U okviru Malog zimskog festivala rok muzike u trebinjskom Domu mladih proteklog vikenda su nastupili beogradski bendovi „Mortal kombat“ i „Consecration“, što je ujedno bila i najava ovogodišnje, četvrte gitarijade „Mostock“, koja će se u Trebinju održati prvog vikenda u avgustu.

 

Uoči koncerta je održana i jedna mala radionica o trebinjskoj rok sceni koja je gotovo nestala, za razliku od nekadašnjih desetak aktivnih bendova.

„Zanimljivo je da danas nema nijedan aktivan bend u uzrastu srednjoškolske omladine, dakle u onom dobu kada bi trebalo da budu najaktivniji. Aktivni smo samo mi stariji, a problem nije u zasićenosti omladine, već možda najviše u internetu koji, koliko je pomogao da se edukujemo, toliko je odmogao jer su omladini dostupni snimci koji ih, u stvari, obeshrabre pa odustaju brzo“, rekao je Bobo Slijepčević ispred organizacije „Mostoka“.

On dodaje da je sve što se dešava produkt vremena u kome se omladini servira neka druga muzika i neke druge note, koje je jednostavnije savladati na brzinu i donose više novca, a sve to je uslovilo manjak rok muzike, ne samo u Trebinju, već i na svim našim prostorima.

U nastojanju da se, kako kaže Slijepčević, šire vidici mladih ljudi, organizatori „Mostoka“ potrudili su se da dovedu perspektivne mlade beogradske bendove poput sastava „Consecration“, čija je mješavina zvuka bendova poput sastava „Pink Floyd“ i „Block Out“ dala već pet snimljenih albuma i veliki broj uspješnih nastupa širom Evrope, dok „Mortal kombat“ priprema treći album i puni hale širom Srbije.

Jedan od organizatora koncerta, Marko Dof Tica ističe da su se u sklopu panel predavanja o rok sceni u Trebinju okupljenima obratili članovi ove scene koji rade i stvaraju u ovom gradu posljednjih 15 godina.

„Ljudi koji imaju iskustvo u muzičkom radu razgovarali su sa mlađima i podijelili im svoje znanje koje su oni stekli u dugogodišnjem radu, a nakon predavanja u večernjim časovima održan je koncert koji je trebinjska publika dočekala s oduševljenjem. Bend „Consecration“ je svirao prvi, a nakon njih i „Mortal kombat“.

„Oba benda su imala nastup u trajanju od sat i po vremena. Ulaz na koncert je bio besplatan, a beogradski sastavi su oduševljeni trebinjskom publikom i već smo u pregovorima s ‘Consecration’ bendom o još jednom nastupu koji planiramo organizovati na ljeto“, dodao je Tica.

 

 

Izvor: Nezavisne novine