Piše: Saša Pešikan

NETFLIX je za kratko vrijeme postao sinonim za odlične TV serije, ali i jedna od omiljenih, ako ne i najomiljenija TV mreža. Zašto? Iz jednostavnog razloga jer sve epizode tekuće sezone serije izbaci isti dan. Tako nema čekanja iz sedmice u sedmicu i možete uživati u malom filmskom maratonu. Međutim, ono što je bitno za naše današnje druženje su nove ambicije NETFLIX mreže, a to su dugometražni filmovi. Jedan od tih je i ovaj koji vam danas predstavljam, BEASTS OF NO NATION.

Beasts Of No Nation

O svijetu u kome živimo i nama ljudima, nosiocima milenijumima stvarane civilizacije, napisane su mnoge priče, pjesme, snimljeni filmovi itd. Radilo se to iz raznih percepcija, na stotinu i jedan način. Međutim, niti jedan okvir nije pogodniji da opiše čovjeka do okvira rata. Ne kaže se uzulad rat izvlači iz čovjeka ono najbolje, ali i najgore. Slijedom toga, filmovima sa ratnom tematikom uvijek prilazim ozbiljno i usredotočeno jer sam siguran da, ma kakav film bio, opaziću zasigurno bar jedan autentičan djelić onoga što jesmo, svi mi ljudi. On se uvijek pojavi, nekad je ono najbolje, a nekad ono najgore. Jedan takav, bogat tim djelićima je zasigurno Beasts of No Nation, režisera Kerija Fukunage (Cary Joji Fukunaga).

beasts 01

Beasts of No Nation je ratna drama smještena u neimenovanu afričku zemlju, a time i posebna u ratnoj tematici. Zašto? Zato što je Afrika posebna po mnogo čemu, pa tako i ratovanju. Kontinent bogat prirodnom raznolikošću je i sinonim za nemaštinu i nerazvijenost. Ta nerazvijenost je odlika svih segmenata društva, ali ono što posebno utiče na posebnosti afričkog ratovanja je neobrazovanost koja najviše pogađa mlade ljude. Zbog toga je njima i najlakše manipulisati, prodavajući im raznorazne priče uz pomoć različitih metoda od kojih su nerijetko strah i nasilje najzastupljeniji. Zbog toga u sukobima u Africi ima, kao nigdje drugo, toliko mnogo djece-ratnika.

beasts 02

Ovaj film nam upravo priča o toj ratnoj posebnosti Afrike. Priča kreće lagano, iz početka, kako bi nam cijeli taj proces bio prikazan. U malom selu pratimo dječaka Agua. U njegovu zemlju je došla sjenka rata, ali njegovo selo još nije zahvatila. Njeno prisustvo se vidi po prisutnosti snaga UN-a. Agu sa svojim vršnjacima smišlja raznorazne načine kako bi se zabavili, ali i iskamčili po neki slatkiš od vojnika. Međutim, sve se mijenja jednog dana kada se UN trupe povuku, a u njegovo selo zakorači rat. Aguov život se iz korijena mijenja, put kojim mora hoditi vodi kroz pakao, a nema nikakve naznake da će iz njega ikada izaći…

Fukunaga nam je majstorski prenio ovu potresnu ljudsku priču iz perspektive malog dječaka Agua. Međutim, tu nije stao, jer samu bit onoga što nam ovim filmom želi reći je iskazao kroz dva lika, Agua i Komandanta (Idris Elba). Kroz Aguovu odiseju prikazao nam je rat u svoj svojoj snazi. Dolazi polako, skuplja se kao oblaci pred nevrijeme, a onda eskalira u trenutku. Sve nakon toga više liči na neku nestvarnu dimenziju noćnih mora. Čitav svijet se promijeni, sve društvene vrijednosti nestanu, a iz ljudi izbije ono od čega su sazdani. Probude se heroji i demoni i ples počne. Nebrojeni izazovi i iskušenja padnu na pleća svakog čovjeka, a djeca su najugroženija. Upravo ovde vidimo kako se jedan dječak bori sa svim tim što mu je život bacio u lice. Međutim, taj dječak nije sam i njegovi izbori nisu samo njegovi.

beasts 03

Kao što rekoh, pojave se heroji i demoni. U ovom slučaju Agu je naletio na pravog demona. Taj demon je veoma inteligentan, slatkorječiv i pruža u trenutku sve bez čega ste ostali. Tako vam postane dom i jedina sigurnost u tom užasnom svijetu. Potom polako, ali sigurno uništava sve ono ljudsko u vama i ne prestaje dok od čovjeka ne ostane samo ljuštura ili, bolje reći, poslušna mašina za ubijanje. Ovde je taj demon Komandant, zapovjednik bataljona sastavljenog većinom od djece i mladića. On se postavlja kao figura oca kojeg su izgubili ili ga nisu ni imali, on im je jedina porodica. On ih sve navodi na izbore koji ih neminovno pretvaraju u municiju kojom kosi svoje neprijatelje kako bi ostvario svoje ciljeve. Nakon što im slomi duh, on vodi svoju vojsku pustošenja kroz sela i gradove donoseći samo jad i smrt. Međutim, postavlja se pitanje šta će se desiti kada i taj demon shvati da je samo oruđe u rukama drugog, moćnijeg demona.

O ulogama Idrisa i mladog Abrahama imam samo riječi hvale. Svoje likove su odigrali potpuno uvjerljivo, ali ono što najviše želim istaći u Beasts of No Nation je sam režiser. Njegov rad je ovde jednostavno savršen. Fukunaga je uzeo priču iz istoimene novele i napravio odličan scenario. Dalje je iskombinovao tu priču sa odličnim ulogama naslovnih glumaca, a sve to postavio u savršen ambijent. Taj ambijent čini afrička bujna vegetacija, jarko zelena i bogata i u potpunoj je koliziji sa strahotama koje priča nosi. Time je još više dočarao svu apsurdnost koju sa sobom nosi rat. Povremena Aguova razmišljanja koja čujemo, kao i njegov monolog pred kraj filma su onaj završni dodir čime je jedno odlično ostvarenje kompletirano. Upravo tih nekoliko rečenica jasno govori samu srž priče.

beasts 04

Iako sam rekao da je ovde prikazana posebnost afričkog ratovanja, ova priča je i univerzalna priča o bilo kom ratu, tj. njegovom uticaju na ljude, posebno djecu. Djeca koja su prošla kroz rat sazru brže. Koracima od osam milja prevaljuju put kojima drugi putuju godinama. Putuju brzo i bespoštedno. Kada jednom stanu pitanje je da li se više ikada mogu vratiti i biti djeca.

Ocjena: 9/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Ono što se čekalo dugo konačno je došlo i zagospodarilo bioskopima širom svijeta. Film iz DC svijeta, gdje su najgori negativci skupljeni u tim da se bore protiv drugih negativaca. U pitanju je SUICIDE SQUAD suvereni vladar ove sedmice u 5 najgledanijih i sa zaradom prvog vikenda od odličnih 270 miliona $. O ovome će zasigurno biti riječi u nekom od idućih izdanja, a ako ste u prilici nemojte propustiti da ovo odgledate u bioskopu.

JASON BOURNE, peti nastavak iz serije, sa Met Dejmonom u glavnoj ulozi, nakon odličnog starta prošlog vikenda, zastao je i sa novih 22 miliona ukupno je zaradio 195 miliona $, što nije ni blizu dovoljno da opravda veliki budžet.

Treće mjesto je komedija BAD MOMS, koja nastavlja sa solidnom prođom u kinima i ukupnom zaradom od 56 miliona $.

Crtać The Secret Life of Pets sa novih 11 milona prešao je cifru od ukupno zarađenih 500 miliona $, što je fantastičan rezultat.

Peto mjesto je STAR TREK BEYOND. Veoma brzo je pala zarada koja ukupno iznosi 195 miliona $ i očekuje ga velika borba kako bi opravdao vrtoglavih 185 miliona $ koliko je iznosio budžet.

top 5

Kao što rekoh, ako ste u prilici obavezno pogledajte Suicide Squad i do sledećeg izdanja uživajte u najboljim filmovima i serijama.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. SUICIDE SQUAD
  2. Jason Bourne
  3. Bad Moms
  4. The Secret Life of Pets
  5. Star Trek: Beyond

 

Hercegovina Promo, avgust 2016.