Piše: Saša Pešikan

 

Kada sam po zadatku morao da skinem seriju koja je o balerinama, mislio sam da nema šanse da ja to gledam. Kako sam se samo prevario. Ne da sam gledao, nego sam za dva dana progutao čitavu mini-seriju od osam jednosatnih epizoda. Više je razloga za odličnost koju ova serija donosi, a zove se Flesh and Bone.

FLASH AND BONE

Ono što mi je prvo upalo u oči je da seriju radi TV kuća Starz. To je u mnogome donijelo preokret jer Starz je poznata po fenomenalnim ostvarenjima koje veoma cijenim, Black Sails, Spartacus, Outlander, Ash vs Evil itd. Inače, kreator serije je Moira Vejli-Beket, poznata po svom radu na serijama Breaking Bad i Pan Am.

2

Mlada Kler Robins (Sarah Hay) bježi od svog rodnog doma u Pitsburgu i dolazi u Njujork. Sa samo koferom u ruci dolazi na audiciju u prestižnu baletsku školu ABC. Na audiciji, uprkos određenim problemima, uspijeva da upadne u ansambl. Reklo bi se da su joj se snovi ostvarili, ali da li je baš sve to tako…

Na prvi pogled čini se kao lagana limunada, kao stotinu raznih plesačkih filmova, gdje naš junak uspije protivno svim izgledima i bla, bla, bla, ali taj prvi pogled je ovde potpuno pogrešan i vodi na krivi kolosjek. Flesh and Bone je u stvari jedna mračna, teška i na momente bolesna psihološka drama. Jeste, lijepo nam je u lice stavljen balet, balerine i baletani. Mlada djevojka dolazi u veliki grad za svojim snovima. Da, sve je to tako. Gracioznost i sva ljepota baleta i muzika, sve je to da nam samo malo zamaže oči, ali ne previše i predugo, jer veoma brzo nam se stavlja do znanja da ispod te ljepote i blještavila vreba mračan i neumoljiv svijet.

3

Taj svijet je nakon prolaska kroz blještavi oreol vrata dubok, surov i neumoljiv. Pun sujete, ljubomore, lažnih osmjeha i riječi. Iza nasmijanih lica krije se zloba, zlurade riječi i ništa dobro, jer ako vi uspijete, to znači da drugi nisu. Tu se prijatelji teško nalaze i nemate na koga da se oslonite. Svi uključeni ganjaju svoje interese i spremni su na sve da to i ostvare. Ucjene su normalna stvar, mnoge se stvari završavaju preko kreveta, a različiti opijati su posve normalna stvar. Oni koji upravljaju, na svoje plesače gledaju kao na robu ili sredstvo kojim će kupiti ili stvoriti svoje snove, slavu ili već šta žele. Ne libe se ni trgovati tom robom, samo da zadovolje svoje želje. Tako nešto sam možda i očekivao, naročito nakon prve epizode. Očekivao sam da će sav taj prljav veš isplivati i da ćemo gledati drugo lice sveta baleta koje nije niti malo lijepo. Međutim, i tu sam se u određenoj meri prevario.

4

To drugo lice je prikazano veoma jasno, detaljno i konkretno, međutim to lice je samo okvir za odličnu psihološku dramu koju su ispisali veoma kompleksni likovi boreći se svi sa svojim demonima, ali i interakcijom jednih sa drugim. Iako se činilo da ćemo pratiti glavnu junakinju kroz ovu priču, veoma brzo dolazi do detaljne razrade i ostalih likova, koji zauzimaju sve više prostora. Njih upoznajemo možda malo sporije, ali ipak veoma detaljno i kompleksno i pritom svi imaju tačno dovoljno prostora da ispričaju svoju priču.

Te priče su veoma posebne, mračne i teške, svaka na svoj način. U njihovom preplitanju dolazi do prikaza pune snage i kvaliteta ove serije, jer tolika tama i težina ne mogu proći neopaženo. Vještim rukama kreatora serije i režisera, koji se ovde smenjuju od epizode do epizode, stvorena je veoma interesantna priča koja vas privlači i tera da je konzumirate sve jače do samog kraja. Sve ovo zaokružuje priča glavne junakinje koja je obavijena velom tajnosti i misterije i konstantno se pitate u čemu je stvar. Kada u jednom momentu shvatite da se ta tajna otkriva možda poželite i da se nikad i nije otkrila.

Ovo kažem iz razloga što gledajući ovu seriju imate osjećaj da polako ulazite u mračnu i gustu vodu. Polako, korak po korak, gazite dublje, osjećajući pritisak te teške tame i hladnoće sve više i više. Ovaj osjećaj, pored odličnog pisanja i režije, veoma jasno vam stvaraju odlični likovi oživljeni sjajnim ulogama glumaca koji ih tumače. Na prvom mjestu bi izdvojio glavni lik Kler Robins, odlično napisan, a isto tako odigran od strane Sare Hej. Njen performans nam je jasno predočio svu kompleksnost i tamu lika Kler Robins. Svi njeni pokreti, ekspresije i čitav utisak koji odaje, a jasno vam se upija u oči kao jasna i zasljepljujuća aura, samo što je njena aura teška i iscrpi vas sa svakim minutom gledanja. Na njoj se može vidjeti sav njen bol, sva drama i patnja, a opet ostaje skrivena, nijema i bez odgovora veoma dugo.

5

Pored Kler spomenuću i lik Pola Grejsona i fenomenalnu ulogu Bena Denielsa. Pol je upravnik škole, ekscentrik, vizionar, koreograf i bivša zvijezda baleta. Kao i svaki ekscentrik i Pol nam bogato pokazuje svu lepezu svojih osjećaja i emocija koje smjenjuju, pale i gase, eksplodiraju u momentu i nikada ne znate na šta će izaći. Taj lik za sekundu se vine od sjaja i dopadnosti do tame i gađenja i opet nazad. Jednostavno uživanje za gledanje. Ima tu još likova, posebnih i vrijednih spomena, ali to ostavljam vama.

Flesh and Bone je odlična psihološka drama, iako se na prvi pogled ne čini takvom. Veoma upečatljivi likovi oblikuju zanimljivu priču, ali baš mračnu i tešku. Priču gdje se ne možete uhvatiti za jednog lika i pratiti ga na putu iz tame do svetlosti. Ne, jer ovde što više se borite i mislite da se izvlačite iz tame i idete ka nekom svijetlom i sretnom završetku, samo saznate da ste potonuli još više i na kraju tunela vas dočeka opet mrak.

Ocjena:9/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

 

I ovaj vikend imamo čak tri noviteta među pet najgledanijih. Ipak, najgledaniji ovog vikenda u svijetu je i dalje novi filmu Clint Eastwood-a, sa Tom Hanks-om u glavnoj ulozi,SULLY. Rađen je po istinitom događaju, kada je pilot Chesley Sullenberger uspio da sleti na rijeku Hadson i spasi sve putnike. Odlična dva vikenda i ukupno zarađenih 94 miliona $.

Na drugom mjestu je novitet THE BLAIR WITCH. U pitanju je direktni nastavak The Blair Witch project iz 1999 godine. Horora koji je izmjenio dotadašnja pravila žanra i započeo pravu revoluciju koja je iznjedrila i još uvijek to radi, mnogobrojne, tzv. Find-footage horor filmove. Recept je izgleda isti = preskroman budžet koji će donijeti veliku zaradu, što već i radi. Naime, budćet je iznosio 5 miliona $, a prvog vikenda je več zaradio odličnih 15 miliona $.

Treći je još jedan novitet i još jedan nastavak poznatog filma. U pitanju je BRIDGET JONES’S BABY, nastavak Bridgid Jones Diary franšize sa Rene Zelveger u naslovnoj ulozi. Odličan prvi vikend i zarađnih 38 miliona $ širom svijeta.

Četvrti, opet novitet, SNOWDEN. Da u pitanju je priča o poznatom „otkrivaču tajni“ Američke Tajne Službe. Film je uradio, ko drugi nego Oliver Stone. Skromnih 8 miliona za prvi vikend, ali očekuje se veća zarada kada krene i u bioskopima van SAD-a.

Peto mjesto drži DON’T BREATHE, horor koji bilježi fenomenalan uspjeh sa ukupno zarađenih 107 miliona $.

Mnogo toga u ponudi i nećete pogriješiti ma šta da odaberete. Do sledećeg vikenda uživajte u bogatoj ponudi filmova i serija.

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. SULLY
  2. The Blair Witch
  3. Bridget Jones’s Baby
  4. Snowden
  5. Don’t breathe