Poznat je epilog svojevrsnog dvodnevnog urbanističkog napada na centar Trebinja, o kome smo pisali na našem portalu rano jutros.

Jedno lice je privedeno u prostorije PU Trebinje, nadležni inspekcijski organi su izrekli više kazni na račun odgovornih, izrečena je zabrana nastavka instaliranja nelegalnog objekta, te naloženo njegovo uklanjanje o trošku investitora.

Juče popodne na fasadi trošne kuće u Preobraženskoj ulicii u strogom centru Trebinja, započelo je postavljanje velikog reklamnog LED displeja veličine 28 m2, za koji investitori nisu prikupili nijedan validan dokument nadležnih organa, iako je u pitanju objekat velikih gabarita za koji je neophodno posjedovati lokacijska i urbanistička rješenja, a s obzirom na stanje objekta na kom se vrši instalacija neophodno je izvršiti i statičku provjeru izdržljivosti nosećeg objekta.

Iako je još juče gradska inspekcija izašla na lice mjesta i zapečatila radove, investitori se nisu obazirali na tu činjenicu već su nastavili sa planiranom instalacijom. Jutros su na lice mjesta izašli i uznemireni stanari trebinjskog centralnog kvarta Marin dvor kako bi izrazili svoj protest zbog nastavka radova.

Ponovo je morala intervenisati policija i više nadležnih inspekcija, a tom prilikom je zbog vrijeđanja službenih lica i uklanjanja zaštitne trake priveden Radoslav Ivanković, vlasnik lokalnog „Korona radija“, bivši gradski menadžer Trebinja i aktuelni zaposlenik Odjeljenja za privredu Grada Trebinja.

„Lice inicijala R.I. je ometalo policijske službenike u vršenju službene radnje. Lice inicijala R.I. je pozvano u prostorije PU Trebinje radi davanja izjave na navedene okolnosti, nakon čega mu je uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja“, izjavila je ovim povodom Vanja Antelj, portparolka Policijske uprave Trebinje.

Nelegalna instalacija objekta trajala je od juče u poslijepodnevnim časovima

Trebinje već nekoliko godina unazad ima problema sa nelegalnim postavljanjem reklama i reklamnih panoa različitih formata. Iako odgovorni konstantno rade na rješavanju ovog problema, još uvijek u centru Trebinja postoje nelegalni objekti ovog tipa. Sa druge strane, za one koji su legalno postavili svoje reklame i ispunili uslove propisane zakonom važe izuzetno visoke rente na iste, pa je Trebinje po ovom pitanju rekorder po visini dažbina ovog tipa u Republici Srpskoj. To umnogome otežava rad i ugrožava konkurentnost na tržištu firmi iz ove branše koje posluju po slovu zakona.

„Raspon kazni za ove nelegalne aktivnosti je od 1.000 KM do 5.000 KM za pravno lice, plus za odgovorno lice od 100 do 500 KM. Za fizička lica je raspon kazni od 500 do 1.000 KM. Bilo je i tih kažnjavanja ove godine“, rekao je danas Đorđe Miljanović, načelnik trebinjskog Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Kako saznaje naš portal investitor predmetnog nelegalnog LED displeja je kompanija „Globtour“ iz Međugorja, koja je svoje sjedište u Trebinju prije nekoliko dana preselila sa autobuske stanice upravo na Marin dvor, a nadležna inspekcija je već kaznila pomenuto privredno društvo zbog nelegalnog isticanja drugog svijetlećeg panoa.

U Trebinju trenutno postoje dva komercijalna LED displeja, koji su u vlasništvu kompanija iz Trebinja i Banjaluke, a oni za ove reklamne objekte imaju uredne dozvole i zadovoljavaju zakonom propisane kriterijume za instalaciju i rad. Kako saznaje naš portal u Stambeno-komunalnom odjeljenju Grada Trebinja pomenuti privredni subjekti uredno izmiruju propisane rente koje uplaćuju u budžet Grada Trebinja.

S obzirom da je pokrenut proces za uklanjanje nelegalno instaliranog objekta, a koji može potrajati nekoliko dana, apelujemo na građane da dok nadležni organi ne riješe slučaj izbjegavaju ovu lokaciju, jer ne postoje nikakve građevinske garancije niti statički proračuni za stabilnost postavljenog objekta teškog više tona na fasadi vremešne kuće u Preobraženskoj ulici u Trebinju.

 

HP, septembar 2019.