Piše: Saša Pešikan

Ponekad vas nekom filmu privuče nešto na prvi pogled nebitno, ali opet tako jako da izaberete baš taj da pogledate. Za mene ovaj put to je bio poster, koji me je zaustavio u nepreglednom listanju filmskih naslova u nadi da ću naći neki vrijedan pažnje, obzirom da u poslednje vrijeme je malo takvih za naći. Poster guste, tamne šume, pokrivene snijegom, a u sred nje, monahinja u istom kontrastu boja kao šuma, crna odora sa bijelim pokrovom za glavu. Možda za vas obična slika, ali za mene upečatljiva, jaka. Kasnije, nakon odgledanog filma, ispostaviće se da ta slika vrijedi hiljadu riječi i govori o samoj suštini ove filmske priče. Radi se o francuskom filmu Les Innocentes (Nevine).

inno-2

U centru priče je ženski katolički manastir u Poljskoj. Kraj je godine 1945 i kraj Drugog svjetskog rata. Nakon jutarnje molitve, dok sve sestre idu za svojim zaduženjima, jedna se iskrada iz manastira i kroz gustu šumu odlazi do obližnjeg gradića. Ulazi u bolnicu gde je smješten francuski Crveni krst. Tražeći doktora nailazi na mladu studentkinju medicine Matildu, koja ipak na kraju polazi sa monahinjom da joj pomogne, ne znajući o čemu se tačno radi. Krišom ulaze u manastir, a tamo će Matilda saznati zastrašujuću tajnu…

Les Innocentes je režirala francuska režiserka/glumica/scenarista (Anne Fontaine). Ona iza sebe ima dosta naslova od kojih su najpoznatiji Adore, Coco avant Chanel i Chloe. Ovde je uradila odličan posao u svim aspektima filma. Ispričala nam je jednu izuzetno tešku priču na zanimljiv način, često sa tračcima svijetlosti, čisto da razbije svu tu tešku melanholiju, sivilo i težinu kojom čitav film odiše. Ovde je sve u službi priče. Više postavljenih slojeva različitih situacija, likova, vjerovanja, mišljenja, načina ponašanja, načina života, shvatanja, naroda. Sve te različitosti na kraju pričaju jednu zajedničku priču o životu, izborima, vjeri i iskušenjima sa kojima se čovek kroz život nosi. Ovakva, fenomenalna, postavka filma od strane režiserke zaslužuje svaku hvalu.

inno-1

Les Innocentes, što više o njemu razmišljate, sve vas više oduševljava, jer otkrivate stalno neke nove momente, koje povezujete i shvatite da su namjerno tu, vežu se sa svim ostalim momentima filma i tvore odličnu filmsku priču. Toliko različitih svijetova je, nekako indirektno, možda i u neznanju njih samih, dovedeno u jedno mjesto, sred Poljske, u pustahiju, da se sudari, a sve u cilju da taj sudar izrodi nešto fantastično, što je na kraju i uspeo.

Toliko različitosti je suprostavljeno i u toj njihovoj zastrašujućoj borbi razvija se polako fantastična priča o ljudima. Priča u kojoj, protivno svim izgledima, neko potpuno mali i u velikoj slici nebitan, nešto potpuno bezazleno, a opet, u tom svijetu, na granici sa nevjerovatnom hrabrošću, nakon ogromnih iskušenja i prepreka, ipak na kraju donosi svijetlo i nadu u bolju i svijetliju budućnost, povratak ili jačanje vjere, kako u Boga, tako i u ljude.

Veliko je zadovoljstvo gledati kako se različite ideologije i shvatanja života spajaju i umotavaju oko jednog problema, gdje svaka strana mu prilazi sa svojim planom i stavom, a onda nakon nekog vremena shvata da je prihvatila onu drugu i da je razumije. U svemu tome sve te suprotnosti nekako uspijevaju da obruše svoje zidove poimanja svijeta i da dozvole drugima da uđu u njega. Na površinu tada izlaze sve nesavršenosti svake, stavovi se prispituju, a prioriteti nanovo postavljaju.

Tek kada prođe film i neko vrijeme koje ste razmišljali o istom, mnoge stvari isplivaju na površinu. Tek tada shvatite koliko je sama priča jaka, kompleksna, slojevita. Preispituje toliko mnogo stvari, na prvi pogled potpuno različitih, pa i suprostavljenih, a opet potpuno istih u suštini.

inno-3

Na kraju, vraćam se i na samo ime filma i poster od hiljadu riječi. Nakon što odgledate film i utisci se slegnu, tek tada slika progovori i sve je potpuno jasno. Samo ime Nevine, nam u stvari i govori o nevinim ljudskim dušama, koje se silom prilika nađu na strašnim iskušenjima i mukama. Strahotama koje ne mogu da shvate niti dokuče zašto im se dešavaju i čime su vođene. Govori o strahotama rata ili bilo kog drugog vremena kad razuma, saosjećanja, dobrote nestane. Kada se umovi pomrače, kada sve opije neka tama i okrene se čovjek na čovjeka. Tada mnogi stradaju, a u najvećem broju oni nevini. Tada jedino što čovjeku ostane je vjera i nada. Iz njih crpi snagu da preživi. Neki uspiju, ali neki ne. Upravo tako, sama i potpuno nevina ljudska duša u obliku monahinje, stoji okružena visokom, prijetećom tamnom šumom.

Uz svu sjajnu postavku i atmosferu filma, ono što potpuno zaokružuje odličanstvenost ovog filma su odlične uloge glumica koje igraju naslovne uloge potpuno upečatljivo. Prvenstveno tu mislim na mladu Lou de Laâge u ulozi Matilde, ali i Agata Buzek i Agata Kulesza u ulogama monahinja.

inno-4

Za mene sigurno jedan od najboljih filmova godine. Savršeno režijski i scenaristički zamišljen, postavljen i isporučen, sa jakim glumačkim performansima. Izuzetna drama sa kompleksnom i jakom pričom koja vas polako osvaja, tjera na razmišljanje i što više mislite o njoj, sve vas jače udara.

Ocjena: 9/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

 

Posljedni vikend je bio u znaku jednog žanra koji polako izumire. Žanra koji je nekada harao i sve nas držao pred malim ekranima. Žanr kroz koji su opisane mnoge legende. Žanr o surovom životu, gdje je jedino važno koliko brzo potežeš. Da, govorim o western filmovima, a najgledaniji film ovog vikenda u svijetu je rimejk legendarnog filma 7 Veličanstvenih (THE MAGNIFICENT SEVEN). Baš kao i onda i sada su okupljene velike zvijezde filma na čelu sa Denzel Vošingtonom. Sedmorica su imala odličan start i zaradu od 56 miliona $ u prvom vikendu.

7-vel

Na drugom mjestu je još jedan novitet. U pitanju je crtać STORKS koji je u prvom vikendu zaradio odličnih 40 miliona $.

Treći je Spilbergov SULLY koji je sa novih 13 miliona ukupno zaradio 127 miliona $ i potpuno opravdao očekivanja.

Četvrti je BRIDGET JONES’S BABY. Treći u nizu film ove franšize se odlično drži i sa novih 5 je ukupno zaradio 84 milona $.

Na poslednjem, petom mjestu, nalazi se SNOWDEN. Ne tako dobra prođa filma za koji se očekivalo mnogo više. Za sada na američkim blagajnama je sakupio skromnih 15 nasuprot 40 milionskog budžeta. Tek se očekuje zarada sa stranih tržišta koja će možda na kraju da ga izvuče.

Iako bogata ponuda, moja preporuka svima je naravno THE MAGNIFICENT SEVEN, legendarna priča sa kojom nema greške. Do sledećeg druženja uživajte u filmovima i serijama.

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. THE MAGNIFICENT SEVEN
  2. Storks
  3. Sully
  4. Bridget Jones’s Baby
  5. Snowden

 

Hercegovina Promo, septembar 2016.