Piše: Saša Pešikan

Kad bih morao da biram, između raznoraznih čudovišnih živuljki koje je čovjek od pamtivjeka do sada uspio da izmisli (ili mi volimo tako da mislimo) sigurno bih, kao omiljenu, izabrao vukodlake. Međutim, kada pogledamo kvalitet filmova snimljenih na tu temu, veoma malo ih je dobrih, a još manje odličnih. Jedan od ovih, rijetkih odličnih, je upravo Dog Soldiers.

DOG SOLDIERS

Dog Soldiers je napisao i režirao britanac Nil Maršal (Neil Marshall) i to mu je prvi dugometražni film koji je snimio. Posle ovoga Nil nastavlja sa odličnim radom i snima fenomenalni Descent, i veoma dobre Doomsday i Centurion. Za sve filmove koje je snimio, napisao je i scenario, što govori da se radi o režiseru vrijednom pažnje, meni lično veoma dragom.

12

Odred britanske vojske, kao vježbu, dobija zadatak da odmeri snage sa Specijalnim odredom. Specijalci će da drže položaj, a vojnici će probati da ih iznenade i zauzmu taj položaj. Mjesto dešavanja je zabačeni dio Škotske, gorje sa gustom šumom. Vojnici predvođeni narednikom Harijem G. Velsom (Sean Pertwee) i njegovim zamjenikom Kuperom (Kevin McKidd), u rasporedu neprijateljskih snaga nalaze rupu, tj. nepokriveni dio terena, i odluče da krenu tim putem. Tu noć nabasaju na unakaženo tijelo krave, a kako im je to čudno, a i usput, odluče da to malo istraže. Ta istraga povešće ih kroz šumu, gdje je u toku lov, gdje oni nisu ni lovac, niti lovina, već veliki mesnati mamac.

24

Kako rekoh prije, ovo je prvi Nilov film, na kome potpisuje i režiju i scenario i mogu da kažem da je u oba slučaja pogodio. Za svoju veoma zanimljivu, napetu i strašnu (što malo horora poslednjih 15 godina uspijeva) priču izabrao je savršen ambijent. Škotsko gorje sa gustom šumom je idealno za ovu brzu i napetu horor-akciju.

Ako šta mogu tvrditi za Nila, to je da je majstor atmosferičnosti. Svi njegovi filmovi imaju posebnu, jezivu atmosferu koja vas drži cijelo vrijeme na ivici. On koristi različite, realne strahove, koje manje više svaki čovjek ima. Savršeno ih kombinuje u svojim natprirodnim pričama i na taj način, uvlači vas potpuno u priču i uspijeva da vas stvarno uplaši, što je san svakog režisera horor filmova, samo što ga mnogi ne dosanjaju.Svoje junake stavlja u ograničene prostore i prilično bezizlazne situacije, gdje svi strahovi isplivavaju na površinu u svoj svojoj snazi. Na taj način ih tjera do krajnjih granica, a vi zajedno sa njima proživljavate tu agoniju. To je u ovom filmu uradio veoma dobro, a u sledećem (Descent) doktorirao.

42

Korišćenjem night vision načina snimanja (vojni durbini) kao i poseban prikaz vida vukodlaka uveliko doprinosi navedenoj atmosferičnosti filma i pravi ovu priču stvarno strašnom i jezivom. Posebno iznenađuju efekti i kostimografija, tj. izgled vukodlaka, koji je odličan, baš kako i sam smatram da jedan treba da izgleda, obzirom na mali budžet koji je ovaj film imao. Za to svaka čast, jer stvorenja izgledaju surovo opaka i jeziva. Glumačka ekipa je odlična, a posebno Šon Pertvi, Kevin MekKid i Liam Kaningem.

U cjelini film predstavlja odličnu horor-akciju, gdje oba žanra pružaju sve ono što se od njih očekuje. Tako je priča jeziva, strašna, a sa druge strane nabijena jakim akcionim scenama. Pored toga ima notu sjajnog britanskog humora i ima nekoliko baš komičnih situacija koje su ujedno i maksimalno gadne, što je još jedan plus za ovaj film.

Preporuka za sve koji vole pogledati kvalitetan horor film, posebno za ljubitelje vukodlaka, ali i za one koji žele napet i zabavan film.

Ocjena:8/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Iza nas je jedan, za filmove, prilično miran vikend. Nije bilo nekih bombastičnih noviteta, dok su ostali prošli sa tek solidnom zaraom.

Na prvom mjestu ovog vikenda je novitet THE GIRL ON THE TRAIN, a u pitanju je triler sa Emili Blunt u naslovnoj ulozi. Veoma dobar vikend za ovaj film, obzirom da je zaradio 41 milion $, što je otprilike i iznos budžeta za ovaj film.

the-girl-on-the-train-2016-hollywood-movie-poster

Na drugom mjestu je Tim Barton i MISS PEREGRINE’S HOME FOR PECULIAR CHILDREN, sa Evom Green u glavnoj ulozi je. Sa novih 15 zarada se popela na 145 miliona $, što i dalje nije neki uspjeh obzirom na visokih 110 miliona $ budžeta.

Treći je  je DEEPWATER HORIZON, visokobudžetna akcija sa Kurt Raselom i Mark Walbergom, koja će teško da opravda očekivanja. Trenutna zarada je tek 67 miliona $ nasuprot 110 istih uloženih u ovaj film. Ako tu još dodamo troškove promocije i dio koji ide bioskopima, ovaj film nema neke izglede da opravda uloženo.

THE MAGNIFICENT SEVEN sa novih 9 sakupio je ukupno 134 miliona $ i uprkos dobrom startu, veličanstveni, gledajući sa finansijske strane nisu napravili uspjeh, jer još je daleko da se opravda uloženo, a kamoli da se donese neka dobra zarada.

Petu poziciju drži crtaćSTORKSnjegova zarada je oko100 miliona $.

Ovaj vikend su se, izuzev prvog, sakupili filmovi koji su mnogo obećavali, bili hitovi u najavi, međutim za sada to svojom zaradom nisu i potvrdili. Međutim, to nikako ne znači da su loši. Naprotiv, to su naslovi koje ću rado da gledam, što bi i vama preporučio.

Do sledećeg druženja uživajte u filmovima i serijama.

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. THE GIRL ON THE TRAIN
  2. Miss Peregrine’s home for peculiar children
  3. Deepwater Horizon
  4. The Magnificent Seven
  5. Storks