Piše: Saša Pešikan

Još kao dijete, tek svjesno filmske umjetnosti, koliko dijete može sa samo 4-5 godina biti toga svjesno, zavolio sam svijet fantazije, tj. žanra koji se bavi nesvakidašnjim, maštovitim svijetovima i bićima koji tu obitavaju. Gledao sam ja, kao i većina mojih drugara, i akcije, vesterne, komedije, ali moja ljubav se rodila i ostala u fantastici. Tako su se ređale bajke, epska fantastika, naučna fantastika, avanture, a kasnije malo i horori, a ja sam beskrajno uživao u njima. Pored mnogih naslova kao što su Planeta Majmuna, Zvezdane Staze i ostale, ipak najveća ljubav su bili Ratovi Zvezda, gledani bezbroj puta i svaki put bez razlike su pružili čisto zadovoljstvo.

Od tada je prošlo godina i godina, a ja sam tragao za nečim takvim koje će mi bar donekle vratiti taj osjećaj dječije sreće i zadovoljstva nekom neobičnom i nesvakidašnjom avanturom. Tada je došao Gospodar Prstenova i niko srećniji od mene, ali opet neke svemirske avanture kakvu sam želio nije bilo. Onda se sve promijenilo, sa jednim filmom od koga nisam ništa pretjerano očekivao. U pitanju je Čuvari galaksije (Guardians of the Galaxy).

Guardians of the Galaxy

fsm 02

Posljednjih godina, vjerovatno izazvano krizom idejnog stvaralaštva u filmskoj industriji, filmska mašinerija se okrenula drugoj, štampanoj na papiru, mašineriji stripova i superjunaka. Tako je krenula najezda filmova iz Marvel i DC sveta, sa raznoraznim superjunacima, herojima našeg djetinstva, kao što su Supermen, Betmen, Spajdermen, Kapetan Amerika, Ajron Men, Tor, Hulk. Sve te junake sam pratio kroz stripove, a kad su se stekli uslovi da se kvalitetno prikažu i na ekranu, sreći nije bilo kraja i moram priznati da sam veoma zadovoljan kako su to izveli. Iako sam kao klinac i tinejdžer rado čitao stripove i imao zavidnu kolekciju, Marvelov Guardians of the Galaxy, moram priznati nisam čitao niti sam šta znao o njemu.

Film je urađen prema istoimenom Marvelovom stripu. Radio ga je Marvel u saradnji sa Volt Diznijem, a za film je izdvojen ogroman budžet od preko 170 miliona dolara. Okupljena je izuzetna glumačka ekipa, a režiju i scenario je potpisao ne tako poznati Džejms Gan (James Gunn). On iza sebe ima nekoliko filmova i kao režiser i kao scenarista, od kojih su možda najpoznatiji Scooby Doo 2 i Dawn of the Dead. Možda su dva studija malo rizikovala sa stavljanjem tolikog budžeta u ruke ne tako iskusnog i poznatog režisera, ali rizik se isplatio jer je film širom svijeta zaradio preko 770 miliona dolara.

Priča se vrti oko misteriozne sfere koju mnogi žele iz različitih pobuda. Do sfere prvi dolazi mladi Piter Kvil (Chris Pratt) koji sebe još naziva Star Lord. Međutim, čim je došao u njen posjed pojavljuju se vojnici Ronana (Lee Pace), okrutnog i misterioznog tiranina, koji želi da uništi Novo Carstvo. Piter uspijeva da utekne, ali vojnici kreću za njim. U igru se uključuje i Jondu Udonta (Michael Rooker), vođa svemirskih pirata kojima i Piter pripada, a koje je htio da prevari, tako da su mu i oni za petama. Pored toga za Piterom traga i neobični duo Rokit (Bradley Cooper), nevjerovatni eksperiment više oblika života, a koji izgleda kao rakun koji govori, i Grut (Vin Diesel), humanoidno drvo nevjerovatnih moći i snage, koji jedino zna da kaže I am Groot.

fsm 03

Njihove pobude su da uhvate Pitera zbog nagrade koja je raspisana za njim, ali to nije kraj onima koji žele da se domognu Pitera i sfere. Ronan za Piterom šalje i mašinu za ubijanje u liku prelijepe i zanosne, a i zelene, ali bukvalno zelene, Gamore (Zoe Saldana). Različiti motivi, želje, tajne i sticaj okolnosti spaja ovu grupu čudaka (Piter, Gamora, Rokit i Grut) zajedno, a pridružuje im se još jedan čudak Dreks (Dave Bautista). Njihove dalje zajedničko drugovanje povešće ih u nevjerovatnu i nezamislivo opasnu avanturu, koja može da znači i njihovu smrt.

fsn 04

Prvo što moram da pohvalim je režiser i scenarista Džejms Gan. Čovek je uradio nevjerovatan posao praveći pravi blokbaster koji vas dva sata drži prikovane za ekran, bez ikakvih bespotrebnih stvari i praznog hoda. Jednostavno, kako film počne uvlači vas malo po malo u priču i vi samo tražite još. Tehnički izveden savršeno, sa impresivnim efektima, prelijepom fotografijom i prikazima planeta i svemira. Likovi i maske su nevjerovatni i živopisni. Posebna priča je muzika. Radi se o poznatim pop stvarima 80-ih koje kad danas pogledate nekako ne idu uz ovakav film. Međutim, i te kako idu i daju poseban šmek ovom genijalnom ostvarenju.

Pored svih ovih snaga glumačka ekipa je ta snaga koja nosi ovaj film, kao i odlično razrađeni likovi koje igraju. Kris Prat, koji je možda svima bio neočekivan izbor za naslovnu ulogu jednog ovako velikog projekta, sve nas je demantovao jer je odigrao odličnu ulogu i predstavio nam lik Pitear Kuila koji me je oduševio i podsjetio na mog omiljenog lika, Han Soloa. Zoe Saldana kao Gamora, zelena opasnica i ljepotica, takođe je odlična. Dejv Bautista kao Draks je sjajan i nadam se da ćemo ga gledati u još filmova. I Zoe i Dejv su svojim likovima dali dušu i, kao i Kris, jednostavno učinili da im povjerujete.

Iako je riječ o fantastici, vi ih jednostavno vidite kao te likove koje igraju i vjerujete da su to stvarno oni. Šta reći za Rokita i Gruta. Odavno nisam gledao tako neobičan, čudan i otkačen duo likova kao što je ovaj, a nijedan lik nisam zavolio dugi niz godina kao lik Gruta. Jednostavno ne možete da im odolite. Ostali glumci su takođe veoma uverljivi u ulogama koje igraju i zajedno sa ovim glavnim čine nevjerovatnu snagu filma.

fsn 05

Na kraju želim da dodam da pored svega navedenog, režije, muzike, efekata, glumaca, priče, ono što će ovaj film ostaviti zauvijek u mom pamćenju je to što me vratio u djetinjstvo i pružio mi osećaj velikog zadovoljstva, kao kad sam gledao neke od najboljih filmova u mom životu. Zajedno sa tim ide beskrajna zabavnost ovog filma i humor koji jednostavno teče kroz čitav film i, iako gledate velike borbe, akciju, eksplozije, kez vam ne silazi sa usta ni po završetku filma. To je ono što ja tražim od ovakvih filmova, da vam pruže nezaboravnu i zabavnu vožnju koju ćete uvijek pamtiti.

Od mene najviša ocena za film. Velika preporuka svima.

Ocjena: 10/10

FILMSKI S NEDELJE Sasa Pesikan

5 NAJGLEDANIJIH

Džejson Born se vratio i to u kakvom stilu. Pomeo je konkurenciju ove sedmice i sa odličnih 110 miliona $ zasjeo na prvom mjestu najgledanijih filmova u svijetu ove nedelje. U pitanju je JASON BOURNE, peti nastavak iz serije, sa Met Dejmonom u glavnoj ulozi, i direktan nastavak na posljednji, Bornov Ultimatum iz 2007. O ovom filmu će biti sigurno još riječi u nekom od sledećih izdanja Filmski s Nedelje, ali ono što je sigurno je da nas očekuje još jedna čistokrvna akcija.

Drugo mjesto drći STAR TREK BEYOND. Ukupna zarad je dostigla 150 miliona $ što još uvijek nije iznos uloženog budžeta. Međutim ubjeđen sam da će ovaj film opravdati uloženo i očekivanja, baš kao i njegovi prethodnici.

Treće mjesto je novitet i to komedija BAD MOMS, SA Christina Applegate, Kristen Bell i Mila Kunis u naslovnim ulogama sa zarađenih 23 miliona $.

Crtać The Secret Life of Pets se i dalje odlično drži i ove sedmice je četvrti i sa novih 18 milona ukupno je širom svijeta zaradio 395 milion $.

Peti je Lights Out, horor koji pravi odličan posao svojim kreatorima, jer je na samo uloženih 5 miliona $ uspio da zaradi nevjerovatnih 64 miliona $.

Mnogo izbora i ovog vikenda za sve vas koji planirate obići bioskope. Ja bi se lično odlučio za Star Trek, jer takav film zaslužuje da se gleda u bioskopu. Do novog druženja, pozdravljam vas.

Born

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. Jason Bourne
  2. Star Trek: Beyond
  3. Bad Moms
  4. The Secret Life of Pets
  5. Lights Out

 

Hercegovina Promo, jul 2016.