Predsjednik Jedinstvene Srbije i prvi čovjek Jagodine Dragan Marković – Palma izjavio je da će svakoj djevojci u ovom gradu koja je nezaposlena, ako se uda ove godine, biti obijezbeđeno radno mjesto.

 

 

“To je još jedna stimulacija i doprinos lokalne samouprave u borbi protiv bijele kuge, koja se u Jagodini sprovodi posljednjih deset godina”, rekao je Marković novinarima.

“To ćemo sigurno realizovati, mi to možemo, pokazali smo to bezbroj puta do sada”, dodao je Marković i istakao da zapošljavanja neće biti, “osim na upražnjena mjesta po sili zakona, u državnim i javnim preduzećina čiji je osnivač grad, veću, u novoizgrađenim fabrikama i onima koje će bitu izgrađene do kraja godine u Jagodini”.

On je podsjetio da će dogogodišnje opredjljenje grada za povećanje nataliteta i borba protiv bijele kuge, biti nastavljeni i ubuduće, podsticanjem sklapanja brakova, rađanja i pomoći trudnicama, smanjenjem cijena dječijeg vrtića.

Curic jpg LOGO

Za pomoć trudnicama i porodiljama u budžetu za ovu godinu je opredijeljeno 30 miliona dinara, a biće isplaćivano mjesečno po 12.000 dinara.

“Svakom novorođenom djetetu nazaposlnih roditelja, kod rođenja djeteta biće isplaćeno po 200 evra u protivdinarskoj vrijednosti”, dodao je Marković.

“Za novorođenčad izdvojeno je u budžetu 20 miliona dinara “i ovo nije od ove godine, da neko kaže zbog izbora, ovo radimo deset posljednjih godina”, dodao je Marković.

“Zahvaljujući ovakvom, konkretnom načinu borbe protiv bijele kuge, Jagodina je na posljednjem popisu stanovništva imala 430 porodica više, a od 2011.godine, svake godine imamo do dva odjeljenja đaka prvaka više”, rekao je Marković.

On je podsjetio da je 2011. godine, da bi podstakla ženidbu i udaju starijh djevojaka i momaka, prije svega onih na selu, Jagodina iz budžeta davala 3.000 evra bračnim parovima, ako je jedan od supružnika bio stariji od 38 godina.

Za takve djevojke i momke iz cijele Srbije, jagodinska vlast je organizovala svečano upoznavanje uz večeru u Jagodini, a zatim i besplatno sedmodnevno druženje na moru u Grčkoj.

U 2012.godini davali smo za svako novorođeno dijete 1.200 evra, dodao je Marković i istakao da je u cilju pospješivanja rađanja, najjeftiniji vrtić u Jagodini u Srbiji, a đaci koji putuju u školu autobusima imaju besplatan prevoz na teritorji opštine, đaci četvrog i osmog razreda osnovne škole besplatno ljetovanje u Crnoj Gori, a maturanti srednjih škola besplatno ljetovanje u Grčkoj.

 

Izvor: B92