Generaciju F, koja „odrasta“ na Facebooku, ne čine samo oni koji tek otkrivaju virtuelni svijet, već i korisnici koji zarađuju ili će tek zarađivati na njemu, ocijenio je u časopisu „Wall Street Journal“ Gari Hamel, nezavisni konsultant, objašnjavajući generacije Facebooka, Twittera i ostalih društvenih stranica.

 

 

Njegove procjene su da oko 90 odsto kompanija u svijetu koristi onlajn alate i društvene mreže u komunikaciji i poslu, kao najveće marketinško tržište, koje omogućava obraćanje milionskoj populaciji, s malim troškovima, a ogromnim efektom.

Iako, prema zvaničnoj listi zanimanja u Agenciji za statistiku BiH, ova oblast nije prioritet, očito je da postoji interesovanje za svjetski atraktivnim zanimanjima i kod nas.

„Za samo jedan dan objave našeg prvog kursa za menadžera društvenih mreža, uslijedilo je veliko interesovanje. Pored stanovništva, koje se želi usavršavati, javljaju nam se i poslodavci, odnosno kompanije koje na ovaj način žele edukovati zaposlene. Ljudima treba omogućiti alternativu u pogledu sticanja svjetski atraktivnih znanja i vještina“, kaže Eliza Zastavniković iz Socijalno-edukativnog centra Banjaluka.

Kurs za menadžera društvenih mreža na ovoj adresi košta 360 KM, a polaznicima omogućava obuku za izradu stranice na društvenoj mreži i brojne vještine oglašavanja.

U Beogradu je u toku upis za septembarske grupe polaznika kurseva menadžera društvenih mreža, asistenta oglašavanja, prodaje te administratora društvenih mreža.

To je spektar znanja u oblasti funkcionisanja društvenih mreža, prodaje, promocije, efikasnog PR-a, izgradnje bliskog i pouzdanog odnosa sa kupcima i potencijalnim klijentima, dok se honorari za vođenje marketing kampanje na društvenim mrežama kreću se od 350 do 500 evra po jednoj firmi.

„Mi održavamo Facebook kurs u kojem učestvuju uglavnom nezaposleni, ali i preduzeća koja obučavaju zaposlene na polju ostvarivanja prodajnih rezultata i na ovaj način“, rečeno je „Nezavisnim“ u Radionici onlajn kurseva u Beogradu, koja djeluje i Novom Sadu.

Cijene kurseva kreću se oko 16.000 dinara, odnosdno 6.500 kuna u Hrvatskoj, za zaposlene u marketinškim i komunikacijskim odjelima kompanija i institucija, marketinških i PR agencija.

Statistike pokazuju da je Facebook dominantno najpopularnija društvena mreža i u svijetu i kod nas, sa više od milijardu korisnika, gotovo kao treća po veličini država na planeti. Ipak, mnogo korisnika i dalje nema svijest o tome kao o najvećem tržištu.