Naučnim skupom pod nazivom “Poezija i poetika Rajka Petrova Noga”, u Trebinju je juče počela tradicionalna književna manifestacija “Dučićeve večeri poezije”, posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, koja je okupila veliki broj pjesnika, javnih i kulturnih radnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Dobrodošlicu na naučni skup, kojeg sa Gradom Trebinjem i Dučićevim večerima poezije organizuje Institut za književnost i umetnost i Učiteljski fakultet iz Beograda, uputio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, rekavši da jedan od pjesnika koji stoji uz Dučića je i Rajko Petrov Nogo – Dučićevac u najboljem i najprofinjenijem značenju.

„Razloga da se bavimo Nogovom poezijom zagisurno je dosta, i izvan konteksta Dučićevih večeri znamo kakvo je mjesto Rajka Petrova Noga u savremenoj srpskoj poeziji. Moram i da podsjetim da je on bio jedan od onih koji su Dučićev prah podigli sa američkog tla i dočekali 2000. godine ovdje na Crkvini“, rekao je Vučurević.

Prof. dr Jovan Delić sa Filološkog fakulteta u Beogradu istakao je da je književni projekat, kojim on rukovodi, a koji se bavi srpskom poetikom 20. vijeka, uspostavio čvrste veze sa manifestacijom “Dučićeve večeri poezije” i Gradom Trebinjem.

Prije početka skupa, položeno je cvijeće na spomenike Dučiću i Njegošu na Trgu pjesnika u Trebinju.

ducic143

Izvor: Grad Trebinje