Period djetinjstva najbezbrižniji je period svakog djeteta. Doba kada polako počinju da uče svoje prve riječi, stiču prva prijateljstva, a poneko i prve simpatije.

A pored sigurnosti koje dom i porodica pružaju svakom djetetu, roditelji koji odluče da upišu svoju djecu u vrtić poklanjaju im prijatelje i podršku kroz cijelo djetinjstvo.

Vrijeme provedeno sa svojim vršnjacima, kroz igru ali i časove koje im drže njihove vaspitačice, od neprocjenjive su vrijednosti za odrastanje jednog djeteta.

A kako svoje vrijeme i ljetne dane u vrtiću provode mališani iz našeg grada?

Evo kako!

Držeći se za ruke, u kolonu dvoje po dvoje i idu u avanture nove. Tako mališani iz dječijeg vrtića „Naša radost“ provode svoje ljetnje dane. Šetnja u prirodi, vožnja rolera, vodene avanture samo su neke od aktivnosti koje djecu očekuju u toku sedmice.

A da li ste znali da mogu zamijesiti i po koju kiflicu ili opremljeni tacnom i leptir mašnom počastiti sokom ili vodom svoje drugare? Naši mališani su puni znanja.

Sve pomenute aktivnosti obavljaju se u sklopu njihovog boravka u JU dječijem vrtiću „Naša radost“ u Trebinju.

Direktor vrtića Naša radost, Janja Ćapin za naš portal kaže da su vodeći se tim što svako dijete uživa u posjetama i izletima krenuli da realizuje ovakve aktivnosti.

“Kao i na sve u našem okruženju, epidemija izazvana virusom korona, spriječila nas je da u proteklim mjesecima promovišemo značaj predškolskog vaspitanja za djecu, te da sprovedemo sve planirane aktivnosti.  Saradnja koja je počela prošle godine sa Školom sporta, gdje su djeca imala priliku u toku sedmice da dva puta treniraju sa profesorima fizičkog vaspitanja, nastavila se i kroz saradnju sa školom plivanja i trenerom Veljkom Piljevićem, koji je djeci pokazao prve plivačke pokrete. Kako bi nastavili sa zadovoljavanjem dječjih fizičkih potreba nastavili smo sa inovativnošću u vaspitnom-obrazovnom radu uvođenjem tzv.rolerijade, gdje je opet stručno lice radilo sa mališanima”, istakla je ona.

U četvrtak su djeca iz vrtića imala priliku da se upoznaju sa prirodom našeg kraja pa su tako imali organizovani izlet na Ubla i posjetu planinarskom domu, gdje im se pridružila i ekipa našeg portala.

U koloni, držeći se za ruke, opremljeni sendvičima i flašom vode, krenuli su u osvajanje trebinjskih šuma, a usput su sreli i ponekog guštera ili skakavca. Pazeći sve vrijeme jedni na druge, a i pod budnim okom svojih vaspitačica, blagim usponom  kroz šumu, upoznavanjem sa prirodom i njenim stanovnicima upotpunili su ovaj izlet sa kog su se kako kažu djeca, vratila umorna ali srećna.

“U mjesecu februaru po prvi put smo organizovali odlasak na selo pod nazivom „Povratak prirodi“ i možemo se pohvaliti da će naš rad biti predstavljen na Međunarodnom stručnom susretu vaspitača u Vrnjačkoj banji u mjesecu oktobru. Izlet na Ubla je nastavak tih aktivnosti u prirodi”, kazala je Ćapin koja se, kako kaže, nada da će izlete ovoga tipa da uvrsti kao redovnu aktivnost vrtića.

Mališani su takođe posjetili Narodnu biblioteku i tamo su upoznali djecu sa knjigama i značajem čitanja, a uživali su i u restoranu “Stara Hercegovina” na Tulima, gdje su bili pomoćnici konobarima i kuvarima.

Dok su djevojčice vješto mijesile tijesto i pomagale u pripremi doručka, dječaci su sa tacnama donosili osvježenje svojim drugarima.

 

Pomenute aktivnosti sa djecom su sprovele vaspitačice Sanja Kisin i Ivana Kundačina.

“Malo je reći da su djeca oduševljana, što je naša motivacija da nastavimo istim tempom. Kroz sve ove aktivnosti primijetili smo da djeca vode računa jedni o drugima, da su spremna na pomoć i saradnju”, ističe Sanja Kisin za naš portal.

Takođe, zadovoljstvo roditelja načinom na koji njihova djeca provode ljetne dane, kažu, najbolje pokazuju reakcije na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici gdje svakodnevno promovišu svoje aktivnosti.

“Roditelji su zadovoljni našim dosadašnjim radom, a posebno aktivnostima na otvorenom i u prirodi. Saradnja sa roditeljima je na zavidnom nivou”, kazala je Ivana Kundačina.

Sa svim pomenutim aktivnostima planiraju nastaviti i u budućnosti, a sve u skladu sa epidemiološkom situacijom. U mjesecu septembru po prvi put učestvovaće na Kongresu vaspitača u organizaciji Balkanskog udruženja vaspitača, gdje će predstaviti vaspitno obrazovni rad njihovog vrtića pod radnim nazivom „Dobrodošli u naš svijet“.

U svom radu nastaviće se informisati, usavršavati i u potpunosti se posvetiti promociji značaja boravka djece u vrtiću, jer prema riječima direktorice i vaspitačica vrtić nije samo mjesto gdje se dijete čuva dok se završe određene obaveze, već je mjesto gdje se ozbiljno radi i sprovode aktivnosti prilagođene programu vaspitno-obrazovnog rada.

Prema svemu navedenom djeca koja pohađaju vrtić „Naša radost“ već od najmlađeg doba se pripremaju za svijet koji će uslijediti kada sjednu u školske klupe.

Do tada, ušuškani u svoj maleni svijet igre, učenja i drugarstva, zajedno sa vaspitačicama pronalaze svoje talente, povezuju se sa prirodom i čine vrijeme provedeno u vrtiću vrijednom uspomenom djetinjstva.

Mi im želimo puno sreće u daljem radu!

 

Svetlana Grbić

HP, jul 2020