Na predstojećoj Svetosavskoj akademiji koja će biti održana u subotu 26. januara u Kulturnom centru Trebinje biće po prvi put dodjeljene Svetosavake nagrade, priznanja Grada Trebinja.

Nešto više o priznanju Svetosavska nagrada za Padrino radio govorio je predsjednik skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak, predsjednik komisije za dodjelu ovih nagrada.

Banjak je istakao da je dodjela Svetosavske nagrade način da se Grad zahvali i ukaže poštovanje ljudima koji su ostavili dubok pečat u obrazovno-vaspitnom i naučnom radu u Trebinju, imajući u vidu da su obrazovanje i vaspitanje u osnovi svih ljudskih djelatnosti, odnosno svih profesija.

Komisija za utvrđivanje prijedloga za dodjelu Svetosavskih  nagrada predložila je da se dodijeli pet nagrada, a ovaj prijedlog Skupština Grada jednoglasno je usvojila. Svetosavsku nagradu dobiće tri penzionisana prosvjetna radnika, Risto Šigud, bivši direktor Centra srednjih škola, Miloš Kažović, profesor matematike i fizike u Tehničkoj školi i Stojanka Gudelj, nastavnica solfeđa i klavira i bivša direktorici trebinjske Osnovne muzičke škole.

Posthumna priznanja dodjeljena su Milenku Mileniću, nekadašnjem direktoru trebinjske Gimnazije ”Jovan Dučić” i Jovanu Dutini, nekadašnjem dekanu i osnivaču Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju.

Cjelokupnu izjavu Dragoslava Banjka za Padrino radio poslušajte ovdje:

 

 

Svetosavska nagrada se dodjeljuje povodom proslave školske slave – Svetog Save, za doprinos u oblasti obrazovanja i vaspitanja, te unaprjeđivanju obrazovno – vaspitne prakse i razvoju naučnih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Gradu Trebinju.

 

Foto: P.Mucović / Avaz

Radio Padrino / Hercegovina Promo, januar 2019.