Piše: Saša Pešikan

Nakon dugog odsustvovnja iz svijeta filmova, čineći taj isti siromašnijim u dobroj mjeri, konačno se vratio. Plaćajući greške koje je radio u privatnom životu, nismo imali priliku da gledamo, po meni, jednog od najboljih, a meni, jednog od najdražih glumaca, predugo vremena. Konačno je dobio priliku i pokazao nam zašto nam je toliko nedostajao. Radi se o Mel Gibsonu i njegovom novom filmu Blood Father.

BLOOD FATHER

Džon Link (Mel Gibson) je bivši robijaš na uslovnoj. Živi u pustinjskom naselju kamp kućica, gdje provodi vrijemebrojeći dane koliko je trijezan i na sastancima AA. Za život zarađuje kao tatoo majstor, a pored svega onoga što je preturio preko glave za decenije koje je živ, a preturio je mnogo, ono što ga najviše tišti je nestala kćerka Lidija. Nestala je prije par godina  dok je još bio u zatvoru i gubi joj se svaki trag. Međutim, jedno veče dobija poziv, od Lidije, da je u opasnosti i da joj treba pomoć. I tu kreće žurka…

1(1)

Vodeći se nekim drugim filmovima, kojih je bilo podosta zadnjih godina, gdje zajebani otac spašava svoju kćerku, tamaneći zlikovce ko muve, nešto sam tako očekivao i ovde. Moram reći da mi je drago što sam se prevario. Osnova jeste ista , ali sve drugo nikako, a za to je najviše kriv francuski režiser, poznat po filmovima Državni neprijatelj br. 1 (sa Caselom) i Napad na policijsku stanicu broj 13, Jean-François Richet.

On je uklopio više odličnih stvari i napravio dobar film. Na prvom mjestu je Mel Gibson, koji ovde rastura. Prvo izgledom, sa dugom sijedom bradom, i istetoviranim tijelom, koji govori čitavu prošlost, veoma komplikovanu i divlju, lika koga tumači. Možemo da vidimo sve prošle bitke, dobijene i izgubljene. Možemo naslutiti da je Link uradio mnogo loših stvari drugima, ali i sebi uništavajući se svime što bi došlo pod ruku, a najviše alkoholom. Nasuprot tom prvom utisku, koji jako odaje sve navedeno, Mel sjajno, i na zabavan način, predstavlja novog Linka. Link sada guli svoju uslovnu, živi drugačijim životom u pustinjskom skloništu. Kako sam kaže, svjestan je svega što je uradio i da nema tu neke pomoći. Jedino što može u čast svoje nestale kćerke da uradi, je bar ta jedna dobra stvar, da bude trijezan. Kada mu se u život vrati Lidija, sve se mijenja i spreman je na sve da bi je zaštitio. Ali ne radi to na način na koji svi očekujemo. Ne, on usput propituje njen život i pokušava da je vrati na pravi put, da je skloni sa istog onog kojim je i on hodio u propast. Upravo u svemu tome je i velika zabavnost ovog filma, a Mel to radi najbolje što se može i na momente kao da gledamo njegov lucidan lik iz Smrtonosnog oružja. Sve akcije Linka na njihovom putešestviju, svi njegovi potezi i odluke, mogu se sabrati i razumjeti njegovom izjavom: „Sigurno je da idem u pakao, ali ne baš odmah“.

2(2)

Mel je odličan u tumačenju ovog krajnje zanimljivog i živopisnog lika. Ričet je tako jedan snažan lik stavio u pustinjsko okruženje, jarke svjetlosti i pijeska. Dao mu priču u kojoj može u potpunosti da se razvije sve ono što takav lik nosi. Okružio ga sa još par upečatljivih likova, da bi smo na kraju dobili jedan veoma zanimljiv i dinamičan akcioni triler. Finalni dodir je bilo ubacivanje elemenata modernog vesterna, kao i neke male sitnice koje vas podsjete na neke druge kultne filmove, u ovom slučaju, mene, na Mad Max. Rišet je uradio odličan posao i može se primetiti dodir evropskog šmeka koji je dao ovom filmu.

Pored Mela, rekoh ima još par upečatljivih likova. Prvi je William H. Macy koji igra Kirbija, Linkovog Sponzora u AA i najboljeg prijatelja. Njegova uloga je mala, ali svaki sekund iste potpuno koristi i, kao i uvijek, uživanje ga je gledati. Drugi, takođe sa ne tako velikom ulogom, je Michael Parks u ulozi Preachera. Stari bajker i nacista je genijalan u svojoj roli. Predstavlja Linkovu prošlost i preko njega saznajemo dosta toga o samom Linku. Jednostavno, stara garda je ovde razvalila i film bi u mnogome bio lošiji i slabiji da nije njih. Pored matoraca tu je i Erin Moriarty koja igra Lidiju. Svoj dio je sasvim solidno uradila i mogu reći da se dobro uklopila sa Melom.

3(2)

Blood Father možda neće biti što očekujete. Prvenstveno iz razloga što je za volanom evropski režiser, pa tako i film izlazi iz kolosjeka američkih standarda. Blood Father nam donosi jednu priču o pravim vrijednostima, o onome šta je bitno u životu i da je za te vrijednosti čovjek spreman ići do krajnjih granica da ih zaštiti. Priča o životnim izborima, pokajanju, odanosti. Priča o ocu i kćerki, prijateljima i onima koji to nisu iskreno.

Blood Father je R-rated akcijom nabijen triler, sa jakim i upečatljivim likovima. Moderni western, obgrljen pustinjskom scenografijom, koji nam na jedan opasan i uzbudljiv način priča svoju priču. Običnu, ljudsku priču u neobičnom i neljudsom ambijentu, baš kao što su i sve Western priče. Gdje nema milosti, pomoći ni izlaza, sem onog koji sam stvoriš, uzdajući se u ono što jašeš, u ono čime pucaš i u ono koliko si daleko spreman otići da uradiš što treba.

Ocjena: 8/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Proteklog vikenda najgledaniji film je novitet Horor/Triler DON’T BREATHE koji je pobrao odlične kritike i koji sa nestrpljenjem očekujem da gledam. Radi se o grupi tinejdžera koji upadnu u kuću slijepog starca, a tamo ih dočeka nešto što nikako nisu očekivali. Kako bilo, za prvi vikend prvo mjesto i odličnih 28 miliona$. Odličnih obzirom na budžet od samo 10 miliona $.

dont-breath-1-1-196922

Drugi je SUICIDE SQUAD koji i dalje gazi i ovog vikenda sa novim prilivom ukupno je zaradio fenomenalnih 635 miliona $.

Na trećem mjestu jeKUBO AND THE TWO STRINGS, animirani film za koga sam očekivao dosta bolju zaradu. Ipak nakon dva vikenda ostaje na skromnih 27 miliona $.

Četvrti je SAUSAGE PARTY, crtać za odrasle, koji odlično stoji. Tako je uz skroman budžet od 10 miliona $, ukupno zaradio 89 miliona $, što je fantastičan uspjeh.

Peto mjesto novitet MECHANIC: RESURRECTION. U pitanju je akcija sa Džejson Stethamom, Džesikom Albom i Tomi Li Džonsom u glavnim ulogama. Nema sumnje da se radi o punokrvnoj akciji, koja je prvog vikenda zaradila 7,5 miliona $, što je prilično skromno.

Moja preporuka za ovaj viken bi bio Don’t Breathe, koga i sam isčekujem da gledam. Do sledećeg vikenda uživajte u omiljenim filmovima i serijama

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. DON’T BREATHE
  2. Suicide Squad
  3. Kubo and the Two Strings
  4. Sausage Party
  5. Mechanic: Resurrection