U petak je Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbjednost dozvolila putnicima nad evropskim nebom da koriste mobilne telefone ili gedžete povezane na internet.

Regulatori u Kelnu su rekli da „prenosni elektronski uređaji“ mogu ostati uključeni bez potrebe da idu u „Airplane mod“.

Ovo je najnoviji korak regulatora u pravcu ostvarenja mogućnosti da se ponudi „gate-to-gate“ telekomunikacioni ili WiFi servisi. Agencija je takođe poslala i smjernice avio kompanijama kako mogu da iskoriste prednosti nove dozvole.

U njima se kaže da je do svake kompanije da odluči da li će ili ne, dozvoliti upotrebu prenosnih elektronskih uređaja. Kako bi učinile to, avio kompanije moraju proći kroz proces procjene, obezbeđujući da vazduhoplovni sistemi nisu pogođeni na bilo koji način prenosom signala sa ovih uređaja.

Putnici moraju u svakom trenutku pratiti uputstva posade, a bezbjednost uvijek mora biti na prvom mjestu. Međutim, pet dana prije nego što su evropska pravila leta otkrivena, američki kongres je upozorio regulatore da omogućavanjem putnicima da pričaju u toku leta može da bude ugrožena bezbjednost leta.

 

Izvor: B92