Piše: Saša Pešikan

S vremena na vrijeme, kada mi je novih ostvarenja preko glave, a posebno kada u svim tim novim ostvarenjima ne mogu naći ništa posebno, drugačije, originalno ili nesvakidašnje, napravim izlet ka decenijama staroj kinematografiji. Možda se mnogi neće složiti, ali tada su filmovi bili prava umjetnost i stvorena su neka neprolazna dela koja povremeno treba pogledati i prisjetiti se da je i film nekada bio umjetnost. Danas je to većinom snimanje isključivo radi novca, slave, popularnosti. Ubacite malo efekata, neku dobru žensku ili tipa, popularne muzike i idemo zaraditi neki dinar. Sve se manje snimaju filmovi kako bi se iskazala neka ideja, ukazalo na neki problem i slično. Naravno, ima i takvih filmova, ali među popularnim filmovima preretko i sve manje.

JOHNNY GOT HIS GUN

Tako sam odgledao film iz 1971. godine, po imenu Johnny Got His Gun koji je režirao i scenario napisao Dalton Trambo (Dalton Trumbo), a predstavlja filmsku adaptaciju novele koju je napisao 1938. godine. U oba slučaja napravio je pun pogodak jer su i novela i film ocijenjeni izuzetno dobro kako od publike tako i kritike. Inače, Trambo je svim filmofilima poznat po svom bogatom radu kao scenarista i potpisuje hitove kao što su Spartacus, Papillon, Always itd.

johny-02

Krenuću sa stihovima lično jedne od najdražih pesama grupe Metalika, koja je i napisana prema gore pomenutoj noveli:

Darkness imprisoning me, All that I see, Absolute horror, I cannot live, I cannot die, Trapped in myself, Body my holding cell.

Dakle, Prvi Svjetski rat je u jeku i mladi dobrovoljac, amerikanac Džo Bonham (Timothy Bottoms) na prvoj ratnoj liniji teško strada od minobacačke granate. Prevoze ga u bolnicu, gdje mu konstatuju do tada neviđene povrede, ali uspijevaju da ga spasu. Pošto je ostao bez obje ruke, obje noge, očiju, ušiju, jezika i donje vilice, ljekari vjeruju da mu je i mozak mrtav. Tako ga ostavljaju u životu jer predstavlja slučaj kakav niti jedan ljekar do tada nije vidio i to je idealna prilika za medicinu da uči na njegovom primjeru.

johny-03

Međutim, istina je daleko drugačija, jer Džo se budi i potpuno je svjestan, tj. mozak mu radi savršeno, samo što to niko ne primjećuje, a on ne može da pokaže. Pod dejstvom sedativa i sopstvenog tijela kao zatvora, njegov um odlazi na nevjerovatna mijesta i u tom preklapanju sna i jave prisjeća se svog života, ljubavi prema Kerin (Kathy Fields), odnosa sa svojim ocem (Jason Robards), a povremeno razgovara i sa Isusom (Donald Sutherland). Tako vrijeme neumitno prolazi, a Džo pokušava da nađe način da komunicira sa spoljnim svetom.

Bilo mi je potrebno malo više vremena da se utisci slegnu i da posložim svu simboliku koje i te kako ima u filmu. Film sam po sebi predstavlja jedno pravo malo remek djelo. Prvo, tu su režija i scenario, koji su savršeno uklopljeni. Kombinacija crno bijelog i filma u boji posebno je upečatljiva i potpuno u službi radnje jer odvaja realan svijet od svijeta snova. Orginalan način pričanja jedne teške priče, sa muzikom koja odlično prati radnju me potpuno oduševila, naročito imajući u vidu da je film snimljen prije više od 40 godina.

johny-04

Scene se fenomenalno nadovezuju jedna na drugu, a prelazak iz crno bijelog u boju savršeno urađen. Sve je montirano kako treba i često jedna akcija u crno bijelom svijetu aktivira drugu u boji. Uživanje je gledati takvo umijeće. To znači samo jedno, Dalton Trambo je majstor svog zanata i prava je šteta što je kao režiser snimio samo dva filma. Takođe, ovi novi režiseri bi trebalo da pogledaju ovaj i još mnoga stara ostvarenja, da vide kako se sa malo može napraviti savršenstvo.

Glumci su odlični, mada su meni osim Saterlenda i Robardsa prilično nepoznati. Timoti Botoms, koji igra Džoa, je uradio fantastičan posao jer većim dijelom svoje uloge samo glasom dočarava neviđeni pakao u kom obitava njegov lik. Glas mu služi da dočara sve kompleksne emocije koje se smjenjuju od trenutka buđenja, polaganog shvatanja situacije i teške istine, preko borbe, prihvatanja, nade i očaja do samog kraja, i to radi potpuno uvjerljivo.

Iako film govori o mnogo stvari, koje neću pominjati da ne kvarim užitak gledanja, jedna je ispred ostalih. To je upravo jedna velika antiratna poruka koju film šalje. Ustvari, čitav film je antiratna propaganda kojoj je za cilj da mladi ljudi, najlakše zavodljivi retorikom političara, zdravo razmisle o svemu i da ne jure bezglavo u rat i žrtvuju svoj život radi nekih ideala, radi svoje države, radi političara koji tako lako manipulišu masama. Glasno postavlja pitanje da li je rat i služenje otadžbini vrijednije od svega onoga što ostavljaju iza sebe, svoje ljubavi, porodice, prijatelje, svoga života ma kakav on bio. Može se još pisati o drugim aspektima filma, ali to bi samo pokvarilo užitak prvog gledanja, tj. gledanja, a da ne znate previše o filmu.

johny-01

Po meni nije ni malo slučajno, što je novela napisana i izdata 1938/39 pred sam početak Drugog Svjetskog rata, kada je čitav svijet otišao u rat. Takođe nije slučajno ni to što je film snimljen 1971. godine kada je rat u Vijetnamu uveliko bjesnio, a kovčezi sa američkim mladićama stizali svakodnevno njihovim porodicama za pokop. Ne, ni najmanje slučajno.

Na kraju, svima koji vole film, a prvenstveno film kao umjetnost, bih preporučio ovo izvanredno djelo, sasvim svoje, originalno i nesvakidašnje.

Ocjena: 9/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Novi vikend i novih 5 najgledanijih. Ovaj put tu su čak tri noviteta, a jedan od njih je i najgledaniji ovog vikenda u svijetu. Radi se o novom filmu Clint Eastwood-a, sa Tom Hanks-om u glavnoj ulozi. U pitanju je film SULLY, koji je rađen po istinitom događaju, kada je pilot Chesley Sullenberger uspio da sleti na rijeku Hadson i spasi sve putnike. Odličan start za ovaj film sa ukupno zarađenih 45 miliona $.

sully

Na drugom mjestu je još jedan novitet WHEN THE BOUGH BREAKS, drama/horor koja je u prvom vikendu samo u SAD-u zaradila 15 miliona, što je veliki uspjeh, obzirom na budžet od 10 mil. $.

Treći je DON’T BREATHE koji sa novih 8 miliona zaradio ukupno 90 miliona $.

Četvrti je osporavani DC film SUICIDE SQUAD koje je sa novih 5,5 mil. $ došao do magične cifre od 700 mil. $.

Peto mjesto je još jedan novitet, crtać, THE WILD LIFE, koji je širom svjeta zaradio 24 mil. $

Ukoliko ste u prilici, svakako gledajte Klintov novi film, jer u kombinaciji sa Henksom tu nema greške. Dos ledećeg vikenda uživajte u bogatoj ponudi filmova i serija.

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. SULLY
  2. When the bough breaks
  3. Don’t breathe
  4. Suicide Squad
  5. The Wild Life

 

Hercegovina Promo, septembar 2016.