Evropska unija će danas objaviti „nacrt plana“ za ponovnu potpunu primjenu „šengenske zone“ slobodnog kretanja.
„Šengenske zone“ je blizu kolapsa usjled toga što su pojedine zemlje zbog izbjegličke krize ponovo uvele pogranične kontrole, navodi agencija AFP, koja je imala uvid u taj dokument.

Plan podrazumijeva hitno formiranje sistema obalske straže EU i ojačanje spoljne granice Grčke, koja je glavna tačka za ulazak izbjeglica i migranata u Evropu, preneo je AFP.

Nakon gotovo dvije decenije slobodnog putovanja u većem dijelu Evrope, 26-člana „šengenska zona“ je na ivici kolapsa, pošto su neke članice jednostrano uvele pogranične kontrole kako bi spriječile migrante da iz Grčke stignu do bogatijih zemalja na sjeveru Evrope.

„Danas ćemo usvojiti nacrt plana o tome kako ponovo vratiti na snagu ‘šengenski sistem’ u potpunosti“, rekao je izvor iz Evropske komisije.

Budući da se Evropa suočava sa najtežom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata, u planu EK se navodi da je potpuna primjena šengenske zone „od ključne važnosti za Evropsku uniju kao cjelinu“.

Ukoliko sve propadne i bude neophodno uvodjenje graničnih kontrola, „to bi označilo rušenje centralnog stuba procesa ujedinjenja EU“, navodi se u dokumentu.

EK upozorava i da bi ekonomski troškovi pada „šengenske zone“ u narednih 10 godina mogao da iznosi 1,4 biliona evra, podsjea Tanjug.

U Evropu je od početka 2015. godine stiglo više od 1,13 miliona izbjeglica, od kojih je većina stigla prvo u Grčku iz Turske, da bi zatim balkanskom rutom došle do Njemačke, Švedske i drugih država.

Izvor: Nezavisne novine