Piše: Saša Pešikan

Ako je iko odrastao pod velikim uticajem sci-fi filmova, a prvenstveno Star Wars franšize, to sam ja. Kao veliki zaljubljenik u fantastku, pa bilo to naučna ili epska, a još najbolje kad se to nekako spoji, oduvijek sam uživao gledajući daleke, nestvarne svijetove. Najnevjerovatniji u to vreme bili su zasigurno Star Wars. Ljubav se rodila, a i njegovala godinama, iznova gledajući sve dijelove franšize do brojke od sramotno mnogo, a ta brojka će se sasvim izvjesno povećavati i tokom godina koje slijede. Ipak, iako možda i jedan od nepopravljivo zaljubljenih u serijal, nisam od onih koji su to sve isecirali do najsitnijih detalja, sve napamet naučili o likovima do njihovog devetog koljena. Ne, ja jednostavno uživam svaki put u Lukasovom čedu, koje je pravo filmsko uživanje u svakom pogledu.

STAR WARS: EPISODE VII – THE FORCE AWAKENS

Vijest o pravljenju nastavka franšize dočekao sam potpuno sa oduševljenjem, pogotovo kada se saznalo da se stara ekipa vraća. Iako volim svih šest, zna se šta je izvorno filmsko trojstvo Star Warsa. Još kažu radi ga JJ Abrams (J.J. Abrams), čovjek koji iza sebe ima neke od kultnih, a što je najvažnije, meni dragih serija i filmova. Čovjek koji je napravio Star Trek za nove generacije. Čovjek koji bi to isto mogao uraditi i sa Star Wars. Da li je uspio? Nakon utisaka, ovde opisanih, prosudite sami.

Desilo se da nisam uspio otići u bioskop, pa sam se načekao dok nije izašao pristojan snimak. Tako su film isecirali vjerovatno raznorazni flimofili, oni koji pišu i oni koji ne pišu. Niti jedan utisak nisam pročitao. Na marginama postova pohvatah da ga kude, da mu sude, da ga hvale, ali ne obraćah pažnju na to.

Tako krenuše poznate riječi na zvjezdanom prostranstvu in a galaxy far far away…

Nakon ne baš rječitog uvoda, pohvatah stub priče, jer se više nije moglo. Ni naredni minuti koji prođoše ne otkriše mnogo o priči. Izdešavalo se svašta nešto. Predstavili su se novi likovi. Stub priče malo se nadogradio, ali nedovoljno. Novi droid je oduševio, a vizuelno sjajilo ukapa se uči i iste zasuziše od ljepote svijeta, eh da je Lukas nekad to imao. Soko Milenijumski se vinu i osmjeh zaigra. Nedugo zatim u kadar banuše dva lika, srce zaigra, emocije udariše. Stari Han i Vuki, kao nekad. Pomiješaše se sa novajlijama i krenu avantura. Priča se razvija, povezuju se stvari, ko, šta, zašto, kako?

Avantura odmiče, smjenjuju se kao eho slike stare, prave trilogije. Ponešto iz svakog dijela. Likovi, scene, pa i gro priče. Neke nove zamjeniše stare figure, kako ljudske tako i one druge. Svijetovi pustinje, snijega, rastinja, zamjeniše novi, ali nalik. Zvijezda smrti se razgoropadi i posta mnogostruko veća i razornija. Mračni gospodar, veliki, tajanstven Vejder je dobio svoju sjenu u Kajlo Renu.

Kada sve sagledam, jasno je da sam podlegao davno stvorenim emocijama, koje se povratiše kroz mnoge scene. Jasno se može i zaključiti da je JJ išao na nostalgiju i, rekao bih, namjerno u ovom dijelu isprepleo prvobitnu trilogiju. Ona se jasno ogleda u mnogo toga i, dok mnogi to kude, meni srce puno. Nekako je čovjek želio da pomješa sve, šmek stare trilogije sa novim. Da li je to najbolje uspjelo, rekao bih, vidjećemo u sledećim nastavcima, kada se priča zaokruži.

Jednostavno, Epizoda VII nam je ponudila mnogo, ali od priče malo. Prvi red, ko su, šta su, i kako su došli do ovoga što smo gledali, zatim pokret otpora i sve ostalo – info o tome dobili smo u mrvicama koje su proletjele između akcionih sekvenci, a te sekvence su odlične. Svijetovi, likovi, borbe, efekti. Sve je na vrhunskom nivou i Star Wars nikada nije izgledao tako utegnuto.

Novi likovi obećavaju, posebno nova nada Džedaja, ovoga puta u ženskom liku. Nekako odlučna, drska, hrabra, drugačija i biće prava kick-ass diva. Tu je i isprani Fin, odmetnuti Truper, čija priča nije baš najbolje ispričana, nego je nekako iz vedra neba krenuo stazama odmetnutim. BB9 je nešto što odmah poželiš da imaš i mislim da je pun pogodak, a sad kad se udruži sa starim kantama biće ludo. Stara ekipa srcu draga, može da odigra kako bilo i to će biti sjajno. Han i Vuki, princeza Lea, ne treba mnogo pričati. Ko voli voljeće, a ko nije, neće ni nakon toliko godina. Na kraju – Kajlo Ren.

Iako je ova space opera bogatstvom dostojna stare franšize, zabavna, brza i uzbudljiva vožnja, moram reći da ostaje neki osećaj da ponešto fali, ili je nedorečeno, ili je Dizni uticao jer želi zabavu za 7-77.

Prije svega mislim na šturu priču, uopšte o dešavanjima iza Epizode VI, ali i o naslovnim likovima, njihovoj pozadini, motivima, jednostavno njihove priče baš i nema. To ne znači da tu priču i mnogo više nećemo dobiti u nastavcima koji slede. Takođe, Diznijevi prsti se vide u nekako light varijanti sukoba. To je nekako prije bilo mračnije, surovije, iako nikad nešto baš mračno, ali ipak daleko više nego ovakav prikaz. Mračni gospodar i njegova filozofija. Čekaj, koja filozofija? O dotičnom skoro ništa i ne saznamo, sem da je tu i da trpi svog učenika iz promašaja u promašaj, a tu konačno i o njemu nešto da kažem.

Generalno, jedino što baš mogu zamjeriti ovoj epizodi je Kajlo Ren. Ne znam da li sam vidio lošiji prikaz nekog zlikovca. Da li su ga namjerno iskarikirali i isprdali se sa njim, ne znam, ali posle prvobitnog nastupa, koji je veoma dobar, nastupa iz lošeg u gore. Nesposobnost, upitni autoritet, upitne borbene vještine, a najviše upitna psiha. Izlivi bijesa ili čega već kao u nekog tinejdžera koji se posvađa sa roditeljima, pa se iskali na svom radnom stolu ili nešto tako. U borbi protiv čovjeka koji prvi put nosi svjetlosni mač, jedva, ali jedva pobjedi. Rasturi ga tek ispiljeni Džedaj u pokušaju u mindfuck igri, itd. Tip je totalna katastrofa, što se mene tiče.

Pored svega, ja sam uživao. Vizuelno i tehnički fantastičan, sa šturom pričom namjerno ili ne, ovo je ipak početak Star Wars-a za nove generacije. Mislim da je autor prvim takvim nastavkom želio odati počast izvornoj trilogiji, zato sve odiše njome, pa je i priča čak u drugom planu. Prave stvari tek nas očekuju u nastavcima koji slijede. Volite ga, mrzite ga, jedno je sigurno – tek je početak, a već nam je oteo sve pare što imamo.

Ocjena: 8/10

NAJGLEDANIJIH 5

Današnja recenzija je povezana i sa najgledanijim filmom ovog vikenda u svijetu. Radi se o Star Wars univerzumu, a najgledaniji je najnoviji film ROGUE ONE: A STAR WARS STORY. Budžet je iznosio nevjerovatnih 200 miliona $, a prvog vikenda film je zaradio fantastičnih 290 miliona $. Kako prvi utisci kako publike, tako i kritike kažu, radi se o izuzetno kvalitetnom i zanimljivom filmu, a recenziju ćete imati priliku da čitate u nekom od sledećih izdanja Filmski s nedelje.

Na drugom mjestu je crtać MOANA. Polako ali sigurno Moana skuplja milione i zaključno sa ovim vikendom ukupno je zaradila 280 istih.

Na trećem mjestu je otkačena komedija OFFICE CHRISTMASS PARTY koja je bila i najgledaniji film prošlog vikenda. Ova komedija je za sada sakupila 51 milion $, tek par više od budžeta koji je iznosio 45 mil. $

Četvrto mjesto zauzeo je novitet. U pitanju je drama sa Vil Smitom i Helen Miren, COLLATERAL BEAUTY. Pored navedenog dvojsca, okupljena je jaka ekipa glumaca: Edward Norton, Michael Pena, Naomie Harris, Keira Knightley, Kate Winslet. Međutim zarada kao i ocjene nikako ne idu u prilog ovom filmu. On je u prvom vikendu zaradio 11 mil. $ što je ipak za ovakvu postavku loše.

Peti je FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM. Ovog vikenda je uspjeo da probije granicu od 700 miliona $, što je izuzetna zarada, a isto možemo očekivati i za nastavke koji će da uslijede.

Decembar je mjesec kada izlaze favoriti za oskara kao i neki hitovi kao što je i današnji najgledaniji film u svijetu, što je za sve filmofile možda i najomiljenije godišnje filmsko doba. Do sledećeg druženja uživajte u filmskim čarima.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
  2. MOANA
  3. OFFICE CHRISTMASS PARTY
  4. COLLATERAL BEAUTY
  5. FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

 

Hercegovina Promo, decembar 2016.