„Електропривреда РС“ (ЕРС) расписала је међународни јавни позив за прикупљање понуда за израду пројекта утицаја изградње вјетропарка „Хргуд“ у Берковићима на животну средину.

Паралелно са овим активностима кренућемо у припрему тендерске документације за избор главног консултанта, који ће надзирати реализацију овог пројекта до самог краја градње вјетропарка – рекао је директор ЕРС Жељко Ковачевић.

Након завршетка ових активности биће расписан и тендер за градњу вјетропарка „Хргуд“ инсталисане снаге од 48 мегавата, а процијењено је да ће годишње производити 126 гигавата струје. Вриједност пројекта је 64,5 милиона евра, од чега ће ЕРС издвојити 4,5 милиона евра, а преостали износ биће из кредита њемачке развојне банке (KfW).

Њемачка банка је осим кредита, обезбиједила и грант од 200.000 евра за припремне активности на пројекту које подразумијевају израду студије процјене утицаја на животну средину, која захтијева претходно спровођење орнитолошких истраживања на локацији пројекта.

У досадашњим припремним активностима, KfW је финансирао пројекат мјерења карактеристика вјетра у РС.

Мјерења су рађена на пет локација и за сваку од њих је урађена претходна студија изводљивости. На основу резултата мјерења и препорука које су дале студије опредијелили смо се за Хргуд као једну од најперспективнијих локација – казао је Ковачевић.

„Електропривреда РС“ је са Министарством индустрије, енергетике и рударства РС закључила уговор о концесији, према којем је укупно планирано вријеме потребно за изградњу вјетропарка три године. Од тога су двије године предвиђене за припремне активности, а година за градњу вјетропарка.

 

Извор: Глас Српске