Европски добровољни пензијски фонд, први добровољни пензијски фонд у Републици Српској и БиХ, и званично је почео с радом.

Оснивањем овог фонда грађани Српске ће први пут бити у прилици да уплате на личне рацуне, које могу бити извршене од стране послодаваца, синдиката, удружења или запослених и незапослених појединацно, касније користе ко додатну пензију.

На овај начин осим првог стуба пензијског осигурања, обавезног државног пензијског осигурања у Српској испуњени су услови за функционисање и трећег стуба, добровољног допунског пензиског осигурања.

Фонд је основан уз подршку европске банке за обнову и развој, скупна покрајинска ддузба д.д. из Лјубљане и рензијски резервни фонд Републике Српске.

Земље окружења већ 15 година имају овакве врсте фондова а почетни капитал овог, првог у БиХ и Српској је 4,4 милиона марака.

Компаније које су међу првима одлучиле да приступе Европском добовољном пензијском фонду и својим радницима омогуће додатне пензијске приходе су Ланако, Еуроекспрес, Шуме Републике Српске, ХИ дестилације, Поште Српске, Електропривреда Републике Српске, Аутопутеви Републике Српске и Бањалучка пивара.

Извор: РТРС