Na drugom mestu je Island, na trećem Švajcarska, dok se na četvrtom i petom mestu nalaze Singapur i Australija.

Ova mediteranska država okružena sa pet mora označena je kao najzdravija zemlja na svetu po Blumbergovom Globalnom zdravstvenom indeksu od 163 zemljeTako beba rođena u Italiji može da očekuje da će živjeti do osamdesetih.

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama sveta, njen rast stagnira već decenijama, gotovo 40% mladih je nezaposleno, a zemlja ima velike dugove.

Uprkos svemu, Italijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, koji u velikom broju pate od visokog krvnog pritiska i holesterola, kao

Italijanska kuhinja ima veliku zaslugu za dobro zdravlje nacije. Tu je i mediteranska ishrana, bogata povrćem i devičanskim maslinovim uljem, koju Italijani obožavaju.

Na drugom mestu liste najzdravijih zemalja našao seIsland, a na trećem Švajcarska, dok se na četvrtom i petom mestu nalaze Singapur iAustralija.

U međuvremenu, 4.500 km južnije, u Sijera Leoneu, prosećno će sada rođeno dete umreti sa 52 godine starosti, piše The Independent, što je čini zemljom najgorom za život prema ovoj listi.

Svaka država ocenjena je na temeljuočekivanog trajanja života, uzroka smrti i zdravstvenh rizika, poput visokog pritiska, pušenja, neuhranjenosti i pristupa pitkoj vodi.

Izvor: buka.com