Evropski dobrovoljni penzijski fond, prvi dobrovoljni penzijski fond u Republici Srpskoj i BiH, i zvanično je počeo s radom.

Osnivanjem ovog fonda građani Srpske će prvi put biti u prilici da uplate na lične racune, koje mogu biti izvršene od strane poslodavaca, sindikata, udruženja ili zaposlenih i nezaposlenih pojedinacno, kasnije koriste ko dodatnu penziju.

Na ovaj način osim prvog stuba penzijskog osiguranja, obaveznog državnog penzijskog osiguranja u Srpskoj ispunjeni su uslovi za funkcionisanje i trećeg stuba, dobrovoljnog dopunskog penziskog osiguranja.

Fond je osnovan uz podršku evropske banke za obnovu i razvoj, skupna pokrajinska dduzba d.d. iz Ljubljane i renzijski rezervni fond Republike Srpske.

Zemlje okruženja već 15 godina imaju ovakve vrste fondova a početni kapital ovog, prvog u BiH i Srpskoj je 4,4 miliona maraka.

Kompanije koje su među prvima odlučile da pristupe Evropskom dobovoljnom penzijskom fondu i svojim radnicima omoguće dodatne penzijske prihode su Lanako, Euroekspres, Šume Republike Srpske, HI destilacije, Pošte Srpske, Elektroprivreda Republike Srpske, Autoputevi Republike Srpske i Banjalučka pivara.

Izvor: RTRS

Facebook komentari

komentar