Juče je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u vladi Hercegovačko-neretvanske županije, Zlatko Hadžiomerović posjetio Ivanicu, tačnije područno odjeljenje škole u kojem se nastava izvodi po planu i programu Republike Srpske, koju trenutno pohađaju dvije učenice i jedan učenik.

Đacima ovog odjeljenja ministar je donirao laptope, požalivši im puno uspjeha u daljem školovanju.

“Ovim simboličnim činom želimo pokazati kako ovo ministarstvo ulaže maksimalan napor kako bi sva djeca u našoj županiji imala jednak tretman, kako svako dijete mora imati zagarantovano pravo da nastavu sluša na maternjem jeziku. Posebnu pažnju, napor i trud trebamo usmjeriti na pasivna područja, kako bi ljude stimulisali na ostanak. Mi se zaista trudimo da ovo troje djece na Ivanici imaju isti tretman kao i ostala djeca u našoj županiji“.

Božidarka Gobović, učiteljica u kombinovanom odjeljenju izrazila je zahvalnost ministru Hadžiomerović za doniranje kompjutera djeci, jer će im, kako je navela, povećati kvalitet nastave. “Mi prema planu i programu imamo predviđene radionice i ova oprema će znatno olakšati rad djece, ali i otvoriti im nove mogućnosti, prvenstveno u sticanju novih znanja, prvenstveno u oblasti informatike“.

Posjeti područnom odjeljenju na Ivanici su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Trebinja, sveštenik Momčilo Pejčić i Aleksandar Šmanja, koordinator za vjeronauku Srpske pravoslavne crkve. “Srpska pravoslavna crkva je mišljenja da je potrebno povećati broj djece u školi u Ravnom i na Ivanici, te ih stimulisati da pohađaju matične škole, a ne da idu u Trebinje ili Dubrovnik. Takođe, pohvalio bih ovaj izuzetan potez ministra Hadžiomerovića, jer djecu treba tretirati na isti način bilo gdje u našoj zemlji. Srpska djeca ovdje na Ivanici, zahvaljujući Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ uče na srpskom jeziku, čak po planu RS, što je dobar primjer svima u BiH da se rješenje može naći ako postoji dobra volja. Zahvalio bih se ministru Hadžiomeroviću na ovakvoj pažnji i na trudu koji ulaže da bi se svi osjećali jednakima“, istakao je sveštenik Pejčić.

Opštinsko vijeće Ravno je donijelo odluku da se roditelji, koji upišu djecu u školu u Ravnom i na Ivanici stimulišu sa 300 KM mjesečno, saopštilo je ovo tijelo.

 

Izvor: bljesak.info