. mogućnost da se poistovijeti sa ubicom i na taj način u glavi napravi rekonstrukciju zločina koji se desio. Međutim, ta sposobnost ima i drugu stranu medalje. Svaki put kada uradi tako nešto, Vil gubi i dio sebe, što dovodi do određenih psihičkih i fizičkih posljedica.

hanibal-2

Kako bi Vila držao na pravom putu, Kraford angažuje poznatog psihijatra dr. Hanibal Lektora (Mads Mikkelsen), da radi sa njima, a prvenstveno da pazi na Vila koji treba da ga redovno posjećuje na terapijama. Pored njih u timu je i dr Alana Blum (Caroline Dhavernas), Vilova prijateljica, ali i školska drugarica Hanibala Lektora. Slučaj dobija iznenadni obrt kada Vil shvati da se pored serijskog otmičara i ubice, nazvanog Česapik Riper, pojavio još jedan koji ga kopira. Tim uspijeva da uhvati ovog drugog, ali to će dovesti do ozbiljnih posljedica po njih, a prvenstveno Vila. Dok Česapik Riper slučaj ostaje otvoren, tim rješava druge bizarne slučajeve, a Vil sve više tone u mrak, ali tama će mu otvoriti i nove vidike i dovesti do zastrašujećeg otkrića.

Show the audience the bomb under the table and let them sweat when it’s going to go boom.

Ovaj Hičkokov princip neizvjesnosti i napetosti, po riječima kreatora serije, je bio vodilja za samu seriju i ona je baš takva. Svi mi znamo, bar velika većina, ko je Hanibal, super inteligentni psihopata, kanibal, lišen bilo kakve empatije i sažaljenja prema žrtvama. Međutim, iako sve to znamo, u seriji je to prilično, da kažem, zamaskirano, i polako se otkriva, ostavljajući nas da brojimo otkucaje bombe i znojimo se kada će ista eksplodirati.

Serija je psiho triler/horor i po mom mišljenju jedna od najboljih ikada u tom žanru. Svi dijelovi serije od tehničkih, pa do glumačke ekipe su u službi žanra, tj. opšte atmosfere koja će vam tokom čitavog trajanja stvarati nelagodu, gađenje, šok, nevjericu. Drži vas napetim i, jedno je sigurno, ne možete je gledati mirno zavaljeni u fotelju, već ćete prije cupkati, pa i koji put skočiti zbog onoga što vam se servira. Upravo ta atmosfera, rezultat savršeno urađenih dijelova koji je čine, je glavni adut ove serije i vodilja njenog uspjeha.

hanibal-3

Odličan scenario donosi nam krajnje zanimljivu, intrigantnu i potpuno nepredvidljivu priču koja se zasniva na likovima iz romana Red Dragon, ali scenaristi su se odlučili da od toga naprave originalan sadržaj i odstupe od romana što je i veliki pogodak. Priča je mračna i mučna, sa dosta nasilja i uznemirujućih scena koje su nam direktno, bez uljepšavanja, servirane. Kroz priču upoznajemo glavne aktere kojima je svakom ponaosob posvećeno dosta pažnje, a time je i sama priča dobila na dubini i kvalitetu. Dok gledamo njihovu interakciju, zalazimo u najmračnije dijelove ljudskog uma i nalazimo otkrića za koja mislimo da nisu dio naše ljudske prirode.

Tako u jednom momentu vidimo da ima jedna granica u ljudskom umu, gdje ljudskost prestaje, a počinje i otkriva se životinjska, predatorska priroda čovjeka. U tom svijetu, baš kao i u prirodi, postoje samo lovac i plijen i njihova beskrajna igra lova, ali nisu svi predatori isti kao što to nije ni njihov plijen. Neki su surovi, brutalni i uzdaju se u brzinu i snagu, dok drugi pletu mreže i prave spletke, manipulišu i upravljaju plijenom kako bi ga satjerali u ćošak i kraja igre. Neki to rade zbog čiste potrebe za preživljavanjem, neki zbog uzbuđenja koje dolazi kad plijenu uzmu život, a za neke, malobrojne i posebne, najveće uzbuđenje je sama igra i lov, a samo ubistvo plijena je samo kraj igre.

hanibal-4

Isto tako ni svaka lovina nije ista. Neki su slabi i nemoćni i brzo završe, ali ima i onih koji se ne predaju tako lako. Ovi drugi satjerani u ćošak znaju postati opasni i uzvratiti. Postoje i oni, malobrojni i posebni, koji se znaju adaptirati i upustiti u igru manipulacije i spletki kako bi se uloge zamijenile.

Vizuelni utisak koji serija ostavlja je impresivan. Boje su jake i jasne, a opet im je dat mračan ton kao što je i sama priča. Velika pažnja je posvećena detaljima, garderobi, scenografiji. Posebnu ulogu u toj vizuelnosti igraju egzotična jela koja spravlja Hanibal, poznat po svom istančanom ukusu za egzotično, a isto tako i za, pa može se reći, opsesivnu potrebu da sve bude ekstremno čisto, precizno i kompozicijski savršeno i u skladu.

Predjeli i setovi su savršeni, a ta savršenost se posebno ogleda u bizarnim i izuzetno realistično napravljenim tijelima žrtava koje često izgledaju kao umjetnička djela, prelijepa u svojoj bizarnosti i izopačenosti, baš kao i umovi njihovih kompozitora. Muzika je u savršenom skladu sa pričom, kako njenim tokom tako i njenim vizuelnom prikazu. Sumorna i teška, jeziva i napeta, uvlači se pod kožu i stvara nelagodu i tjera otkucaje srca sve više i više. Kad sve prethodno uzmemo u obzir jasno se vidi izuzetno kvalitetna produkcija koja stoji iza serije i čini je da se istakne od drugih serija, a posebno serija istog žanra.

Možda najupečatljiviji i najvažniji detalj u izgradnji cjelokupne atmosfere serije je glumačka ekipa koja je zaista izuzetna. Hju Densi je sjajan u prikazu Vil Grejema. Potpuno nam jasno prikazuje njegov lik, čovjeka sa posebnim sposobnostima koje ostavljaju zastrašujuće posljedice na njegov um i tijelo. Tačno na svakom izrazu lica Densi nam tako jasno prikazuje svu agoniju kroz koju prolazi njegov lik, sve te borbe sa samim sobom, saživljavanje sa žrtvama i mentalni rat koji bjesni između njega i Hanibala. Hju je idealan izbor, što je i dokazao, i ne čudi da je prvi glumac koji je izabran za ovu seriju.

Sa druge strane, za izuzetno zahtjevnu ulogu doktora Hanibala izabran je Mads Mikelsen, poznati danski glumac koga smo gledali u toliko odličnih filmova. Iako je imao nezahvalnu ulogu da u umovima ljubitelja Hanibal serijala zamijeni Hopkinsa, on je u tome potpuno uspio. Ne samo da je uspio, već je dao potpuno novu dimenziju liku, nešto novo i originalno. Njegov prikaz je nekako hladniji, savršeniji, opasniji i dosta sofisticiraniji od ostalih prikaza ovog lika. Vjerovatno njegovo nordijsko porijeklo ima dosta zasluge za to. Kada posmatramo Hanibala u seriji, kao da gledamo neku mašinu, savršenu u svom postojanju, gdje je sve što radi izuzetno, do tančina isplanirano toliko da nema mesta za grešku.

hanibal-5

Njegovi potezi su kao da posmatrate šahovski meč, ali u ovom meču on je odigrao sve poteze i prije nego je meč počeo, a svi potezi protivnika su pročitani, bez da je i povukao i jedan potez. Njegova vanjština je savršena maska. On je poznati doktor, uvijek savršeno dotjeran. Poznati ljubitelj umjetnosti i izuzetan kuvar koji često priređuje večere sa egzotičnim jelima. Iza te maske krije se ubica, psihopata, predator, kanibal. Bezosjećajna mašinaj za lov i ubijanje plijena. Vrhunski manipulator koji vješto barata ljudima kao figurama u šahu, tjerajući ih, tj. navodeći ih da urade i najbizarnije stvari, a da su potpuno ubjeđeni da su ih sami smislili. Jedini dostojan protivnik velikog majstora manipulacije je Vil Grejem, ali Grejem nije samo protivnik. On je neko, nešto, što najbliže odgovara osobi za koju bi Hanibal mogao i pomisliti da mu bude prijatelj. Neko za koga bi Hanibal, na najčudniji način, mogao nešto osjećati, neko za koga bi mogao, možda, reći da mu je sličan.

Upravo ova dva lika i dva glumca pružaju prelijep, bizaran, brutalan i opasan ples u dvorani manipulacija, spletki ljubavi i mržnje, kakav se rijetko viđa. Upravo je i kreator serije rekao da je njihov odnos kao bizarna i komplikovana ljubavna priča sa svime što jedna takva može da nosi. Ostali glumci su takođe odlični. Posebno bi izdvojio Lorensa Fišburna kao Džek Kraforda i Karolinu Davernas kao doktorku Alanu Blum. Pored njih se pojavljuju još neki poznati glumci u odličnim ulogama kao što su Džilian Anderson (Gillian Anderson), Edi Izard (Eddie Izzard), Majkl Pit (Michael Pitt) itd.

Na kraju, kao što sam rekao, svi ovi dijelovi tvore jednu od najposebnijih atmosferi koju ste gledali u nekoj seriji što je i najveći adut ovog izuzetnog ostvarenja. Po mom mišljenju druga sezona je bolja od prve, iako je kvalitet obe neupitan. Samo finale druge sezone je fantastično, intezivno i uzbudljivo, i sigurno je sve koje prate seriju ostavilo bez daha i u željnom isčekivanju treće sezone. Kraj je takav da niko sa sigurnušću ne može reći koje likove iz prethodne dve sezone ćemo zateći u trećoj, a zašto, pogledajte sami.

Jedno je sigurno, serija vas neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira jeste li ljubitelj žanra ili ne, a ostaviće jedinstven osećaj na sve koji je odgledaju.

Ocjena:10/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

NAJGLEDANIJIH 5

 

Za razliku od prošlog vikenda, ovaj vikend su obilježili noviteti i potpuno pustošenje bioskopskih blagajni širom svijeta.

Prvo mjesto je ubjedljivo zauzelo novo ostvarenje iz Marvel filmskog univerzuma, DR STRANGE. Naime radi se o novoj filmskoj adaptaciji stripovskog junaka. Radi se o Dr Strejndžu koga u filmu tumači Benedikt Kumberbač. U film je uloženo velikih 165 miliona, što znači tehničku perfekciju i nevjerovatne efekte, potrebne da bi se jedna priča o ovakvom superheroju ispričala. Iako je to impresivna suma, potpuno je i opravdana obzirom da je film samo u prvom vikendu širom svijeta zaradio fenomenalnih 325 miliona $. O ovom filmu svakako ćete imati prilike da čitate u nekom od budućih izdanja Filmski s nedelje.

dr-strange

Drugo mjesto je još jedan novitet i to crtać po imenu TROLLS. Kao što je to slučaj sa svim ambicioznim crtaćima i ovaj ima ogroman budžet od 120 miliona $. Ali baš kao i prvi film potpuno opravdano jer je prvi vikend donio i zaradu od 150 miliona $.

Treće mjesto i opet novitet. Ovo je možda i film koji i najviše imam želju da gledam. Radi se o režiserskom poduhvatu Mel Gibsona, a znamo kakva fantastična ostvarenja ovaj fenomenalni glumac/režiser zna da nam podari. Kritika je oduševljena sa HACKSAW RIDGE kako se i zove ova ratna drama sa Andrew Garfield-om u naslovnoj ulozi. Film je zaradio 15 miliona samo u SAD, dok se vjerovatno sa većom svjetskom produkcijom pričeklo dok se hajp oko Dr Čudnog malo spusti.

Četvrti je BOO! A MADEA HALLOWEEN komedija koja je ispucala sve što je imala i može u zasluženu DVD distribuciju. Film je ostvario odličan uspjeh sa zaradom od 65 na uloženih 20 miliona $.

Na petoj poziciji nalazi se INFERNO sa Tom Henksom. Pad u gledanosti novog nastavka i avanture profesora Langdoma, ali opet izuzetan uspjeh sa zarađenih 190 miliona $ ukupno.

Sjajna ponuda ovaj viken, razni žanrovi i odlični filmovi su tu a vi smo treba da izaberete onaj koji vam je trenutno po raspoloženju. Uživajte do sledećeg izdanja i novih filmskih hitova.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. DR STRANGE
  2. Trolls
  3. Hacksaw Ridge
  4. BOO! A Madea Halloween
  5. Inferno

 

Hercegovina Promo, novembar 2016.