Piše: Saša Pešikan

Ko o čemu, baba o uštipcima i ja o NETFLIX-u. Pomisliće neko da sam promoter ili zastupnik istih. Ali šta se može kada NETFLIX sjajne stvari radi. Jedna od tih sjajnih stvari je i nova serija, veoma ambiciozna, obzirom da se snima širom svijeta, na svim kontinentima, a za to treba mnogo truda i mnogo novca. Zato i ne čudi kada na kraju dobijemo nešto ovako posebno i dobro.

Sense8

U svijetu TV serija teško je pojaviti se sa nečim novim, drugačijim, svježim ili originalnim. Većina serija su ukalupljene u određene žanrove i podžanrove, vode se određenim pravilima ili su urađene prema nekoj poznatoj knjizi, filmu itd, tako da imate gomilu serija koje imaju taj neki zajednički temelj, samo se oklopi mijenjaju, a u suštini sve je već viđeno. Međutim, kada imate situaciju da se dvije vizionarske strane udruže, u ovom slučaju Netflix mreža i Vočovski duo (Andy Wachowski, Lana Wachowski), e tada možete očekivati neočekivano, drugačije, nesvakidašnje. Upravo takva je i njihova nova serija Sense8.

2

Sense8 je priča o osam stranaca koji žive u različitim zemljama, na različitim kontinentima, a i pripadaju različitim narodima i rasama. Međutim, jedan događaj će te tako različite ljude povezati i okupiti ih na jednom mjestu. Mjesto nihovog okupljanja će biti njihovi umovi, jer iako potpuno različiti imaju jednu stvar zajedničku, a to je da su svih osmoro sensati. To znači da imaju moć da se povežu jedni sa drugim, mentalno i emocionalno, da vide šta ostali vide, a takođe mogu iskoristiti znanja i sposobnosti ostalih kao svoja. Njih osam čini kaster, grupu sensata rođenih isti dan u istom trenutku. Iako fantastične, njihove moći će im takođe donijeti nevolje i dovesti ih u smrtnu opasnost, jer postoje ljudi koji će ih loviti kao životinje ne birajući sredstva.

 

Vočovski duo je udružio snage sa Džozefom Majklom Stražinskim (J. Michael Straczynski), poznatog po filmovima Babylon 5, Thor, World War Z, Underworld itd. Odlučili su se da napišu nešto osvježavajuće, novo, nešto što će uz pravu režiju i produkciju postaviti standarde za sve ostale serije. Za tako nešto našli su Netflix mrežu poznatu po postavljanju novih standarda. Praveći seriju nisu ništa prepustili slučaju. Tako su napisali koncept za pet sezona koliko priča mora da traje kako bi se ispričala kako treba, sa jasnim početkom, tokom i krajem. Tačno su znali šta žele i to su i uradili. Na ovaj način su izbjegli zamku u koju su mnoge serije upale, kao što su Lost i mnoge druge koje su, kako su sezone odmicale, sve više komplikovali do te mjere da ni sami nisu znali kako da završe. Rezultat toga svega su krajevi nekada fantastičnih serija, koji su u mnogome tu fantastičnost umrljali, da ne kažem upropastili.

Sense8 je priča sama po sebi veoma zanimljiva i donosi nešto novo za sci-fi žanr. Tako imamo sci-fi priču nabijenu istinskim ljudskim emocijama i osjećajima, tako stvarnim da ih možete osjetiti na svojoj koži. Priča se odvija kroz dvanaest epizoda, koliko ima prva sezona. Iako ima mnogo glavnih likova, kreatori su svakom od njih dali dovoljno prostora da se potpuno razvije, tako da gledaoci mogu u potpunosti da ih upoznaju. Po mom mišljenju ovo je bio odličan potez, jer je prva sezona iskorišćena da se predstave likovi, ali takođe, dok gledamo kako se njihove priče i nevolje odvijaju, dobijamo priliku da u pozadini vidimo kako glavna, zajednička priča izranja. Polako, ali dovoljno da nas zainteresuje i očara da isčekujemo sledeću sezonu.

3

Kreatori su uradili sjajan posao kako bi Sense8 napravili vrijednim našeg vremena. Scenario i režija su odlični, ali isto tako čine samo dio svega onoga zbog čega je Sense8 tako poseban. Ostale sjajne stvari možete iskusiti jedino gledanjem i osjećanjem serije. Upravo tako, jer gledajući ovu seriju dobićete zaista posebno i nesvakidašnje audio-vizuelno iskustvo koje će pobuditi sve vaše osjećaje i emocije.

Fotografija je izvrsna. Slike ljudske civilizacije u njenoj punoj slavi i bijedi su tako žive, bogate i jednostavno vrište od života uhvaćenog u jednom kadru. Lokacije su predivne. Od pijeska Afrike do leda Islanda. Od tehnopolisa Južne Koreje, preko Evrope do geta u Čikagu. Editovanje i kombinacija brzih promjena scenografije su jednostavno sjajni za gledanje. Sve je tako uverljivo i možete osjetiti život tih mjesta sa svim dobrim i lošim stvarima koje nose. Akcione scene i koreografija je nalik onima iz akcionih blockbusetra.

4

Glavni likovi su različiti koliko i zemlje iz kojih dolaze. Svaki od njih ima svoju priču i tragediju sa kojom se nosi, ali isto tako svi su oni u smrtnoj opasnosti iz različitih razloga. Kad sve to pogledate, shvatite koliki je trud bio potreban da se sve ove, toliko različite priče, polako spoje, a na sve to se doda jedna koja je zajednička za sve. Uložen je veliki trud da se to ostvari, a uspjeli su to bez greške i tako tečno da se sve te različitosti polako i neprimjetno stapaju u jedan tok. Gledajući taj postanak jedne ovako sjajne priče je bilo magično. Veliku zaslugu za to ima i glumačka ekipa koja je uradila odličan posao, a što je najvažnije bili su potpuno uvjerljivi u tome.

Toliko sjajnih stvari na jednom mjestu, ali sve to je ništa u poređenju sa utiskom koji na vas ostavlja ova serija. Osjećaji i emocije su glavni adut i glavni krivac zašto je Sense8 tako sjajan. Dok gledate seriju preplavljeni ste sa beskrajnim tokom svih osnovnih ljudskih emocija i vaša osjećanja jednostavno polude. Možete stvarno da osetite sreću, strah, tugu, bijes, požudu, mržnju, ljubav, sve to preko likova koje gledate i jednostavno se poistovijetite sa njima. To je upravo razlog zašto je serija Sense8 toliko dobra i zašto jednostavno morate da je gledate.

Ocjena: 9/10

 

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Kritika nastavlja po svome kada je DC u pitanju, pa tako i sa SUICIDE SQUAD. Bez obzira na to SS nastavlja da teroriše bioskopske blagajne i tako je i ovoga vikenda na prvom mjestu i sa ukupnom zaradom od 465 miliona $.

Na drugom mjestu je novitet i to crtać koji potpisuje Set Rogen. Sa mizernim, za današnje uslove, budžetom od 19 miliona SAUSAGE PARTY, a za prvi vikend zaradio je odličnih 34 miliona $.

Treći je takođe novitet, porodični film PETE’S DRAGONza koji sam čuo sve najbolje. Njegova zarada je solidnih 27 miliona $.

JASON BOURNE je sada na 4 mjestu i sa novih 13 miliona ukupna zarada mu je 246 miliona $, što je sasvim dovoljno da opravda uloženo, mada se možda više očekivalo.

Peto mjesto, iako potpuno nevjerovatno, zauzima BAD MOMS, komedija koja je ukupno zaradila odličnih 85 miliona $. Kažem odličnih, jer je budžet bio „samo“ 20 mil $.

Ovaj vikend ima za svakoga po nešto i št god da izaberete nećete pogriješiti. Do sledećeg vikenda i novih 5 najgledanijih.

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. SUICIDE SQUAD
  2. Sausage Party
  3. Pete’s Dragon
  4. Jason Bourne
  5. Bad Moms

 

Hercegovina Promo, avgust 2016.