Radio-televizija Srbije potpisala je sporazum o saradnji sa Draganom Bjelogrlićem, kreatorom nove igrane TV serije „Senke Balkana“, koja će se emitovati na RTS.

Scenaristi serije su Dejan Stojiljković, Stevan Koprivica i Srđan Dragojević, a žanrovski, serija „Senke Balkana“ je mistični triler u epohi.

– Riječ je o žanru policijskog trilera i jednom intenzivnom periodu u kojem se dva inspektora beogradske policije suočavaju sa nizom ubistava koja su izvršena na ritualan način i tako bivaju uvučeni u vrtlog čudnih događaja gdje su umiješani visoka politika, kriminal, terorizam i strane obavještajne službe – ističe autor Dragan Bjelogrlić.

Radnja serije smještena je u 1928. godinu, krizni period između „ubistva u skupštini“ i uvođenja „šestojanuarske diktature“.

gz-curic

Turbulentni političko-društveni život, niz ritualnih nerazjašnjenih ubistava, djelovanja najrazličitijih organizacija iz zemlje i inostranstva, samo su dio onoga čime će se serija baviti.

– To je vrijeme koje je nostalgično za Beograd, vrijeme prosperiteta između dva svjetska rata, ali je i vrijeme koje je sa sobom nosilo i mnoge izazove – velike sile su sukobljavale svoje politike na ovom području, tu su se pojavljivali različiti strani agenti, zatim Bijeli Rusi, tu su i začeci nacističkih tajnih udruženja, ali i srpska policija – objašnjava Marko Novaković, urednik serije.

„Senke Balkana“, u uzbudljivoj triler naraciji, prepunoj obrta i do sada nepoznatih istorijskih događaja, oslikava Evropu u predvorju događaja koji će obilježiti 20 vijek.

Radnja serije se odigrava pretežno u Beogradu, neuralgičnoj tački i mjestu u kojoj su se uvijek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svjetski interesi, ali i u Sankt Peterburgu, Beču, Zagrebu, Bledu, Dubrovniku i u Makedoniji.

Glumački ansambl biće sastavljen od glumaca iz Srbije, Rusije, čitavog regiona, te Bugarske i Austrije.

„Senke Balkana“ imaće 11. epizoda, a emitovanje se očekuje na proljeće iduće godine.

 

Izvor: RTS