Novembar 2019. u Beogradu, sa prosječnom srednjom dnevnom temperaturom od 12,4 stepena, ostaće zapamćen kao drugi najtopliji u istoriji.

Sunčani i topli dani tokom prethodnog mjeseca više su ličili na proljeće nego na poznu jesen, pa onda i ne čude podaci koje je iznio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) da je iza nas najtopliji jedanaesti mjesec u posljednje 93 godine, odnosno da je samo jednom od kada se vrše meteorološka merenja u Srbiji bilo toplije. Rekord je, naime, ostao u vlasništvu 1926. godine kada je prosječna srednja dnevna temperatura u novembru u Beogradu iznosila čak 13,0 stepeni.

– Srednja dnevna temperatura vazduha u Beogradu, prema metodi percentila, tokom većeg dijela mjeseca bila je u kategorijama ekstremno i veoma toplo, a zatim do kraja mjeseca u kategoriji normalno – saopštili su iz RHMZ.

Temperatura u jedanaestom mjesecu u Beogradu bila je čak 5,25 stepena viša od prosječne za ovo doba godine.

Sam pogled na tabelu deset najtoplijih novembara u prestonici svih vremena ide na ruku meteorolozima koji zagovaraju tezu da se hladni i topli talasi ponavljaju u ciklusima, pa smo tako vrele novembre imali u trećoj (1923. i 1926.) i sedmoj deceniji (1963. i 1969.) 20. vijeka, ali i u ovoj aktuelnoj (2012, 2013, 2019).

Zagovornici teze globalnog zagrijevanje, međutim, mogu da istaknu kako je šest od deset najtoplijih novembara zabilježeno baš u novije doba, u 21. vijeku.

Prosječna srednja maksimalna temperatura u novembru bila je 17,0 stepeni.

 

 

 

 

Izvor: Srpska info