Европска комисија донела је одлуку да Нови Сад буде нова Европска престоница културе 2021. године, чиме је Нови Сад постао први град из земаља ван Европске уније који се окитио овим ласкавим признањем. Главни град Војводине је у финалној рунди победио Херцег Нови, који се такође кандидовао за културну престоницу Европе ван ЕУ.

Одлуку о новој европској престоници културе поздравила је делегација Новог Сада, предвођена Милошем Вучевићем али и делегација Аутономне Покрајине Војводине на челу с Игором Мировиће, председником Покрајинске владе и Иштваном Пастором, председником војвођанског парламента, која се у Бриселу налази у оквиру 14. Европске недеље региона и градова.

Европска престоница културе је најзачајнији пројекат ЕУ у области културе и тај назив добија један или неколико градова у Европској унији у раздобљу од једне године, у току које дати град или градови представља свој културни живот и домете градске културе. Од ове године тај избор проширен је и на земље кандидате за чланство у ЕУ.

Мелина Меркури, министарка културе Грчке, и француски министар културе Џак Ланг су 1985. године дошли на идеју да се једном годишње бира Европска престоница културе са циљем да се повежу људи у Европи и да се повећа свесност о заједничкој историји и вредностима. Још исте године, пројекат је покренут резолуцијом ЕУ министара културе. Ова иницијатива је убрзо постала један од најпрестижнијих догађаја у Европи. Од тада више од 40 европских градова је понело титулу Европске престонице културе.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

 

Извор: Анадолија