Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ i Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ „Gacko“ prihvatili su ponudu privatizacionih investicionih fondova /PIF-ova/ za sudsko poravnanje, čime je završen dugogodišnji spor po njihovoj tužbi za naknadu štete od 113 milona KM, potvrđeno je Srni u Elektroprivredi Srpske.
U Privrednom okružnom sudu Trebinje danas je pravosnažno završen postupak, a sudskim poravnanjem strane su se dogovorile da se PIF-ovi odriču u cjelosti postavljenog alternativnog tužbenog zahtjeva za naknadu štete, s tim da svaka starana u ovom postupku snosi svoje troškove spora i da Cepter fond, BLB profit, VB fond i BORS invest odustanu od podnesenih apelacija Ustavnom sudu BiH.

„Zauzvrat, Elektroprivreda Srpske i RiTE `Gacko` pristali su da se odreknu potraživanja po osnovu dosuđenih sudskih troškova iz ranije okončanog postupka u iznosu od 63.000 KM“, navodi se u saopštenju koje su potpisale uprave Elektroprivrede Srpske i RiTE Gacko.

U saopštenju se podsjeća da se ovaj sudski spor vodio sedam godina i da su u toku spora nadležni sudovi svih instanca u konačnom odbili tužbeni zahtjev za poništenje odluka Skupštine akcionara RiTE Gacko, a i Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apleaciju Euroinvestment fonda.

„Na ovaj način, pravosnažno je završen dugogodišnji sudski spor, a tokom njegovog trajanja Uprave ERS-a i RiTE `Gacko` imale su aktivan i konstruktivan odnos sa PIF-ovima, tako da se spor nije odrazio na međusobne odnose, kao ni na poslovne odluke koje su u međuvremenu donošene, iako je jedan član Nadzornog odbora RiTE `Gacka` predstavnik PIF-ova, koji su podnijeli tužbu“, navodi se u saopštenju.

Uprave ERS-a i RiTE „Gacko“ napominju da je saradnja sa PIF-ovima i pored ovog spora bila uspješna i da su se sve odluke donosile u interesu RiTE Gacko, što je i bio razlog da se prihvati sudsko poravnanje, koje su predložili PIF-ovi.

„Okončanjem ovog spora, kao i arbitražnog spora sa Češkom energetskom grupacijom /ČEZ/, stekli su se svi uslovi za nastavak razvoja Rudnika i Termoelektrane u Gacku, o čemu će se donijeti odluke u narednom periodu“, dodaje se u saopštenju.

Pet PIF-ova /Euroinvestment fond, Cepter fond, BLB profit, VB fond i BORS invest/ su u svojstvu manjinskih akcionara RiTE Gacka podnijeli tužbu protiv RiTE Gacko i Elektroprivrede Srpske i tražili da se ponište odluke Skupštine akcionara RiTE Gacko od 14. maja 2007. godine, kojima je usvojen Sporazum o provedbi sa ČEZ-om i Nacrt Izvještaja Dilojt /Deloitte/ o procjeni vrijednosti uloga RiTE „Gacko“ u stvarima i pravima u NERS Gacko.

Alternativnim tužbenim zahtjevom zatražena je odšteta od 113 miliona KM na ime otkupa akcija PIF-ova.

Izvor: Srna