Finalnom utakmicom protiv Sjedinjenih američkih država košarkaška reprezentacija Srbije završila je takmičenje na Mundobasketu u Španiji osvojivši srebrenu medalju. Amerikanci su očekivano slavili pruživši najbolju partiju na šampionatu – konačan rezultat  129:92 (67:41), odigravši posebno u prvom poluvremenu partiju kakva se rijetko može viditi na košarkaškim terenima (prvo poluvrijeme šut za tri poena 11/16 ).

Srebrena medalja za Srbiju je uspjeh kome se ni najveći optimisti u redovima navijača „Orlova“ nisu mogli nadati pred start ovog prvenstva. Selektor Aleksandar Đorđević, koji je u dijelu srpske javnosti okarakterisan kao „nezreo“ za posao prvog stručnjaka, uspio je da kreira fantastičnu atmosferu u ekipi i stvori fuziju među igračima koja je krasila šampionske generacije u kojima je on igrao. Srbija je poslije grupne faze pokosila favorizovane Grke, Brazilce te u polufinalu i evropske prvake Francuze. Ekipa kojoj mnogi nisu predviđali ni ulazak među 16 najboljih, održala je lekcije košarkaške igre mnogo jačim reprezentacijama „na papiru“. Protiv Amerikanaca se nije moglo, jer ekipa sastavljena od NBA igrača koja je sve protivnike na prvenstvu ubjedljivo porazila, bila je više nego raspoložena za igru u finalnom meču.

Za sutra je u Beogradu planiran veličanstven doček svjetskih vicešampiona, gdje će desetine hiljada navijača imati priliku da dočeka ove fantastične momke.

Ovim nastupom selektor Đorđević i saradnici iz Košarkaškog saveza Srbije (prije svih Dejan Bodiroga) utrli su put za dugoročne planove koji su napravljeni prije ovog prvenstva, a istovremeno navijačima, koji su pomalo i zaboravili na uspjehe košarkaša, vratili vjeru u ovu ekipu i poslije dugo vremena od jedne nacionalne selekcije ponovo napravili idole nacije. Pred ovom sjajnom grupom mladića, predvođenih kapitenom Krstićem i Teodosićem, te mlađanim Bogdanovićem, Jovićem, Kalinićem kao i Raduljicom, Bjelicom, Markovićem i ostalim, sada je Evropsko prvenstvo naredne godine na kome se vadi viza za Olimpijske igre u Rio de Ženeiru 2016. koje su prvobitno i bile cilj za ostvarenje dobrog rezultata novog rukovodstva.

Hvala im na svemu i srećno u novim poduhvatima !

 

HP, septembar 2014.